roodkoper


roodkoper 1.0

roodachtig bruin koper, dat in tegenstelling tot geelkoper niet met zink versmolten is tot een legering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Roodkoper…

is koper; is een stof

  • [Kleur] is roodachtig bruin
  • [Samenstelling] is niet versmolten met andere metalen zoals zink
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is minder hard dan geelkoper

    Hoofdsemagram: koper


    Algemene voorbeelden


    Op de voorzijde is het hoofd van keizer Trajanus [...] te herkennen. Deze is getooid met een stralenkrans, in de Romeinse keizertijd het kenmerk voor een munt met een dubbele waarde. Gewoonlijk hebben we dan te maken met een dupondius, een muntsoort met de waarde van 2 assen. In die richting wijst ook het materiaal waarvan deze munt gemaakt is, n.l. geelkoper of orichalcum, een koperlegering met zink die voor die gele kleur zorgt. In de keizertijd was dit geelkoper ruim de helft duurder dan roodkoper dat voor de as gebruikt werd.

    http://www.delangevanbergen.nl/archeologie/bijzondere_romeinse_munt2.htm,

    Koper delft men uit kopererts. Het is een halfedelmetaal dat je kan vergelijken met goud en zilver. Men maakt een onderscheid tussen roodkoper en geelkoper. Daar waar roodkoper synoniem is voor koper, verwijst geelkoper naar messing of een legering van koper met 30 à 40% zink.

    http://www.infotalia.com/nld/wonen/huishouden/huisraad/huisraad_detail.asp?id=961

    Het zuivere rode koper is niet zo geschikt voor gietwerk, geelkoper juist wel en is bovendien veel harder dan roodkoper.

    http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i000932.html,

    In het geval vloeibaar gemaakte petroleumgassen gebruikt worden zijn de persflessen en -houders te plaatsen buiten de inrichting in een volledig afgezonderde ruimte met een bestendige verluchting. De verbinding met de toestellen zal uitgevoerd worden met buizen in roodkoper, aan elkaar gesoldeerd met zilverlegering.

    http://www.overijse.be/Diensten/html/Politie/Regl_H14.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding