restitueren


restitueren 1.0

(formeel)

geld, vooral ten onrechte of te veel betaald geld, terugbetalen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Restitueren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Voor de registratie van wapens bij het Centraal Bureau voor Genealogie gelden criteria, die hierbij gevoegd zijn. De kosten van registratie [...] bedragen NLG 900,- [...]. Mocht de aanvraag worden afgewezen of ingetrokken dan wordt het betaalde bedrag onder aftrek van NLG 300,- voor gemaakte kosten gerestitueerd.

      http://www.cbg.nl/

      De beste oplossing zou zijn de wisselkoersen op een behoorlijk niveau te brengen. Is dat niet haalbaar, dan is de op één na beste oplossing de heffing van invoerrechten zodat er weer normale concurrentieverhoudingen ontstaan. Dat geld zou de EG dan moeten restitueren aan de exportlanden. Zo worden langs indirecte weg weer normale concurrentieverhoudingen geschapen.

      NRC,

      restitueren 2.0

      (formeel)

      een eigendom teruggeven

      Algemene voorbeelden


      Het Nationaal Ministerie van Ekonomische zaken belastte kunsthistoricus Jacques Lust tweeënhalf jaar geleden met de mooie maar zware taak de geroofde kunst op te sporen. Vandaag de dag [...] zijn de eerste internationale kontakten gelegd. De resultaten van die kontakten zijn hoopgevend, maar volgens Lust zal maar een fraktie van de gestolen goederen ooit aan het land van herkomst gerestitueerd worden.

      De Standaard,

      Met het oog op de naoorlogse situatie heeft de Nederlandse regering in ballingschap te Londen een omvangrijk complex aan maatregelen tot rechtsherstel voorbereid [...]. Wat kunst betrof, betekende rechtsherstel kort gezegd het restitueren van kunstvoorwerpen die tijdens de oorlog waren weggevoerd.

      http://www.herkomstgezocht.nl/nl/rapportage/content.html#boven