ruling


ruling 1.0

(business, economie en financiën; recht en misdaad)

individuele afspraak tussen de belastingdienst en een bedrijf of een particulier, met het doel de belasting te drukken of zekerheid vooraf te scheppen met betrekking tot de afwikkeling van belastingen in de toekomst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ruling…

is een afspraak; is een handeling

  • [Functie] dient om de belasting te drukken, of om zekerheid te scheppen met betrekking tot de afwikkeling van belastingen, en is bv. een belangrijk instrument om het land fiscaal aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeerders
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een bindende afspraak voor de belastingadministratie
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt meestal aangevraagd door een bedrijf, bv. een buitenlandse investeerder, en zelden door een particulier
  • [Betrokkene] wordt afgegeven door de belastinginspecteur
  • [Onstoffelijke inhoud] gaat bv. over de hoogte van bepaalde heffingen, over de manier waarop gedurende een aantal jaren de winst zal worden belast, of over de aftrekbaarheid van bepaalde kosten

Algemene voorbeelden


Ingewijden prezen het jarenlang aan als een belangrijk pluspunt van het Nederlandse vestigingsklimaat: ons rulingbeleid. Daarbij gaat het om afspraken (rulings) die potentiële buitenlandse investeerders met de belastinginspecteur maken over de toekomstige afwikkeling van hun belastingzaken. Mondiaal opererende Amerikaanse en Japanse concerns vinden het essentieel dat van te voren vast staat wat hun fiscale verplichtingen zullen zijn; ze hebben nare ervaringen met onverwachte claims die creatieve belastingdiensten op tafel kunnen leggen. Toch klinkt het wat dubieus dat iemand kan onderhandelen over de hoogte van zijn belastingafdracht.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een fiscale ruling
  • een gunstige ruling

De VLD wil een nieuwe geactualiseerde impactanalyse van de aanwezigheid van de Europese instellingen in Brussel [...]. Aan de hand van deze resultaten dienen maatregelen getroffen te worden om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken zoals een fiscale ruling in het kader van een degelijk zetelbeleid. Brussel kan nog bijkomende instellingen opvangen die een gunstige weerslag kunnen hebben op de tewerkstelling. Wij denken bijvoorbeeld aan het Europese onderzoeksinstituut.

http://www.oliviercuvelier.be/programma.pdf

als object bij een werkwoord


  • een ruling aanvragen
  • een ruling afgeven
  • een ruling afsluiten
  • een ruling afwijzen

Wie kan een ruling aanvragen? Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon kan een aanvraag tot een voorafgaande beslissing indienen. Het heeft hierbij geen belang of deze persoon in België gevestigd is of niet. De aanvraag kan bovendien zowel over beroepszaken als over privé-aangelegenheden gaan.

http://www.securex.eu/be/lex-go.nsf/vwNews_nl/6830A4B6A5C2193FC12575360030BCF4?OpenDocument

in voorzetselgroep


  • een ruling treffen met de fiscus
  • een ruling vragen over iets

Wanneer men aandelen, obligaties of geld overdraagt aan bij voorbeeld een Luxemburgse holding, dan blijft degene die de overdracht gedaan heeft toch belast op de inkomsten ervan. De fiskus doet dus alsof er niets gebeurd is - tenzij u kan bewijzen dat u een voldoende ekonomisch motief heeft. Ook daarover zou een ruling gevraagd kunnen worden, maar tot nog toe is dat niet gebeurd. De Belgen zijn blijkbaar diskreet op dat punt. De kommissie is ook niet geneigd om rulings af te geven over durende situaties.

De Standaard,

Ook Nederland is geliefd als vestigingsplaats bij multinationals vanwege de gunstige 'rulings' die zij kunnen treffen met de Nederlandse fiscus.

De Telegraaf,

Vaste verbindingen


een negatieve ruling

  1. een afgewezen aanvraag voor een ruling

    De cijfers geven overigens aan dat de kommissie niet zo negatief oordeelt als soms wel eens beweerd wordt: 55 procent van de aanvragen wordt ingewilligd en het aantal positieve beslissingen stijgt procentueel. Wellicht weten de aanvragers stilaan beter wat kan en wat niet. Bovendien zijn er ook negatieve rulings die voor de belastingplichtige heel welkom zijn. Zo heeft de kommissie beslist dat zij onbevoegd is om te oordelen over voordelen die gegeven worden door een onderneming aan haar eigen vaste inrichting in het buitenland: gewoon omdat het artikel 26, waarvan de belastingplichtige de toepassing vreesde, zélf niet toepasselijk is. Met zo'n afwijzing is de belastingplichtige dus wel gediend.

    De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen