riff


riff 1.0

ritmische opeenvolging van enkele tonen of akkoorden dat een herkenbare basis van een popsong of rocknummer is en daarom veel herhaald wordt; ritmisch loopje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een riff…

is een muziekdeel

  • [Geluid] is een duidelijk herkenbare opeenvolging van tonen of akkoorden
  • [Omvang concreet] is meestal slechts enkele maten lang, maar wordt wel vaak in een nummer herhaald
  • [Geheel] is onderdeel van een nummer uit de pop, blues, rock, metal of rock-'n-roll
  • [Instrument] wordt gespeeld op een muziekinstrument, zoals een gitaar, basgitaar of piano
  • [Gelijkenis] is vergelijkbaar met het ostinato in de klassieke muziek

Algemene voorbeelden


Een riff is een kort, melodisch idee dat in sterke ritmische termen is uitgedrukt. Eenvoudig, praktisch en onmiddellijk door iedereen te begrijpen. Het wordt voortdurend herhaald achter een solist, gebruikt in vraag- en antwoordspelletjes. De riff werd een soort grondregel voor het echte werk: de improvisatie.

De Standaard,

Als vertraagd spelen de muzikanten van Come hun riffs en basloopjes, en bezingt Zedek met lage, aan Marianne Faithfull herinnerende stem haar getekende leven.

NRC,

Van het heerlijk voortkabbelende 'Modern Romance' krijgt Lou Reed vast en zeker Velvet Underground flashbacks, terwijl nogal wat van Nick Zinners riffs vervaarlijk dicht naar Britse new wave overhellen.

http://www.digg.be/imprimer.php?type=1=302,

'Mooi zijn ook de inventieve riffs waarover - voor de liefhebber - slepende melodieën door de zanger de zaal in worden gespuugd', aldus de jury.

Meppeler Courant,

Hoog en laag doordringen elkaar in een complexe structuur van honderden culturen en cultuurspecialismen. De breakdance-rage is via het ballet tot op de podia van de duurste schouwburgen geraakt; moderne operacomponisten verwerken riffs uit de popmuziek en de zo verguisde beeldcultuur heeft geleid tot de (elitaire) videokunst maar ook tot het vaak zinnig gebruik van tv-monitoren in het hedendaagse theater.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • brutale riffs
  • loodzware riffs
  • originele riffs
  • stevige riffs
  • zware riffs
  • de machtige riff

De muziek ging van nogal sm-achtige hard rock (Mick Farren, Jim Morrison, Eric Burdon) met fikse overgangen en brutale riffs langs Dr. John the Nighttripper tot de soms hunkerende, soms dreigende, maar immer desolate weemoed van Stravinsky's Appollo suite.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

Hij was de dans ontsprongen, maar hij was altijd de pijn van zwervers en junkies in zijn loodzware riffs blijven vastleggen.

De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

Vijf minuten liet de groep zich terugroepen. Eerst voor wat krachteloos countrygeneuzel. Daarna was de machtige riff van Remedy twee keer zo opwindend.

De Standaard,

De Stratoverse, vernoemd naar het iconische Stratocaster-model waarmee de gitaarbouwer bekend werd, legt de nadruk op een muzikale ervaring, waarin spelers samen "originele riffs" creëren.

https://businessam.be/gitaarbouwer-fender-trekt-naar-de-metaverse/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=midday_brief_kan_het_nog_nucleairder_chinese_propaganda_op_brusselse_trams_tekort_aan_fishsticks&utm_term=2022-06-22,

Stevige riffs uit het collectieve rockgeheugen schragen de songs, die teksten bevatten over niet kunnen en niet willen.

De Standaard,

De loepzuivere vocalen van zangeres Floor Jansen tilden de zware riffs en grunts van haar mannen naar een subtiel, hoger plan.

Nieuwsblad van het Noorden,

  • overbekende riffs

De man steunt op overbekende riffs, de songs zelf zijn matig, de energie van vroeger brandt op een kampvuurtje.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • gillende riffs
  • schitterende riffs

Als de gitaren van hun leiband werden ontdaan, klonk The Notwist als het vroege Sonic Youth, vol gillende riffs en meedogenloze noise.

De Standaard,

Nog zo'n verhaal: "Voor mijn nieuwe plaat had mijn gitarist een schitterende riff af. Eerst vonden we het allemaal fantastisch. Tot iemand zei: Hé, het klinkt als Aerosmith. Die song vloog er meteen uit."

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • eindeloos herhaalde riffs
  • geïmproviseerde riff
  • overbekende riffs

Er zijn nog de nodige stoorzenders, sirenes en ruige gitaarlijnen, maar de monotone zang en eindeloos herhaalde riffs missen hun effekt niet, omdat onder het persoonlijke taaleigen goeie songs zitten.

De Standaard,

Als twee jazz spelers in een uitgebreide geïmproviseerde riff, waren ze een middag bezig half afgemaakte zinnen en gedeeltelijke inzichten van elkaar op te pakken, terwijl ze om de beurt de machine aanzetten en keken hoe deze vast liep, totdat ze uiteindelijk een coherente verklaring ontwikkelden waarom de machine niet werkte.

http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen