schijten


schijten 1.0

(vulgair)

( Gezegd van mensen en dieren)
ontlasting hebben; zijn gevoeg doen; zijn behoefte doen; afgaan; kakken; poepen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Schijten…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Hij was op de wc gaan zitten om te schijten. Schijten, ja. Andere mensen mochten zich ontlasten zo veel ze wilden, Leo Deschryver scheet en hij scheet graag. Alleen al de vulgariteit van het woord vervulde hem met een tegendraads genoegen.

      Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

      Hoe kan iemand er nu voor zijn plezier een beest op na houden dat driemaal per dag moet worden uitgelaten om te schijten?

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      Ik heb geslapen en gevreten en gedronken en gescheten en uit het raam gekeken en hard gewerkt en mijn verantwoordelijkheid genomen zoals ze dat zeggen en in het verborgene ook ongelooflijke smeerlapperijen uitgehaald. Ik heb alles gedaan tussen liefhebben en haten.

      Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

      We rijden Engeland in, terwijl Pado luidkeels zijn woede lucht over douaneambtenaren en zeemeeuwen die maar overal schijten.

      De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

      'Straks is mijn purperen sprei bruin, en wat dan?' zei Guggenheimer, nadat ze de derde keer terug in bed was gestapt, wat voor Moerenhout een sein leek om als een gek weer naar de badkamer te spurten en voor de vierde keer te schijten.

      Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

      Zo lang al draai ik mijn rondjes dat ik verwacht mezelf nog eens tegen te komen: ik sta tussen de aangetaste bomen en scherpgerande struiken, terwijl de honden schijten en rennen.

      Alle verhalen, Manon Uphoff,

      Hij verliet het kamertje. Een grote boodschap. Dat kon wel nog een tijdje duren. Ik was blij dat ik al gescheten had. Meestal schijt ik maar één keer per dag. Over m'n darmen heb ik weinig te morren.

      De droogte, Herman Brusselmans,

      We zouden elkaar moeten bedanken voor de mest waarop onze groentjes teren en die we met z'n allen, voor z'n allen, bij elkaar hebben gescheten. Dus: dank u, omdat u kakt.

      Gescheten; Het condominium, Dimitri Verhulst,

      'Even schijten,' zei Bobby. Hij zette zich op de emmer en volbracht zijn taak.

      De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: door

      • schijten door iets

      'Er wordt veel gelogen. Was ik erbij, bij dat busongeluk? Neen. Daarom was het misschien niet eens voorgevallen. Goed, Sylvia had een gat naast haar navel om door te schijten, maar dat kan er zitten omwille van een andere reden. Ik vertrouw mensen niet, dat is het.'

      De droogte, Herman Brusselmans,

      Voorzetsel: in

      • schijten in iets

      Komt een vent in het cafe, hij bestelt een pilsje en zegt: "Het stinkt hier naar schijt." Dus hij vertrekt. Komt een andere vent binnen, bestelt ook een pilsje en zegt ook: "Het stinkt hier naar schijt." Dus hij vertrekt ook. De baas vindt dit niet zo leuk dus gaat naar de Lidl en koopt een busje dennegeur. Komt een andere vent binnen, bestelt ook een pilsje en zegt: "Het ruikt hier net alsof er iemand in het bos heeft zitten schijten."

      http://users.pandora.be/de_humorsite/pagina_op_het_hoogste_niveau22.htm

      Voor de verkoper, maar ook voor de grote schrijver zelf - zo vertrouwde die verkoper me toe - is die Hors Commerce een beetje dubbel, maar voor mij is het een waarheid als een koe die schijt in de wei.

      Acacialaan, Koen Peeters,

      Rapporten schrijven. Nou vraag ik je. rapporten schrijven. waar moeten hier nou rapporten over geschreven worden? Of het wat schelen kan dat mijnheer Jansen in zijn nest heeft gescheten. Daar wordt toch niets aan gedaan. Mijnheer Jansen schijt iedere nacht in zijn nest. En wij liggen in de stank.

      Keefman, Jan Arends,

      Ik had in bed gescheten, dunne poep en daar wilde ik niet in liggen.

      De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

      Houden wij van dieren? Als ze niet in huis schijten.

      De Standaard,

      "Zeg, hebt ge de bloemen bemest of wat?" "Ja, ik heb in elke pot gescheten." "Als er hier lollekes moeten verteld worden, zal ik ze wel vertellen, hé gastje."

      Sierens & Co, Arne Sierens,

      'Respect, dat is wat wij in de oorlog verworven hebben. In die oorlog waarin jij nog in die adellijke luiers van je lag te schijten.'

      Het overspelige gras, Louis Ferron,

      En maar weinig mannen zijn getrouwd met hun maitresse zonder daar spijt van te hebben gekregen, en dit tot in de godenwereld toe. Wat een slecht huwelijk heeft Jupiter niet gesloten met de vrouw met wie hij eerst een avontuurtje had gehad! Dat is nou wat je noemt: in de mand schijten en hem vervolgens op je hoofd zetten.

      De Standaard,

      Voorzetsel: naast

      • schijten naast iets

      Het was alsof ik [...] in plaats van een verhaaltje te schrijven naast de wc-pot had gescheten.

      Over de uitvinding van de vttt, Koenraad Goudeseune,

      Voorzetsel: op

      • schijten op iets

      Er wordt altijd gefouilleerd, bij elk feest speuren mensen naar drugs tussen het publiek, dealers worden altijd overgegeven aan de politie en er is altijd EHBO. "Wat kun je dan nog doen? Kijken hoe iemand op de wc zit te schijten? Ergens houdt onze verantwoordelijkheid op."

      De Limburger,

      Grote geesten beschouwen de lach als de scheet die de duivel laat voor hij op je hoofdkussen schijt terwijl je ligt te maffen met je mond open.

      Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

      De eerdergenoemde Antilliaanse verdachte in Spangen zegt tegen politieagent Thomas: "Er hoeft maar een hond op straat te schijten en wij krijgen weer de schuld".

      http://www.miramedia.nl/media/files/Beeldritsen_soap.doc,

      "In de stal kan ik mijn dieren voortdurend het optimale voer voorzetten", zegt Van Dijk. "Van het gras in de wei ken ik de kwaliteit niet. De ene dag is het misschien goed, maar na een hete dag kan het weer anders zijn." Bovendien vertrappen de koeien in de wei een gedeelte van het gras. "En het groen waarop ze schijten vreten ze ook niet meer", zegt Van Dijk.

      NRC,

      'Dan moet ik even nadenken, hoor.' 'Goed. Terwijl jij nadenkt ga ik schijten op je kakhuis.' Dat laatste zei ik niet, maar ik was er dichtbij.

      Beschreven blad, Remco Campert,

      Foto's en papieren lagen ruw over de mat verspreid, samen met gebroken glas. In de keuken had iemand op de vloer gescheten, de stront over de muur gesmeerd, als bruine schoensmeer over de kalk uitgeveegd.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      Als je geld had kon je van de bewaaksters ook een stuk pakpapier kopen waarop je kon schijten, in stukjes gescheurde oude kranten om je kont af te vegen.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Zijn rosse pruik lag tussen de uitwerpselen op de grond, alsof de moordenaar erop gescheten had voor hij het pand verliet.

      Cargo, Patrick Conrad,

      Nog een weigering en hij zal de banvloek over mij uitspreken. De bus zal mij in het vervolg voorbij razen, zonder me op te merken, al loop ik er honderden meters achteraan. De duiven zullen schijten op mijn haren en mijn voorhoofd zal het teken van de onbarmhartige, de liefdeloze dragen.

      Alle verhalen, Manon Uphoff,

      Toen moest hij zijn concentratie ingehouden vloekend richten op een hondendrol die hij van zijn schoenzool probeerde te verwijderen. Stront komt soms best wel van pas. Zolang er honden op straat schijten, is er hoop.

      Slaap!, Annelies Verbeke,

      Ik heb zojuist bevolen tot de vernietiging van het rijk. De aarde achter ons moet verschroeid zijn, zodat nooit meer iets kan groeien. Ik zal zulke grote hoeveelheden op hun kop schijten dat ze erin stikken en ik alleen over ben. Dan ben ik weer alleen. Niets zal veranderen. Alles zal eeuwig hetzelfde blijven. Mensen zullen net zo lang op elkaars kop schijten, tot iedereen uiteindelijk stikt in de stront van een ander. We kunnen beter alles meteen opblazen, dan wordt het tenminste wat welriekender.

      Fall Clausewitz, Robbert So,

      Voorzetsel: tegen

      • schijten tegen iets

      'Kijk daar, een ekster. Als ze tegen mijn raam durft te schijten knal ik haar overhoop. Waar is mijn pistool?'

      Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

      Drie jaar lang hadden we de Moffen in de school, klaagde de huismeester, en totaal geen schade. We hadden de Canadezen nog geen drie weken in de school en het was een uitgewoonde troep. Ze scheten gewoon tegen de muren.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Voorzetsel: van

      • schijten van angst

      Hij moest schijten van angst. "Angst," dacht hij, "ik ben onzeker, ik heb een angstbui." Ér wilde geen poep komen.

      De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

      Voorzetsel: via

      • schijten via iets

      Het laatste wat ik van haar had gehoord was dat ze gegrepen was door een bus en alleen nog kon schijten via een gat naast haar navel.

      De droogte, Herman Brusselmans,

      met bijwoord


      • flink schijten

      Het derde varken, minder dik en driest dan de beide andere, maar met een wilde, gevaarlijke blik in de kleine ogen, begon zijn bevrijding uit de put te vieren met eens flink te schijten.

      De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

      met een infinitief met te


      • staan te schijten

      Het paard stond doodgemoedereerd te schijten. De knot die ooit zijn staart was geweest, wees omhoog. Ronde, dampende vijgen vielen tussen zijn achterpoten en braken zachtjes op het tapijt open, groenbruin, klam, met sporen van onverteerd stro.

      Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

      • zitten te schijten

      Er wordt altijd gefouilleerd, bij elk feest speuren mensen naar drugs tussen het publiek, dealers worden altijd overgegeven aan de politie en er is altijd EHBO. "Wat kun je dan nog doen? Kijken hoe iemand op de wc zit te schijten? Ergens houdt onze verantwoordelijkheid op."

      De Limburger,

      Het schaarse gras was bezet, behalve bij het gemakhuis, maar daar bleek het niet te harden van de stank, het bestond uit een afdak van ongeveer twintig meter lang, met daaronder een houten bak met twintig ronde gaten naast elkaar, ze zaten daar zij aan zij te schijten, met de handen voor het gezicht om de schaamte, de vernedering te verbergen.

      De stoelendans, Paul Koeck,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • schijten en huilen
      • schijten en pissen

      Kleine baby's vind ik walgelijk, het enige wat ze doen is schijten en huilen en ik vind ze lelijk, ik heb nog nooit een mooie baby gezien.

      Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

      De echte kunst is trouwens om zonder de randen van de pot de beneden voorbijschietende rails te raken. Zouden spoorrails daarom bruin worden? Van al het schijten en pissen dat reizigers erop doen?

      Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

      • braken en schijten
      • krijsen, kotsen, schijten
      • (in hun broek) pissen en schijten
      • (in hun broek) plassen en schijten
      • snurken en kotsen en schijten en stinken

      Hola, zeggen de doktoren dan, meneer is blijven staan, meneer weet niet van de zeer bijzondere technieken die wij ontwikkelden, als daar bijvoorbeeld is de chemotherapie, het helende gif dat we met je bloed mengen, waar je kotsmisselijk van wordt en van moet braken en schijten dat het niet mooi meer is, waar je kop van barst en je kaal van wordt en hondsmoe, maar dat allemaal voor je eigen welzijn en bestwil, want het is de meest effectieve en in elk geval de enige manier om te genezen en de dood in je de baas te worden.

      Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

      Hoewel we een bange voorstelling hadden van 'vliegen met kinderen' (qua krijsen, kotsen, schijten), valt de vlucht erg mee. Toch denk ik vaker dan ik me had voorgesteld: en wat als we nu neerstorten?

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      De mensen in de stad staan dichter bij het leven, het is er onvermijdelijk, het gebeurt honderdvoudig rond ze, onafgebroken. Op de buiten weten ze niet dat ze leven, ze doen maar wat de natuur wil dat ze doen. Ze planten, ze zaaien, ze oogsten, ze brengen de koeien naar de wei en de koeien naar de stal. Ze pissen en schijten klokvast. Ze kijken naar de luchten, ze vegen hun gat af met krantenpapier.

      Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

      Ze vindt die oudjes vies en goor, ze stinkt ernaar zegt ze, daarom. Het zijn demente koeien en geiten die de hele dag voor de televisie in hun broek zitten te pissen en te schijten.

      Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

      In zijn atelier stond dichtbij de tafel waar hij altijd op zat en waar de klanten moesten wachten een stoel met een groot formaat pot. Een oude, bijna blinde man wil toch kunnen pissen en schijten in zijn eigen atelier? Wat alles zo onzindelijk en smerig maakte, was dat Drekpommer zijn ontlasting zolang liet staan. Soms zelfs twee weken.

      Franklin, Thomas Lieske,

      Hij luistert haar nu openlijk af. Moeilijk is dat niet, ze schreeuwt haar onbeschofte gezeur de coupé door. Dat er één is die de hele dag jammert en van alles schrikt. Dat er één is die altijd huilt. Gek word je daarvan. En dat ze de hele dag in hun broek plassen en schijten. En stinken dat ze doen. En die gore, grote poepluiers. Ze kan die zure lucht niet meer ruiken.

      Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

      Ze heeft de slaapkamerdeur op slot gedaan. Zo kan hij niet meer binnen. Om in bed te liggen snurken en kotsen en schijten en stinken, schreeuwde ze.

      Koud, Geertrui Daem,

      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      • schijtende kereltjes
      • schijtende kinderen
      • een schijtend schaap

      Snotterende en schijtende kinderen kropen over de vloer, kliederden met ketchup schilderijen op de muur en rumoerden met cola en chips rond de televisie terwijl hun ouders met een mengeling van wanhoop en vertedering de chaos het hoofd probeerden te bieden.

      NRC,

      Als hij na afloop de uitgang opzoekt, en nog even in de zaal naar boven kijkt, ziet hij 'glinsterende, groene kereltjes met vrij korte staarten, die elkaar met hoekige gebaren aanmoedigden; zij waren naakt, voor zover dit groene oppervlak naakt kon heten; hun kopjes waren heel klein.' Wat mij bij deze daarna nog vele malen optredende, doorgaans schijtende groene kereltjes nu zo verbaast is dat Vestdijk ze steevast aanduidt als 'duiveltjes.' Als ik na een concert kleine, naakte, staartdragende groene kereltjes zou aanschouwen zou ik veeleer denken aan een bijzondere apesoort.

      NRC,

      'Moet je dat zien,' zei Henk, mijn lofrede op België onderbrekend, 'wat een gigantische berg stront legt dat schaap neer.' Inderdaad. Geboeid keken we naar het schouwspel. Een echt overdreven schijtend schaap: als daar geen fraaie streekroman in zat. De drol van de schaap werd groter en groter, en een moment later lag het uitwerpsel uit te hijgen naast zijn moeder.

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      overig


      • blijven schijten

      Het eerste varken, blind voortwroetend, stak zijn kop even gedachteloos in de warme drek van zijn kameraad als in de relatief koele modder. Uit die modder haalde hij af en toe inderdaad voorwerpen die blonken als goud of zilver. Wanneer hij die in zijn begeerte niet inslikte, duwde hij ze met kop en poten driftig naar links, waar een kleine verzameling ontstond. Maar aangezien het dansende varken alles met zijn poten weer omtrapte en het andere varken bleef schijten, bedekten stront en modder na korte tijd steeds weer de met zoveel dierlijke inspanning vergaarde schatten.

      De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

      Wilde je naar de plee dan moest je naar de strontportier, die gaf je de sleutel en een paar velletjes toiletpapier mee, bleef je te lang zitten, dan kwam hij op de deur bonken, 'afknijpen!' De strontportier was ervoor verantwoordelijk dat niemand te lang bleef schijten, wilde hij zijn erebaantje niet kwijtraken.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      • gaan schijten

      Vroeger. Ik mag dat woord met meer gebruiken, net zoals ik niet meer alleen de straat op mag, en zelfs bijna niet meer alleen mag gaan schijten.

      Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

      Hoe voelt het op een paard te zitten dat gaat schijten? Laat het je koud wat zo'n beest daar onder je aan het doen is of ben je tot op zekere hoogte deelgenoot?

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      'Kom kom, mevrouw,' zei Richard, 'luister eerst even naar Fazio. Misschien was het allemaal een misverstand. Ik kom straks, ik moet toch eerst 'ns gaan schijten. Ondervragingskamer twee is ginder.'

      De droogte, Herman Brusselmans,

      'Dan moet ik even nadenken, hoor.' 'Goed. Terwijl jij nadenkt ga ik schijten op je kakhuis.' Dat laatste zei ik niet, maar ik was er dichtbij.

      Beschreven blad, Remco Campert,

      • gaan zitten schijten

      Achteloos en lenig. Bewonderde hem erom. Dat hij zomaar zijn broek kon laten zakken en op het strand gaan zitten schijten. Vlak bij je.

      De kus, Jan Wolkers,

      Om nog maar niet te spreken van de diverse overlastgevende figuren die in het centrum tegen de gevels (zelfs het hoofdbureau van politie aan het Haagsche Veer en het Stadhuis) lopen te pissen en zich ook niet te groot voelen om in een hoekje bij een gebouw te gaan zitten schijten en dan bedoel ik geen honden.

      http://www.debatladder.nl/sf/msg:13212,

      • kunnen schijten
      • niet (meer) kunnen schijten

      Eigenlijk zijn zijn argumenten lang niet zo gek: "Het huis is een plaats waar je komt om het prettig te hebben met je gezin (- ). En wat hebben jullie met je binnen-wc's, met jullie huizen gedaan. Je hebt er een plek in aangebracht waar de mensen kunnen schijten en dat noemen jullie een verbetering (...). Zelfs een hond schijt niet in zijn eigen hok.''

      NRC,

      'Waar kan ik hier even schijten?' vroeg de jongen, haar ineens weer aankijkend, 'Of is het daarvoor soms ook te gehorig?' 'Tweede deur rechts,' kon ze uitbrengen, nog net voor de tranen begonnen te stromen.

      Trix en de onzekerheid, Hilbert Kuik,

      Het laatste wat ik van haar had gehoord was dat ze gegrepen was door een bus en alleen nog kon schijten via een gat naast haar navel.

      De droogte, Herman Brusselmans,

      Je hoorde precies wie zijn beesten slecht behandelde, afgekeurd vlees verhandelde, op welk erf er slechte melk verkocht werd, welke boer water bij de melk deed, te weinig melk in de bussen, aardappelmeel - varkensvoer - bij het meel stopte. Welke boer steengruis door het varkensvoer roerde, zodat de dieren niet meer konden schijten en op slachtdag zwaarder wogen.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      • laten schijten

      Met een beetje goed opgezet plan moet het mogelijk zijn nog in de twintigste eeuw in Oost-Groningen een door de AVRO gesteunde felle actie te provoceren tegen boeren die hun koeien klakkeloos op het land laten schijten.

      Ben ik eigenlijk wel links genoeg?, Jan Blokker,

      • moeten schijten

      Ook was de riolering verstopt. 'Als ik moest schijten ging ik naar de coffeeshop aan de overkant.'

      http://www.groene.nl/1998/12/gj_utrecht.html,

      Hola, zeggen de doktoren dan, meneer is blijven staan, meneer weet niet van de zeer bijzondere technieken die wij ontwikkelden, als daar bijvoorbeeld is de chemotherapie, het helende gif dat we met je bloed mengen, waar je kotsmisselijk van wordt en van moet braken en schijten dat het niet mooi meer is, waar je kop van barst en je kaal van wordt en hondsmoe, maar dat allemaal voor je eigen welzijn en bestwil, want het is de meest effectieve en in elk geval de enige manier om te genezen en de dood in je de baas te worden.

      Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

      Zijn huid voelde hij over zijn hele lichaam samentrekken, alsof hij schijten moest.

      Franklin, Thomas Lieske,

      • mogen schijten

      'Daar in het bos he'je plekken zat. Of anders daar achter de mesthoop, dáár mag je schijten. En meteen wegwezen!'

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      • zitten schijten

      Komt een vent in het cafe, hij bestelt een pilsje en zegt: "Het stinkt hier naar schijt." Dus hij vertrekt. Komt een andere vent binnen, bestelt ook een pilsje en zegt ook: "Het stinkt hier naar schijt." Dus hij vertrekt ook. De baas vindt dit niet zo leuk dus gaat naar de Lidl en koopt een busje dennegeur. Komt een andere vent binnen, bestelt ook een pilsje en zegt: "Het ruikt hier net alsof er iemand in het bos heeft zitten schijten."

