ris


ris 1.0

hoeveelheid gelijksoortige personen of zaken; rist

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ris…

is een hoeveelheid

      Hoofdsemagram: rist


      Algemene voorbeelden


      De hele wereld zat natuurlijk vol met zulke smartelijke levenslopen, bedacht David, die zich naar het verleden toe ontrafelden met aan oorzaak voorafgaande gevolgen, en waaruit pijn en wanhoop verdwenen bij het naderen van de onschuld van de kindertijd. Plotseling veranderde de achtergrond weer. Rond het gezicht van deze nieuwe grootmoeder, zo'n tien generaties terug, zag hij een landelijk tafereel: kleine akkertjes, varkens en koeien die de grond omwoelden, een hele ris smoezelige kinderen.

      Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

      Elke dag was er wel iets in het nieuws over mensen die om een of andere reden hun naasten hadden bespied en daarbij op geheimen en verraad en stiekeme smerigheid waren gestuit, wat een hele ris echtscheidingen, huiselijk geweld, zelfmoorden, en oorlogjes tussen vrienden, echtgenoten, broers en zusters, en kinderen en hun ouders veroorzaakte.

      Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

      Ik lees van rissen doodvonnissen, dat zou me dan eigenlijk goed moeten doen, wraak is zoet zeggen ze. Maar elke beul die ze doodschieten maakt niet één van zijn tienduizend slachtoffers levend. Wat er is gebeurd is zo mateloos dat we er helemaal niets tegenover kunnen stellen.

      Met voorbedachten rade, Henri Knap,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding