roker


roker 1.0

iemand die tabakswaren zoals sigaretten rookt of de gewoonte heeft deze te roken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een roker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] rookt of heeft de gewoonte om te roken
  • [Object betroffen] gebruikt tabakswaren zoals sigaretten, sigaren of pijptabak

    Algemene voorbeelden


    Vroeger, toen ik zelf nog niet rookte, was ik ook bietser. Ik had een hekel aan rokers en zij ook aan mij. Pas toen ik mijn eerste pakje zelf kocht, begon ik een hekel te krijgen aan bietsers. Dit is een ontwikkeling die elke bietser zal doormaken. Rokers zijn inmiddels al zo ver ontwikkeld en beginnen in te zien dat roken geen zin meer heeft. Wanneer we dadelijk niet meer in de trein, op het station, of op de faculteit mogen roken, is de gezelligheid er vanaf en stoppen we natuurlijk. En dan zijn we ook eindelijk van de bietsers af. De geplande rookzuilen op de stations zijn slechts afleidingmanoeuvres voor hen. De enigen, die je dadelijk nog rond die rookzuilen zult zien hangen, zijn bietsers: onzeker op zoek naar de rokers.

    http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/35/37/24AchtercolumnJaro.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • dagelijkse roker
    • stevige roker
    • verslaafde roker
    • verstokte roker
    • zware roker

    In de periode 1982-1997 daalde het percentage dagelijkse rokers geleidelijk van 40% naar 26%.

    http://www.vig.be/

    Een bietser is iemand die naar eigen zeggen niet rookt, maar soms wel. Uit zelfbescherming koopt hij zelf nooit een pakje sigaretten, want dat zou hij zomaar per ongeluk helemaal zelf kunnen oproken. Hij weet waarschijnlijk niet eens waar hij zo'n pakje kan kopen. Een fervent bietser is te herkennen aan het onzekere hanggedrag rond eerlijke, stevige rokers.

    http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/35/37/24AchtercolumnJaro.html,

    De verslaafde roker die het roken wil opgeven, moet twee verslavingen overwinnen. Roken is een lichamelijke verslaving aan de nicotine en een geestelijke afhankelijkheid van de gewoonte van een sigaret op te steken in bepaalde situaties en op bepaalde momenten.

    http://www.vig.be/

    "Bij roken komt bijvoorbeeld ook koolmonoxide vrij, wat hart- en vaatziekten veroorzaakt." "Bovendien is het niet uitgesloten dat men door een nieuw filter minder nicotine binnenkrijgt. De verstokte roker rookt naar een bepaald niveau nicotine toe. Het gevaar bestaat dan ook dat men meer gaat roken en op die manier weer meer teer en PAK's binnenkrijgt."

    De Telegraaf,

    Het zijn voornamelijk jonge kinderen wiens ouders roken en personen die samenleven met zware rokers of die samenwerken met rokers in kleine ruimten, die blootgesteld worden aan de risico's. Passief roken verhoogt het risico op longkanker met 30%, verergert acute en chronische respiratoire aandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem, astma en allergieën en verhoogt het risico op cardio-vasculaire aandoeningen met 20 à 30%.

    http://www.vig.be/

    Vaste verbindingen


    actieve roker

    1. iemand die zelf rookt, in tegenstelling tot degene die passief de geproduceerde tabaksrook in een leefruimte of werkruimte inademt

      De zijstroomrook bevat dezelfde kankerverwekkende en giftige stoffen als de hoofdstroomrook. Echter, de ongefilterde rook, die direct van de sigaret in de omgeving komt, bevat hogere concentraties kankerverwekkende en giftige bestanddelen dan de rook, die eerst gefilterd is door de longen van de actieve roker.

      http://www.arbobondgenoten.nl/arbothem/gevstof/roken/roken%20en%20de%20werkplek_stivoro.pdf,

    passieve roker

    1. iemand die niet zelf rookt maar de tabaksrook inademt die rokers produceren

      Onafhankelijke wetenschappers die voor de gevaren van passief roken waarschuwen, hebben het evenwel vooral op de zogenaamde zijstroom gemunt, de kringelende rook die vrijkomt van de randen van een sigaret of een sigaar en die de passieve roker bereikt zonder de omweg te hebben gemaakt door de longen van de roker.

      De Standaard,

      Een rookverbod in publieke plaatsen is gewoon deze denktrend voortzetten: het risico van ziekte en/of vroegtijdige sterfte bij actieve en passieve rokers inperken.

      De Standaard,

    Spreekwoorden


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    roker 1.1

    man die rookt; mannelijke roker

    Algemene voorbeelden


    De meeste rokers en rooksters hebben te kampen met een min of meer sterke tabaksafhankelijkheid, die zowel een psychologisch als een farmacologisch aspect omvat in verband met een bijzondere drug die zich in tabaksbladeren bevindt, met name nicotine.

    http://michielvandamme.be/BronnenTempoMedical/Tm200905nr312.pdf,

    roker 2.0

    iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij voedsel zoals vlees of vis in de rook van een houtvuur e.d. plaatst om het op smaak te brengen of beter houdbaar te maken

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een roker…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] bereidt voedsel om het een specifieke rooksmaak te geven en beter houdbaar te maken
    • [Instrument] maakt gebruik van een rookoven
    • [Object betroffen] bereidt voedsel zoals vlees of vis

      Algemene voorbeelden


      Duidelijke wegwijzer voor de beginnende en ervaren roker van voedsel. De diverse lekkere mogelijkheden voor vlees, vis, gevogelte en groenten roken worden duidelijk uitgelegd.

      http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/gerookte-lekkernijen/1001004002051686/index.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • ambachtelijke roker

      De geur en de smaak uit het verleden proef je bij de ambachtelijke roker [...]. Natuurlijk pekelen wij onze vis in ambachtelijk geoogst zeezout en wordt de vis door de wind gedroogd en dan in de rookkist opgehangen. Kortom: reden genoeg om eens een kijkje te nemen bij deze ambachtelijke visroker en uw smaakpapillen eens ouderwets te laten verwennen.

      http://www.visrokenopterschelling.nl/hetambaecht.htm,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen