roeptoeteren


roeptoeteren 1.0

(informeel)

luidkeels en ongenuanceerd een mening verkondigen over iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Roeptoeteren…

is verkondigen

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het luidkeels en ongenuanceerd verkondigen van iets, meestal een bepaalde mening

    Algemene voorbeelden


    Roeptoeteren doet Wilders al sinds hij in 2004 een eigen partij oprichtte. Jarenlang wist hij daarmee succes te boeken. De gevestigde orde had geen antwoord op Wilders uitingen over de multiculturele samenleving.

    http://www.sgpj.nl/statements/1019/Roeptoeteren+50Plus,+PVV+en+SP+werkt+niet

    Volgens Nedlloyd-directeur A. Langeveld hebben de havenautoriteiten van San Francisco hem de verzekering gegeven, dat er vooralsnog geen reden is tot paniek. "Er is daar inderdaad een anti-apartheidsgroep bezig, die bij tijd en wijle wat roeptoetert," aldus Langeveld, "maar daar liggen we absoluut niet wakker van."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010646497:mpeg21:a0583,

    Tegenwoordig zet alles en iedereen zichzelf in de etalage. De hedendaagse mens heeft er een dagtaak van gemaakt aandacht voor zijn 'actuele status' te vragen. Al roeptoeterend slingert hij zijn opvattinkjes, verworvenheden en zelfportretten de wereld in.

    http://www.thepostonline.nl/tag/daan-samson/,

    Een tijdje terug roeptoeterde Europese commissie opperhoofd Barosso dat de crisis was bezworen. Deze zou in Brussel officieel zijn beëindigd want de markten hebben begrepen dat het "eensgezinde" Europa de Euro koste wat het kost wilde behouden.

    http://zaplog.nl/zaplog/article/hoera_de_crisis_is_voorbij,

    Ouwe zak die ik ben, frons ik wél de wenkbrauwen als ik lezen moet hoe stevig de jeugd drinkt en rookt. En dat de meiden zich in het roken flink hebben geëmancipeerd, want ze hebben de jongens in het consumeren van grafstengeltjes al ingehaald en bijna zou je, ouwe zak nog altijd zijnde, willen roeptoeteren: "Een slimme meid is op longkanker voorbereid."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003114011:mpeg21:a00089,

    Combinatiemogelijkheden


    met bijwoord


    • trots roeptoeteren

    De Bovag roeptoetert trots dat deelauto's veel vaker elektrisch zijn, maar nog steeds rijdt slechts 4 procent op stroom.

    https://www.autobahn.eu/5600/meer-mensen-delen-hun-partner-dan-hun-auto/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen