rudiment


rudiment 1.0

(wetenschap; biologie)

lichaamsdeel of orgaan bij mensen, dieren of planten dat in een vroeg stadium van zijn ontwikkeling is blijven steken en doorgaans geen functie meer heeft (of waarvan de functie tot nu toe onduidelijk is), zoals bij de mens het staartbeentje, de lichaamsbeharing en het wormvormig aanhangsel van de blindedarm
Naast anatomische restanten ook wel toegepast op fysiologische reacties, zoals kippenvel.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rudiment…

is een lichaamsdeel

  • [Geheel] is een onderdeel van het lichaam van een mens of dier of een onderdeel van een plant
  • [Functie] heeft geen functie meer of heeft een tot nu onbekende functie
  • [Toestand algemeen] is in een vroeg stadium van zijn ontwikkeling blijven steken en heeft doorgaans geen functie meer
  • [Bezitter of eigenaar] behoort toe aan een mens, dier of plant
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. het staartbeentje, de lichaamsbeharing, het wormvormig aanhangsel van de blindedarm bij de mens, de bekkenstructuur bij walvissen en bekkenbeenderen en achterpoten bij sommige slangen

Algemene voorbeelden


Rudimenten vormen ook een bekende aanwijzing voor evolutie. Een rudiment is een restant van een structuur die goed ontwikkeld is in een ander organisme, maar geen of een andere functie heeft dan de goed ontwikkelde homoloog. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeft een rudiment dus niet functieloos te zijn. Drie klassieke voorbeelden van rudimenten zijn het menselijk staartbeentje, het wormvormig aanhangsel en kippenvel.

http://www.freewebs.com/deatheist/Artikelen/EvoDetective.pdf,

"Tot de zevende week van de embryonale ontwikkeling zijn het vrouwelijke en het mannelijke lichaam uiterlijk volkomen gelijk gevormd, beide zijn in aanleg biseksueel. In de zesde tot achtste week verschrompelt de tegenovergestelde geslachtelijke aanleg tot kleine rudimenten. Deze rudimenten, deze resten van de orgaanstructuur van het andere geslacht, herinneren er echter levenslang aan dat de mens in aanleg eigenlijk androgyn is."

http://user.online.be/debrug/diabasis/,

Moderne walvissen bezitten nog steeds een rudimentaire bekkenstructuur, hetgeen verwijst naar een verleden toen hun voorouders nog op het land leefden (een bekken heeft voor een volledig aquatisch dier geen nut). Sommige creationisten proberen zich hieruit te redden door te beweren dat dit geen rudimenten zijn, en dat de schepper deze beenderen daar heeft geplaatst als bescherming voor vitale organen.

http://www.freethinker.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=59,

Alle slangen stammen van hagedissen af. In de loop van de tijd hebben ze zich ontwikkeld tot reptielen zonder poten die zich kronkelend voortbewegen. Slechts bij sommige soorten vindt men nog rudimentaire skeletdelen van bekkenbeenderen en achterpoten. Bij enkele reuzenslangen vind je in het achterste deel van de buik, in de buurt van de anusspleet, rudimenten van de poten.

http://www.beesies.nl/kenmerken/reptielen/slangen.htm,

rudiment 2.0

restant van iets wat sinds mensenheugenis in de menselijke geest of de uitingen daarvan, het menselijk gedrag, de genen e.d. is overgeleverd
In tegenstelling tot de betekenis 3.0 nog in nauwere aansluiting bij de betekenis 1.0.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rudiment…

is een restant; is een deel

  • [Toestand algemeen] is sinds mensenheugenis in de menselijke geest of de uitingen daarvan, het menselijk gedrag, de genen e.d. overgeleverd
  • [Bezitter of eigenaar] behoort toe aan de mens of heeft betrekking op diens gedrag, uitingen e.d.

    Algemene voorbeelden


    De veronderstelling dat de herinnering aan het verleden, hetzij als rudiment, hetzij (veel vager) als geestesmerk, in de cultuur van de plattelandsbevolking bewaard is gebleven [...] is niet zo maar een werkhypothese. Ze is integendeel onlosmakelijk verweven met de algemeen menselijke behoefte aan continuïteit.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    Zo bestaat een deel van ons DNA uit rudimenten van bepaalde virussen, die onze voorouders in de loop van miljoenen jaren hebben geïnfecteerd en waarvan erfelijk materiaal is blijven 'hangen'.

    http://www.c3.nl/evv/c3-evbiotechnologie.pdf,

    Bij de mens is deze duikreflex minder uitgesproken. De gemeenschappelijke voorouder van walvissen en mensen moeten we zoeken in een periode van zeker 100 miljoen jaren geleden. Hebben we dit gedrag misschien nog als rudiment van deze voorouders? Er zijn aanwijzingen dat deze duikreflex optreedt tijdens het geboorteproces.

    http://zid.nrz.nl/Html/Veel%20gestelde%20vragen.htm#Aanvang,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een zwak rudiment

    'De gave die wij bezitten om gelijkenis te zien,' schrijft hij, 'is niet meer dan een zwak rudiment van de eertijds overweldigende dwang om gelijksoortig te worden en zich gelijksoortig te gedragen.'

