ritmeester


ritmeester 1.0

officier bij de cavalerie die in rang gelijkstaat aan een kapitein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ritmeester…

is een officier; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is werkzaam bij de cavalerie
  • [Rang of hiërarchische positie] staat in rang gelijk aan een kapitein
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

    Hoofdsemagram: meester


    Algemene voorbeelden


    Bij FC Utrecht, zijn eerste club, was dat de militaire dienst. De combinatie was niet ideaal, want het eerste team haalde hij nooit. "Mijn ritmeester hield van fanfare en niet van voetbal. Andere jongens kregen veel medewerking van hun eenheid, ik moest altijd op oefening."

    NRC,

    Elke zaterdagmorgen vervoegen zich voor zijn etalageruit twee demonstranten met anti-militaristische leuzen op de meegebrachte borden. De ritmeester heeft daar geen moeite mee. "Ik wijs erop dat we juist oorlog voorkomen en ook veel humanitaire hulp geven. Maar ach, demonstreren mag in Nederland."

    NRC,

    Zo'n 2.600 jonge mensen vonden onder meer door hun toedoen een baan bij de Landmacht. In 1995 moeten de dan inmiddels 11 banenwinkels van de Landmacht voor het dubbele aantal zorgen. "Een zeer zware taak", zegt de ritmeester, die dan ook blij is dat de activiteiten in de winkels flink worden gesteund door het media-offensief.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gepensioneerde ritmeester

    "Ik hou van discipline. Ik zeg alles ook maar één keer. Dat moet genoeg zijn." Hij, 60 jaar, is een gepensioneerde ritmeester. Hij had de leiding over "142 kerels en 56 tanks".

    NRC,

    met eigennaam


    Vorige week kreeg de ritmeester van Egmond tijdens een oefening in Duitsland te horen dat zijn eenheid was aangewezen voor de aflossing van de Nederlandse tankbemanning.

    Meppeler Courant,

    De waarschuwingen die ritmeester Van Steenveldt geeft over voor- en nadelen van dienstneming in het leger slaat hij in de wind.

    NRC,

    Ritmeester L. van Steenveldt heeft het uiterlijk van een echte ijzervreter.

    NRC,

    De eerste officier die de eer te beurt viel om Nederland in deze missie te vertegenwoordigen, was de toenmalige ritmeester baron E.C. van Heeckeren van Molecaten.

    http://www.google.nl/search?q=cache:AGk8g2HhVhAJ:www.voc-cavalerie.nl/uploads/mededelingen/2003/December/December-2003-15-16.pdf+cavalerieofficieren+site:.nl=nl=lang_nl,

    Zes militairen onder leiding van de ritmeesters Van der Weijden en Kruiver uit Havelte werken in de tent aan het installeren van verwarmingselementen om het de bezoekers van de kerstmarkt zo behaaglijk mogelijk te maken.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen