Schiedammer


Schiedammer 1.0

iemand die afkomstig is uit Schiedam; inwoner van Schiedam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Schiedammer…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Schiedam
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Schiedam; is geboren in Schiedam

    Algemene voorbeelden


    Bij een 24-jarige Schiedammer is gisteren door de GGD Rotterdam-Rijnmond Mexicaanse griep vastgesteld.

    http://buurtlink.nl/3119AB/schiedam/Damlaan/984866/Schiedammer+met+Mexicaanse+griep,

    In de blessuretijd was het Schiedammer Danny Koevermans die de winnende goal aantekende voor PSV.

    http://www.kiesjequeen.nl/Homepage/Nieuws?view=/News/Default/2008/januari/Excelsior%20verliest%20in%20slotfase%20van%20PSV,

    Enorme wolkenpartijen -van een dichterlijke schoonheid- trekken over één van de mooiste plekjes van Schiedam: het pleintje voor de Korenbeurs. Wethouder Menno Siljee onthult het naambordje, gehangen op een lantarenpaal. Als je ervoor staat, biedt het tevens uitzicht op het aan de andere kant van de Lange Haven gelegen woonhuis van die beroemde Schiedammer Piet Paaltjens.

    http://poeziepleinschiedam.web-log.nl/poeziepleinschiedam/2006/05/index.html,

    De Schiedammer ontkende tegenover de politie alles en werd met een hoge boete naar huis gestuurd.

    Trouw,

    Heusdens stond met zwart lang onder zware druk tegen de negenvoudig wereldkampioen Tsjizjov. "Ik moest bikkelen voor de remise", vond de 40-jarige Schiedammer.

    De Telegraaf,

    Aanvoerder John de Wolf stapt deze week vrijwel zeker van Feyenoord over naar de Engelse club Wolverhampton Wanderers, momenteel tweede in de eerste divisie [...]. Trainer Graham Taylor, oud-bondscoach van Engeland, was eind vorige week al in Rotterdam om over een transfer van de 31-jarige Schiedammer te praten.

    Meppeler Courant,

    Wat de kaas is voor Alkmaar en de jenever voor Schiedam, is de zon voor de Zuidkust. En beweer nu niet meteen dat die gratis is, terwijl er voor de kaas en de jenever hard gesappeld moet worden. Je hoeft hier inderdaad niet voor de zon te werken, maar in de zon. En dat is zo energie-ondermijnend dat het zijn stempel heeft gedrukt op de plaatselijke bevolking. Heeft de jenever de Schiedammers meetbaar beïnvloed? Worden er in Alkmaar meer kaaskoppen geboren?

    NRC,

    Dat die zege uiteindelijk terecht kwam bij Kees van Breukelen was alleszins verdiend. Niet alleen bleek de Utrechter in de kopgroep veruit de sterkste te zijn ook moest hij met het terughalen van Reintjes meer krachten verzetten dan zijn mederijders. Niettemin werd de handbikerskoers een prachtige wedstrijd waarin Schiedammer Theo Geeve tweede werd, Monique van der Vorst tussen het mannengeweld prachtig derde en Reintjes uiteindelijk nog vijfde.

    http://www.wielerronde-rozenburg.nl/start.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Schiedammer 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Schiedam
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Schiedammer…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Vanuit Zeist stapte Advocaat in 1987 over naar Haarlem, waar hij met een tamelijk jeugdige ploeg in de eredivisie in 33 wedstrijden 34 punten veroverde. John van Dijk haalde hem samen met Wim Jansen naar SVV om te promoveren. Dat lukte met grote overmacht. De Schiedammers veroverden in het kampioensjaar drie periodetitels.

        NRC,

        Schiedammer 2.0

        van Schiedam; uit Schiedam; in Schiedam; van de Schiedammers

        Algemene voorbeelden


        Het Schiedammer bedrijf SEQ heeft plannen voor ondergrondse opslag van het broeikasgas bij Drachten, waar het een klimaatneutrale centrale wil bouwen.

        Trouw,

        Rechercheur Gosewehr van de Groningse politie, met wie Timmerman probeerde aan te tonen, dat de verkeerde verdachte van de moord in het Schiedammer park vastzat, heeft geen promotie gemaakt. In plaats daarvan is hij overgeplaatst naar Winschoten.

        Trouw,

        De damwereld krijgt er binnenkort een nieuwe discipline bij. Van 30 april t/m 8 mei wordt in opdracht van de Werelddambond FMJD het eerste WK blinddammen gespeeld. Het toernooi vindt plaats in het pand van het Schiedammer assurantiebedrijf Van Stigt Thans, in een ongekend sterke bezetting.

        http://www.fmjd.nl/bb3/viewtopic.php?f=56&t=1096&start=0,

        Toepasselijker kan het haast niet, Drukkerij Van de Water sponsort de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Het Schiedammer bedrijf doet dit met een donatie en door middel van de jaarlijkse kalender, die dit jaar geheel in het teken van de reddingsbrigade staat.

        http://www.graficus.nl/index.php?cat=697&offset=1878&count=10,

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief


        ( Synoniem: Schiedamse parkmoord.)
        • Schiedammer parkmoord

        Schiedammer parkmoord. Op 22 juni 2000 werd in het Beatrixpark in Schiedam een tienjarig meisje om het leven gebracht. De hoofdverdachte in deze zaak werd op 8 maart 2002 in hoger beroep tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS veroordeeld. Nieuw DNA-onderzoek wees echter met een vrij grote mate van zekerheid in de richting van een andere verdachte, die in juli 2004 is aangehouden. Deze verdachte kreeg in april 2005 door de rechtbank in Rotterdam twintig jaar cel en tbs opgelegd.

        http://www.om.nl/actueel/archief_strafzaken/schiedammer/

        Op 13 september verscheen het evaluatierapport over het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord. Ex-verdachte Kees B. blijkt het slachtoffer te zijn van tunnelvisie en gebrekkige communicatie tussen rechercheteam, OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

        http://www.kennislink.nl/publicaties/onmiskenbare-fouten-in-schiedammer-moordzaak,

        Maikel, slachtoffer in de Schiedammer Parkmoord waarbij zijn vriendinnetje Nienke werd vermoord, is boos. Boos over de veel te lage straf die de moordenaar gisteren door de rechter kreeg opgelegd. Wik H., de echte dader, kreeg gisteren 18 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging opgelegd.

        http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/3885/Maikel+spreekt+over+Schiedammer+Parkmoord,

        De politie twijfelde niet na de bekentenis van Cees B. Is dat wat er is misgegaan in het onderzoek naar de Schiedamse parkmoord? 'Daar komt het inderdaad op neer. De politie zocht bevestiging van zijn verklaring. De gedachte was: hij heeft bekend, hij is pedofiel, wat kunnen we nog meer tegen hem vinden? Terwijl je altijd rekening moet houden met een valse bekentenis.'

        de Volkskrant,

        Vaste verbindingen