ruimdenkendheid


ruimdenkendheid 1.0

het ruimdenkend zijn; eigenschap die eruit bestaat dat iemand of een groep personen geen bekrompen, benepen opvattingen heeft of koestert, maar openstaat allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen, handelingen e.d.; het ruim in zijn of haar opvattingen zijn; breeddenkendheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ruimdenkendheid…

is een eigenschap

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bestaat eruit dat iemand of een groep personen geen bekrompen, benepen opvattingen heeft of koestert, maar openstaat voor allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen, handelingen e.d.

    Algemene voorbeelden


    Ruimdenkendheid is een goede eigenschap, omdat je door open te staan voor nieuwe ideeën veel kan leren. Het is alleen belangrijk dat je altijd kritisch blijft in het aanhoren van deze nieuwe ideeën.

    https://nl.quora.com/Wat-zijn-nadelen-om-te-ruimdenkend-te-zijn,

    Na De ronde van Witteman had ik altijd de indruk dat moraal een complexe aangelegenheid is, die nog het best van de schroomvalligste nuancering is gediend. Daar steekt het proleterige, op knaleffecten en escalerende kijkcijfers berekende simplisme van Goedele schril tegen af. Ruimdenkendheid is in dit geval een denkwijs waar de rek uit is.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    Ze weigert uit principe een alcoholvrije eetgelegenheid binnen te gaan en kiest als het er is het rokersgedeelte, dit uit solidariteit met een door de Amerikaanse burgertirannie tot uitschot gedegradeerde minderheid. Een enkeling bewondert haar om deze ruimdenkendheid, zodat ze zich een plaatsvervangende snob voelt.

    Kriblijn, Barber van de Pol,

    De centrale vraag van het gesprek was [...] hoe het kon dat we geen van allen waardering wisten op te brengen voor een roman die werd verteld vanuit het perspectief van iemand die qua ruimdenkendheid op ons leek.

    https://www.dereactor.org/teksten/een-oefening-in-ruimdenkendheid,

    Belangrijk was in elk geval de oprichting van de studentenwerkgroepen homofilie in Leuven en Gent (LSWH en GeSWH), en de invloed daarbij vanuit Nederland. De organisaties die er verenigd waren in de Federatie Studentenwerkgroepen Homofilie wilden de iruimdenkendheid - men aanvaardde de homofiel zolang deze vooral maar niet liet blijken zo te zijn - inruilen voor daadwerkelijk integratie.

    http://www.holebifederatie.be/downloads/d_holebisinbeweging.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • buitengewone ruimdenkendheid
    • (onze) eigen ruimdenkendheid
    • een niet-fundamentalistische ruimdenkendheid
    • onbevooroordeelde ruimdenkendheid
    • religieuze ruimdenkendheid

    Na een vergadering liepen we gezamenlijk naar een bij het stadhuis gelegen parkeergarage. Ik nam mijn fiets en Loek, altijd al piepjong, zei dat hij het een mooie fiets vond. Als je bedenkt tot welke partijen we behoorden, was dit een blijk van buitengewone ruimdenkendheid.

    NRC,

    De wetgever kan een bedreiging zijn voor de expressievrijheid, een te engdenkende moraal is dat dus evenzeer. Mijn vrees is echter dat we ons stevig verkijken op onze eigen "ruimdenkendheid". In de praktijk valt die duidelijk minder breed uit dan we graag willen geloven.

    https://www.demorgen.be/meningen/onze-eigen-ruimdenkendheid-valt-in-de-praktijk-minder-breed-uit-dan-we-graag-willen-geloven~bfbbc57e/,

    Wanneer een moslim zich in Philipses dwangbuis manoeuvreert en mij in een 'interreligieuze dialoog' tegemoettreedt, dan heeft hij me de mogelijkheid ontnomen om met een gesprekspartner vanuit verschillend perspectief over de 'zaak' van onze godsdiensten te debatteren. Onder het mom van een niet-fundamentalistische ruimdenkendheid is de inhoud van de godsdienst dan geridiculiseerd.

    http://www.radboudstichting.nl/

    "Onbevooroordeelde ruimdenkendheid voor wat betreft de meningen en de houdingen van anderen is een eerste vereiste in ons werk."

    http://www.aventispharma.be/main/0,1003,NL-BE-30484-52242--,FF.html

    Hij stoort zich niet in het minst aan onze religieuze ruimdenkendheid, de onaantastbaarheid van het religieuze privéleven respecteert Hij niet en Hij laat zich niet imponeren door onze grote religieuze tolerantie. Hij zegt heel eenvoudig: 'Niemand komt tot de Vader dan door Mij' (Johannes 14:6).

    http://members.lycos.nl/zuidvrouw/

    als object bij een werkwoord


    • ruimdenkendheid bevorderen
    • ruimdenkendheid meten

    Empathie leidt tot inzicht in verschillende standpunten en bevordert ruimdenkendheid en tolerantie.

    https://www.storiesthatmove.org/nl/empathie-2/

    De wetenschappers hebben vier componenten bedacht die ruimdenkendheid meten: Het respecteren van andermans mening; Intellectueel niet te zelfverzekerd zijn; De mogelijkheid om ego van intellect te onderscheiden en openheid om eigen standpunt te herzien. Filosoof Jason Beahr van de Loyola Marymount Universiteit heeft dit aangevuld. Iemand die hoog scoort op de vier punten, maar niet open staat voor nieuwe ervaringen is volgens Beahr nog steeds niet ruimdenkend. Hij voegt als vijfde component toe: openheid om te ervaren.

    https://www.gewoonvoorhem.nl/ruimdenkend/,

    De Multicultural Personality Questionnaire (MPQ) is een instrument op basis van karaktereigenschappen dat culturele empathie, ruimdenkendheid, sociaal initiatief, emotionele stabiliteit en flexibiliteit meet.

    https://www.rug.nl/language-centre/communication-training/intercultural/intercultural-competence-testing,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de ruimdenkendheid van de jury
    • de ruimdenkendheid van een man
    • die ruimdenkendheid van ons
    • de ruimdenkendheid van de Waalse socialisten

    Wanneer een schaatster met de hielen naar elkaar een rondje draait en daarbij laag achterover hangt, resulteert dat in een spreidstand waarvoor juryleden voortaan dus een tiende punt van de totale score aftrekken. Of die regel schaatsers niet overlevert aan de ruimdenkendheid van de jury? "Vooreerst is een aftrekpost van een tiende punt per onbehoorlijk moment een nogal lichte sanctie en algemeen geldt de regel dat er bij twijfel in het voordeel van de schaatser moet worden geoordeeld."

    De Morgen,

    'Hij kende mijn recalcitrante mening uit De Groene Amsterdammer, waarvoor ik tot 1965 heb geschreven. Maar toen ik hem bezocht, zei hij niettemin: "Als je geen werk vindt, kan ik je misschien als secretaris aanstellen, ook al kan ik je geen groot salaris bieden." Daaruit blijkt toch de ruimdenkendheid en trouw van die man?'

    http://web.inter.NL.net/hcc/Her.Jansen/index.html,

    Van Brederode: "Ik heb me altijd al afgevraagd of het allemaal wel zo mooi was als het leek, met die tolerantie en ruimdenkendheid van ons - ook vóór 11 september en Fortuyn."

    https://www.trouw.nl/nieuws/we-worden-bekrompen-en-zelfzuchtig~b4ec42ca/,

    Dat een Edouard Anseele bij de allereerste Kamerverkiezingen, die op basis van het algemeen stemrecht in 1894 werden gehouden, vanuit Luik naar de Kamer werd gestuurd, was niet alleen te danken aan de ruimdenkendheid van de Waalse socialisten - zoals tot vandaag wordt beweerd - maar zeker evenzeer aan de aanwezigheid van een massa Vlaamse kiezers in Luik.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • te danken aan de ruimdenkendheid (van personen)

    Dat een Edouard Anseele bij de allereerste Kamerverkiezingen, die op basis van het algemeen stemrecht in 1894 werden gehouden, vanuit Luik naar de Kamer werd gestuurd, was niet alleen te danken aan de ruimdenkendheid van de Waalse socialisten - zoals tot vandaag wordt beweerd - maar zeker evenzeer aan de aanwezigheid van een massa Vlaamse kiezers in Luik.

    De Standaard,

    • zich uitputten in ruimdenkendheid

    De partij heeft zich - over de interne tegenstellingen heen - in het weekend op haar onderwijscongres in Oostende zo uitgeput in ruimdenkendheid dat een ontspannende terugval in het zuildenken welkom moet zijn.

    De Standaard,

    • een blijk van ruimdenkendheid
    • demonstraties van ruimdenkendheid

    Na een vergadering liepen we gezamenlijk naar een bij het stadhuis gelegen parkeergarage. Ik nam mijn fiets en Loek, altijd al piepjong, zei dat hij het een mooie fiets vond. Als je bedenkt tot welke partijen we behoorden, was dit een blijk van buitengewone ruimdenkendheid.

    NRC,

    Zwak in dit scherpe commentaar, en het meest gedateerd ook bij het ontbreken van een datum, zijn de stukjes waarin Korzec zich in de randstedelijke en grachtengordelige vendetta's over feminisme en anti-racisme begeeft. Zijn brutaliteit die hem in Warschau en Peking tot deelgenoot in de politieke rondedans maakt, verkeert bij zo'n kleine schaal in een onuitstaanbare trots op het eigen gebrek aan politieke correctheid. Die demonstraties van ruimdenkendheid vormen een smet op een bundel reflecties die overigens van een kameleontisch waarnemingsvermogen getuigen.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • zoveel ruimdenkendheid

    Ik weet dat volgens de nette conventie van tegenwoordig homoseksualiteit best 'okay' is, zolang de beoefening ervan maar op wederzijdse instemming berust. Ik feliciteer jullie met zoveel ruimdenkendheid. Jullie hebben daar een hele hoop mensen ontzettend mee geholpen en hopelijk zijn ze er jullie nog lange tijd dankbaar om. Maar ik heb geen behoefte aan jullie welwillendheid en tolerantie.

    De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

    Het zijn van die geëmancipeerde lieden die zich vrijgevochten wanen in hun denken en hun doen. Zij kijken om zich heen met een zogenaamde open geest. Niks moet, alles kan, is hun devies. Ze begrijpen niet dat iemand er geheimen op na zou moeten houden, tenzij hij pedofiel of necrofiel is. Voor het overige vinden ze dat alles ter sprake kan worden gebracht. Als gevolg van zoveel ruimdenkendheid en openheid moeten ze in hun eigen psychische huishouding wel de meest benepen orde handhaven. Hun geestelijk welbevinden verdraagt immers geen verlangens die ze zouden moeten verheimelijken.

    De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn ruimdenkendheid
    • onze ruimdenkendheid
    • hun ruimdenkendheid

    Toch zijn er soms van die momenten dat mijn ruimdenkendheid spontaan omslaat in een mate van starheid die andere meningen buitensluit.

    https://www.blikopnoordwijkerhout.nl/blikop/columns/item/14349-hoe-ist-ja-best-verruimend,

    'Wie van ons zou er heimwee hebben naar de bekrompen wereld van nog maar enige tientallen jaren geleden. Toch is dit zeker niet het moment om hoera te roepen bij onze ruimdenkendheid en ons gevoel voor tolerantie. Daar kan op veel momenten echt nog wel wat aan worden toegevoegd,' aldus de burgemeester in zijn nieuwjaarsrede.

    Meppeler Courant,

    De wetgever kan een bedreiging zijn voor de expressievrijheid, een te engdenkende moraal is dat dus evenzeer. Mijn vrees is echter dat we ons stevig verkijken op onze eigen "ruimdenkendheid". In de praktijk valt die duidelijk minder breed uit dan we graag willen geloven.

    https://www.demorgen.be/meningen/onze-eigen-ruimdenkendheid-valt-in-de-praktijk-minder-breed-uit-dan-we-graag-willen-geloven~bfbbc57e/,

    De Frans-Duitse film Elle van Paul Verhoeven heeft bij de Golden Globes twee prijzen in de wacht gesleept. De film kreeg de prijs voor Beste Buitenlandse Film, hoofdrolspeelster Isabel Huppert won Beste Actrice. Verhoeven was verrast dat een film over wraak na een verkrachting won: "De hoofdpersoon nodigt niet echt uit tot medelijden. Daarom bedank ik de leden van de Hollywood Foreign Press Association voor hun ruimdenkendheid."

    https://nos.nl/artikel/2152117-wekdienst-9-januari-dit-gebeurde-terwijl-je-sliep.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • ruimdenkendheid en openheid
    • ruimdenkendheid en tolerantie
    • openheid en ruimdenkendheid
    • tolerantie en ruimdenkendheid

    Het zijn van die geëmancipeerde lieden die zich vrijgevochten wanen in hun denken en hun doen. Zij kijken om zich heen met een zogenaamde open geest. Niks moet, alles kan, is hun devies. Ze begrijpen niet dat iemand er geheimen op na zou moeten houden, tenzij hij pedofiel of necrofiel is. Voor het overige vinden ze dat alles ter sprake kan worden gebracht. Als gevolg van zoveel ruimdenkendheid en openheid moeten ze in hun eigen psychische huishouding wel de meest benepen orde handhaven. Hun geestelijk welbevinden verdraagt immers geen verlangens die ze zouden moeten verheimelijken.

    De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

    Empathie leidt tot inzicht in verschillende standpunten en bevordert ruimdenkendheid en tolerantie.

    https://www.storiesthatmove.org/nl/empathie-2/

    Wij hebben absoluut behoefte aan de openheid en de ruimdenkendheid die Europa ons kan bieden.

    De Standaard,

    Van Brederode: "Ik heb me altijd al afgevraagd of het allemaal wel zo mooi was als het leek, met die tolerantie en ruimdenkendheid van ons - ook vóór 11 september en Fortuyn."

    https://www.trouw.nl/nieuws/we-worden-bekrompen-en-zelfzuchtig~b4ec42ca/,