rugzakleerling


rugzakleerling 1.0

(onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland; neologisme)

leerling met een beperking die gebruikmaakt van een 'rugzak', een toegewezen budget voor de aanschaf van extra hulpmiddelen, ambulante hulp en begeleiding, waardoor deze niet naar het speciaal onderwijs hoeft; kind met een beperking dat een leerlinggebonden budget krijgt waarmee het regulier onderwijs kan volgen; rugzakkind

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rugzakleerling…

is een leerling; is een kind

      Algemene voorbeelden


      In 2003 werd echter de gehele leerlinggebonden financieringswet (lgf-wet) van kracht, ook wel het 'rugzakje' genoemd. Er zijn vele voor- en tegenstanders van deze wet. De voorstanders (veelal ouders van rugzakleerlingen) roepen dat het goed is voor de gehandicapte kinderen om te integreren tussen de normale leerlingen en dat ditzelfde argument ook omgedraaid geldt voor de normale leerlingen. De tegenstanders schreeuwen daarentegen dat er op het reguliere onderwijs niet genoeg aandacht en expertise is voor rugzakleerlingen als op het speciale onderwijs.

      http://rugzakencompetenties.web-log.nl/rugzak_en_competenties/2006/12/literatuur.html,

      Voor kinderen in het speciaal onderwijs en voor rugzakleerlingen in het regulier onderwijs moet een handelingsplan gemaakt worden. Dat is een wettelijke verplichting voor scholen. Een handelingsplan is een schriftelijke overeenkomst waarin ouders en school vastleggen wat de school wil bereiken in het onderwijs aan de leerling, en op welke manier. Alleen met een goed handelingsplan kan het onderwijs 'op maat' aan de zorgleerling worden gegeven.

      http://www.onderwijsconsulenten.nl/onderwijsconsulenten/handelingsplan.dot

      Op basis van de eerste bijeenkomst en de eigen ervaringen met rugzakleerlingen op school heeft de zorggroep een aantal beleidsuitgangspunten op papier gezet. Vanuit een positieve intentie worden de mogelijkheden van de school beschreven: hoe wordt op deze Jenaplanschool tegemoet gekomen aan verschillen tussen leerlingen. De zorggroep heeft ook een aantal grenzen aangegeven die aan de orde kunnen zijn bij onderwijs aan leerlingen met een beperking.

      http://marant.nl/frappant.php?q=50,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003
      Benoemingsmotief Het woord verwijst naar de 'rugzak' die het kind meekrijgt in de vorm van een persoonsgebonden budget om de extra kosten te dekken die gemaakt moeten worden om deze op het regulier onderwijs te kunnen houden.