reven


reven 1.0

(sport en recreatie)

verkleinen van het zeiloppervlak bij zeer harde wind door een of meer horizontale stroken aan een zeil in te nemen en op te binden; een rif (reef) innemen, inbinden, insteken; een rif steken; een rif leggen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Reven…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Hoeveel zeil je voert, bepaalt ook de kracht op het zeil. Je kan zeilen hijsen, strijken, of reven (katten en geien gaat niet bij aan-de-wind!).

      http://home.wanadoo.nl/zizo-zeilen/downloadables/krachten.pdf

      We zeilden stevig aan de wind langs de buitenkant van de scherenkust naar het noorden. De zeilen zongen, de zee bruiste en het zoute water sloeg over ons heen. 'Als je bang bent kan ik wel reven.' Ik wist niet wat dat betekende, maar ik lachte weer en riep dat ik niet bang was.

      Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

      De twee bemanningsleden poogden het grote zeil bovenin de voormast te reven want dat ving zoveel aflandige wind dat we daardoor nauwelijks vooruit kwamen.

      Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • zeilen reven
      • de zeilen reven

      Die nacht nam de wind flink toe en we moesten zeilen reven. Op een gegeven ogenblik dacht ik dat we weleens op de stormfokken konden gaan zeilen toen de wind weer enigszins begon te liggen.

      De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

      Ik besloot me te laten drijven en reefde de zeilen. Ik zette de stuurinrichting weer op de automatische piloot, bakste het kompas en trok me terug in de kajuit.

      Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

      reven 2.0

      (specialistisch)

      verkleinen of strak zetten van orgaanoppervlak tijdens een operatie

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Reven…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Dan worden twee of drie draadankers ingebracht aan de voorzijde van de schouderkom. De afgescheurde kraakbeenrand en het schouderkapsel worden opgepakt en teruggehecht aan de schouderkom waarbij het kapsel enigszins wordt gereefd. Soms is er geen kraakbeenrand meer en wordt alleen een kapselreving verricht.

          http://www.hengeloseorthopeden.nl/pdf/Schouderinstabiliteit.pdf

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: van

          • reven van de blaaswand
          • reven van de buikspieren
          • reven van de peesbladen
          • reven van de spieren

          De meeste gynaecologen zijn vertrouwd met het klassieke herstel van de cystocoele, zoals reeds in het begin van de vorige eeuw beschreven door Kelly, Te Linde en anderen: mediane incisie van de voorste schedewand, dissectie van de blaas en blaashals, reven van de blaaswand en fascia pubocervicalis, Kelly-plicatuur van de blaashals, inkorten van de schedewand en sluiten.

          http://web.wanadoo.be/ggolfb/11-12052001SPA_ORATEURS_DHONT.htm

          Bij een mini-buikwandcorrectie haalt de chirurg alleen de overtollige huid weg en bij een volledige buikwandcorrectie bevestigt hij ook de onderliggende linker- en rechterbuikspier aan elkaar. Door dit zogenaamde reven van de buikspieren wordt de buik opnieuw plat.

          http://www.plastische-chirurgie-wijzer.nl/buikwandcorrectie.html

          Vooral bij vrouwen die een aantal kinderen hebben gehad is de buikwand flink uitgerekt. Dan zal het meestal nodig zijn deze te versterken door het reven van de peesbladen of spieren.

          http://www.patricktheunis.be/buikwandcorrectie.html

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding