rijschool


rijschool 1.0

school waar men een opleiding kan volgen om met een auto of een motor te rijden en waar men een rijbewijs voor die voertuigen kan verwerven;school voor rijles

Semagram


Een rijschool…

is een school; is een instelling; is een organisatie

   Algemene voorbeelden


   Wie in dit systeem de eerste twee keer zakt, kan het praktijkexamen slechts afleggen via de rijschool na vier praktijklessen.

   http://www.pv.be/nl/scripts/index.htm

   Tot zijn ontgoocheling zakte hij voor zijn theorie-examen. "Ik had het boek een keer goed doorgenomen. Maar ik had beter eerst wat theorielessen kunnen gaan halen bij een rijschool, in plaats van direct naar het CBR te gaan", verklaart hij achteraf.

   Haarlems Dagblad,

   Vaste verbindingen


   een erkende rijschool


   1. een rijschool die van overheidswege, eventueel via een beroepsvereniging, de erkenning heeft om een geldig rijbewijs af te leveren

    Waarom kiezen veel Amsterdammers voor onze opleiding, terwijl er toch zoveel andere rijscholen zijn? Onze rijschool is een Erkende Kwaliteits Rijschool en is tevens een SRB-erkende rijschool.

    http://www.paulfeij.nl/

    Het volgen van een opfrissingscursus over het verkeersreglement kan er zeker toe bijdragen dat u zich een stuk zekerder voelt achter het stuur van uw auto. Vraag daarover meer informatie bij een erkende rijschool.

    http://www.seniorennet.be/Pages/Vrije_tijd/mobiliteit.php

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • rijschoolhouder
   • rijschoolinstructeur

   rijschool 1.1

   rijopleiding aan een rijschool

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

   Semagram


   Rijschool…

   is een opleiding

     Algemene voorbeelden


     Na het slagen in het theorie-examen kan je vier wegen inslaan om uiteindelijk je rijbewijs te halen: model 1 en 2 waarbij je respectievelijk minimum tien en twintig uur rijschool moet volgen, model 3 dat een vrije rijopleiding impliceert zonder rijschool en de vervroegde rijopleiding die de leerling al kan aanvangen vanaf zeventien jaar - ook wel leervergunning genoemd (minimum veertien uur praktijklessen).

     De Standaard,

     rijschool 2.0

     school waar ruiters worden opgeleid en paarden getraind voor de paardensport, vooral voor de dressuur

     Semagram


     Een rijschool…

     is een school

       Algemene voorbeelden


       Het dier, uit de rijschool van Bejle in Jutland, bezorgde de paardendief echter een zodanige wroeging dat hij berouw kreeg.

       De Standaard,

       Combinatiemogelijkheden


       met adjectief ervoor


       • de Spaanse rijschool

       De Nederlander Jan Hohmann is al jaren een bewonderaar van de dressuur zoals die op de Spaanse rijschool in Wenen wordt beoefend.

       NRC,

       De Spaanse rijschool is samen met de Ecole de Cavalerie in het Franse Saumur, de enige overgebleven rijschool waar de klassieke dressuurkunst gebezigd wordt.

       NRC,