rommelhypotheek


rommelhypotheek 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

hypotheek waarbij vooraf niet goed is gekeken of de hypotheeknemer de lasten wel kan dragen; hypotheek waarbij de kredietwaardigheid van de hypotheeknemer niet goed is gecontroleerd; hypotheek zonder kredietwaardigheidsonderzoek; risicohypotheek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rommelhypotheek…

is een hypotheek; is een lening; is een transactie

      Algemene voorbeelden


      Met de term rommelhypotheek wordt vooral verwezen naar Amerikaanse subprime-hypotheken die een belangrijke rol speelden bij het ontstaan van de kredietcrisis van 2007.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Rommelhypotheek

      De meeste rommelhypotheken zijn dan ook verstrekt aan mensen die op basis van hun inkomen, vermogen en kredietgeschiedenis een gewone hypotheeklening hadden kunnen krijgen. Het beeld dat de meeste subprime-hypotheken zijn verstrekt aan minder draagkrachtige mensen klopt dus niet.

      http://www.nuzakelijk.nl/economie/2772589/subprime-hypotheek-vooral-middenklasse.html,

      Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft besloten de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en medewerkers van de bank niet te vervolgen voor mogelijke fraude met zogeheten rommelhypotheken. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

      NRC,

      Voor eind oktober wordt er een knoop doorgehakt over de mogelijke verkoop van het pakket Amerikaanse rommelhypotheken van ING [...]. Het kabinet nam in januari 2009 80 procent van de risico's op de slechte hypotheken over van ING. De hypotheken zouden inmiddels weer met winst verkocht kunnen worden en VVD en D66 in de Tweede Kamer dringen er op aan om dat nu snel te doen.

      Het Parool,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2007