roderen


roderen 1.0

((vooral) in België; informeel)

een auto, motorfiets e.d. inrijden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Roderen…

is een activiteit

      Hoofdsemagram: inrijden


      Algemene voorbeelden


      Nu zondag zou ik kunnen rijden, maar alles is hier stijf bevroren, hier in't dorp ligt er zelfs een laagje sneeuw [...]. O ja, we hebben hier ook baantjes om een motor te roderen, ge moet niet bang zijn.

      http://www.motor-europe.com/discussions/viewtopic.php?p=9094&sid=1db34584f5d7fba1ec14be37199b320d,

      Straks zal ik Nicole voorstellen om naar zee te rijden. Een mens moet iéts doen. Ik heb haar trouwens vooraf beloofd dat wij vaak uitstapjes zouden maken. Meteen mijn nieuwe Volvo wat roderen.

      Gras, Clem Schouwenaars,

      roderen 2.0

      ((vooral) in België; informeel)

      ( Gezegd van sportlieden)
      zich inspelen; warmdraaien; zich al spelend voorbereiden op iets; van wielrenners, motorrijders ook: zich inrijden
      Steeds in de vorm gerodeerd, soms ook roderend, en vaak voorafgegaan door een graadaanduidend bijwoord. In de vorm gerodeerd vervolgens ook wel als attributief bijvoeglijk naamwoord.

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Roderen…

      is een activiteit

          Hoofdsemagram: inspelen


          Algemene voorbeelden


          Op twee punten van de set zwiepte Sabine, die lichtjes aangetast was door deze dolle twintig kilometerrace, een gemaakt punt in het net. Meer moest dat voor Seles niet zijn. Roderende Monica speelde plots iets preciezer en nog veel verschroeiender.

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          met bijwoord


          • voldoende gerodeerd
          • goed gerodeerd

          Gontsjenkov reed ook al een opgemerkt klassiek voorjaar, met onder meer een tweede plaats in Milaan-Sanremo [...] en een vierde in de Amstel Gold Race. Een klassebak dus. Hij kwam goed gerodeerd uit de Ronde van Romandië, waar hij zijn eerste zege van het seizoen behaalde en in de eindstand tweede finishte na Olano.

          De Standaard,

          Onder hen ook Eric Struelens, die nagenoeg volledig is hersteld van een enkelblessure. De Brusselaar hervatte maandag de trainingen en viert zaterdag zijn wederoptreden met Paris-Saint-Germain. Tegen eind oktober moet Struelens opnieuw voldoende gerodeerd zijn om met de nationale ploeg de terugronde in de kwalificatiegroep E aan te vatten.

          De Standaard,

          • niet gerodeerd
          • niet goed gerodeerd
          • slecht gerodeerd
          • onvoldoende gerodeerd
          • minder gerodeerd

          De Belgische ruiters waren in de openingsrubriek van de internationale jumping in Cannes blijkbaar nog niet goed gerodeerd want ze kwamen niet in het stuk voor.

          De Standaard,

          De 500 cc-tenoren leken minder gerodeerd. Smets en Martens bleven een flink stuk onder hun normaal niveau en Boonen kon zelden de juiste draai vinden. Gelukkig hebben zij nog een week langer de tijd om een en ander bij te stellen.

          De Standaard,

          Dewit opende met een fraaie zege en haalde vervolgens nog een vierde en een tweede plaats. De wereldkampioenen bleken minder gerodeerd. Smets was tweemaal de snelste starter, maar kon die uitgangspositie niet handhaven. Everts kwam moeizaam op gang, maar verbeterde naarmate de wedstrijd vorderde om in de slotreeks een vierde plaats te pakken.

          De Standaard,

          In de spits vochten Smets en Geukens [...] een spetterend gevecht uit met de 250cc-toppers Everts en Bervoets. Dat speelde in de kaart van Dewit. In hun onderlinge rivaliteit gingen de wereldkampioen en de vice-wereldkampioen zo fel tekeer dat de nog lang niet gerodeerde Smets, die bovendien nog last had van een nog niet volledig herstelde knieblessure, hen moest laten gaan.

          De Standaard,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: naar

          • roderen naar iets

          Op de Olympische Spelen profiteerde hij van de afwezigheid van de toptienconcurrentie, en rodeerde er via overwinningen op Ferreira en Bruguera recht naar de gouden medaille.

          De Standaard,

          Volgens schema moet Becker zich tegen Ferreira en Kafelnikov naar bedrijfstemperatuur roderen. In halve finale zou hij dan afrekenen met heropgeviste Jim of met nieuwkomer Enqvist.

          De Standaard,

          Voorzetsel: tegen

          • roderen tegen een tegenstander

          Sampras rodeert tegen kwalificatiespeler Pescariu, ontloopt daarna de klippen en zou in halve finale tegen de basislijn-bulldozers Muster of Courier komen.

          De Standaard,

          Ook voor Goossens is er zo te zien weinig reden tot paniek: Goossens maakt tempo genoeg om Willems of Blondeel af te houden. Dick Norman maakt de jongste maanden minder gerustellende capriolen. Op het BK 1995 rodeerde hij in drie sets tegen Melot en klopte Filip Dewulf in halve finale in vijf sets.

          De Standaard,

          roderen 3.0

          ((vooral) in België; informeel)

          ( Gezegd van personen, groepen personen, instellingen in het algemeen)
          zich inwerken; warmdraaien; zich voorbereiden
          Net als in de betekenis 2.0 steeds in de vorm gerodeerd en vaak voorafgegaan door een graadaanduidend bijwoord. Vervolgens ook wel als attributief bijvoeglijk naamwoord.

          Betekenisbetrekking


          generalisering
          Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Roderen…

          is een activiteit

              Hoofdsemagram: inwerken


              Algemene voorbeelden


              "En ik zeg u dat IK de voorzitter ben!", aldus de "gerodeerde" voorzitter in een net gestarte commissievergadering van het kersverse project. De protesterende landbouwer in kwestie zag zich genoodzaakt zijn dringende babbel met de VLM-hydroloog even uit te stellen tot nader order.

              http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-1.htm,

              Combinatiemogelijkheden


              met bijwoord


              • goed gerodeerd
              • voldoende gerodeerd

              De band dan. The Subrovnicks. Al goed gerodeerd, met vooral toetsenman Ad Cominotto als eerste sekondant. Zijn vaak bizarre begeleiding is één van de belangrijkste elementen in de aanpak: die bestaat erin het vertrouwde zo te vervreemden dat het als iets nieuws weer boeiend kan worden.

              De Standaard,

              Niet alle gevangenissen zijn al voldoende gerodeerd in het uitvoeren van alle procedures en aanleveren van rapporten vereist voor de beslissing van de voorwaardelijke invrijheidsstelling.

              http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,