    De jacht op Proteus, Piet Meeuse,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    rudiment 3.0

    niet meer functionerend, onstoffelijk overblijfsel of restant van iets

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een rudiment…

    is een restant; is een deel

    • [Functie] heeft geen functie meer
    • [Toestand algemeen] functioneert niet meer en is onstoffelijk

      Algemene voorbeelden


      In een artikel [...] omschrijft hij de universiteit van Freetown als "het meest in het oog springende rudiment van het kolonialisme". De aangekondigde verwoesting is een wraakoefening van het donkere, ongeletterde Afrika tegen "de terreur van de doctorandussen". Die hebben drie decennia lang kunnen regeren.

      NRC,

      Zo heeft een regelmatig Grieks werkwoord ongeveer tienmaal zoveel vormen die tot de 'modus indicativus' (indicatief, aantonende wijs) gerekend worden als vertegenwoordigers van de 'modus infinitivus' (infinitief, onbepaalde wijs), terwijl verder bij de indicatief de categorieën 'persoon' en 'getal' een rol spelen en bij de infinitief niet. Maar als de klassieke termen op het Nederlands worden toegepast, is het verschil tussen de categorieën die met de term 'wijs' aangeduid worden, nog veel groter. Dit valt met name op bij de categorie 'modus conjunctivus' (conjunctief, aanvoegende wijs), die in de klassieke talen een behoorlijke vormenrijkdom bezat en geregeld gebruikt werd (zij het in mindere mate dan de indicatief), maar in het Nederlands vergeleken met de indicatief morfologisch en wat het gebruik betreft, niet meer dan een rudiment is. Ook de vierde 'wijs', de 'modus imperativus' (imperatief, gebiedende wijs) is arm aan vormen, maar in het gebruik is deze categorie niet uitzonderlijk.

      http://oase.uci.kun.nl/~ans/e-ans/02/03/02/01/body.html,

      rudiment 4.0

      stoffelijk restant van een verwoest of vervallen gebouw, van een verblijfplaats, van een vervallen tuin e.d., met name toegepast op de fundamenten daarvan

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een rudiment…

      is een restant; is een deel

      • [Geheel] maakte deel uit van een gebouw of verblijfplaats, van een tuin e.d.
      • [Toestand algemeen] verkeert niet in zijn oorspronkelijke staat en is stoffelijk

        Algemene voorbeelden


        Dertienhonderd jaar geleden wijdde paus Sergius de prediker Willibrord tot aartsbisschop van de Friezen. De Frankische hofmeier Pepijn schonk hem de rudimenten van het Romeinse castello in Utrecht als zetel.

        De Standaard,

        Dan laat ze haar hand langs de gladde stam van de eik glijden met aan de achterkant het verweerde plankje en de roestige schroef, rudimenten van Bas' oude boomhut.

        De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

        Quarles van Ufford noemt verder het nabijgelegen 'Engelse tuintje', waarvan in 1978 alleen de rudimenten nog aanwezig waren. 'Ik wilde het helemaal restaureren, maar geleerden vonden er grassen die alleen daar nog groeiden in Nederland.'

        NRC,

        Persoonlijk kies ik voor het 'Musée des docks Romains', dat zijn bestaan vreemd genoeg dankt aan de Tweede Wereldoorlog en met name het bombardement dat in 1943 een groot deel van de oude stad verwoestte. Toen men aan de wederopbouw begon kwamen rudimenten van de Romeinse bewoning aan het licht, zodat men redelijk goed kon reconstrueren hoe Marseille er in de Romeinse tijd uit moet hebben gezien.

        De Telegraaf,

        rudiment 5.0

        elementair grondbegrip, belangrijkste beginsel; dat wat het eerst onderricht wordt

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een rudiment…

        is een grondbegrip; is een begrip

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is dermate belangrijk dat het als eerste onderricht wordt

          Algemene voorbeelden


          De rudimenten van de geneeskunde was hij binnen een paar jaar alweer kwijt, maar hij zou na al die tijd nog precies weten wie eraan kwam wanneer er tegen middernacht meisjesvoeten zachtjes de trap opkwamen, op zoek naar zijn bed. Waar je ook heenging, je begon weer als een kind.

          Gouden bergen, Herman Stevens,

          Ook voor de leerkrachten was de drempelvrees weg: de "vaste waarden" waren al eens komen opdagen voor de deliberatie van de "bijkomende proeven" (lees: herexamens) terwijl de werkgroep "Beginnende leerkrachten" de nieuwkomers vergaste op een infosessie en hun in een mum van tijd de rudimenten van de MMI-schoolorganisatie diets maakte.

          http://www.mmikortemark.be/Archief/2004StartSchooljaar.htm,