      http://users.pandora.be/de_humorsite/pagina_op_het_hoogste_niveau22.htm

      Vaste verbindingen


      de duivel schijt altijd op de grote hoop

      iemand op zijn kop schijten

      1. iemand met veel minachting bejegenen of onheus behandelen

        Nergens, maar dan ook nergens heb ik één woord van kritiek gehoord op het feit dat de Belgische ploeg vertegenwoordigd wordt door een eentalig Franse slogan. Geen haan die ernaar kraaide (woeha). Was het omgekeerde het geval geweest, dan zou Laurette het schuim op de lippen hebben gestaan en zou het land onbestuurbaar zijn geworden. Ik kan daar maar één conclusie uit trekken: de Vlamingen verdienen niet beter! Als je op dergelijke grove beledigingen niet reageert, als je je laat uitzuigen door mensen die ook nog eens op je kop schijten, als je geen greintje eergevoel meer hebt, dan kun je jezelf beter afschaffen.

        https://vijgennapasen.wordpress.com/2015/10/14/,

        Als er bijvoorbeeld een oud vrouwtje komt, dat ze twee honderd forint moet hebben voor haar insuline, nou, dan alsjeblieft, iedereen kent Pityu Sózó, ik haal een handvol geld uit m'n eigen zak, pak aan, moedertje, en als ze het niet teruggeeft, dan niet, ik zeg hooguit tegen de collega's dat het mevrouwtje met die jas problematisch is, of enzovoort, dit noem je solidariteit, je moet er alleen op letten dat ze niet op je kop schijten, ik bedoel, ook niet op míjn kop, want daar kan ik genetisch niet tegen.

        Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

      iemand gescheten zijn

      1. ( (vooral) in België)
        sprekend op iemand lijken
        In het West-Vlaams.

        Hij lachte tijdens het Monopolie. De lach waarvan de mensen zeggen dat ik die van vader heb. 'Het zijn schoon kinderen die op hun vader gelijken. 'In mijn dialect zegt men 'gescheten', 'ik ben mijn vader gescheten'. Wat zeggen wil dat ik er op gelijk.

        Gescheten; Het condominium, Dimitri Verhulst,

        Australië is een mooi stuk van de wereld. Hij glimlacht en zegt dat ik in zijn plaats mag gaan, maar niet met zijn vrouw. Hij heeft er niet zoveel zin in. Zijn vader gescheten. Die wil ook liever niet van zijn eiland af.

        Werk, Josse De Pauw,

      in zijn broek schijten

      1. (eigenlijk) zijn ontlasting niet kunnen ophouden en (per ongeluk) in zijn broek poepen

        Toen hij wakker werd rook hij meteen dat zijn buurman in zijn broek gescheten had. Dat was een dikke stank die niet zomaar van een windje afkomstig kon zijn.

        De kus, Jan Wolkers,

        Ik stak een sigaret op. 'Ik ook,' zei de ouwe. Ik gaf 'm er eentje, en vuur. 'Ik heb gisteren in m'n broek gescheten, zei ik. 'Ik ook,' zei hij. Jezus, wat een seniele aap. Tenzij hij werkelijk in z'n broek had gescheten natuurlijk.

        De droogte, Herman Brusselmans,

        Moet je mij hier zien liggen, dacht hij, overeindkomend. Midden in een bos, verdomme. Wat een belachelijke plek om de kraaienmars te zingen. En moet je zien hóe ik erbij lig! Achterover, in mijn broek gescheten, een gat in mijn buik en naast mijn hoofd een portie hersens. Hatsekidee.

        Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

      2. Vormvariant: in zijn broek schijten van angst

        (figuurlijk) zeer bang zijn; zo bang zijn dat iemand als het ware in zijn broek poept van angst

        Toen hij me kwam zeggen dat jij in je broek schijt uit schrik voor mij!

        Gras, Clem Schouwenaars,

        Als ik al tegen een muur te pletter rijd, zal het ten hoogste tegen zestig a zeventig kilometer per uur zijn. Met m'n Moto Guzzi durfde ik wel eens de tachtig te overschrijden, maar nooit zonder in m'n broek te schijten.

        Mank, Herman Brusselmans,

        'Guy!' riep ik inmiddels. 'Stop de waanzin, man!' Het zijn belachelijke woorden, maar als je in je broek zit te schijten van de angst komen ze klaarblijkelijk toch maar mooi uit je bek.

        Mank, Herman Brusselmans,

      in zijn broek schijten voor iemand of iets

      1. zeer bang zijn voor een of meer personen, dieren of zaken; zo bang zijn voor het genoemde dat iemand als het ware in zijn broek poept van angst

        Synoniem: als de dood zijn voor iemand of iets

        Het kader? Dat waren hoge heren en geleerden, met kakstemmen en hete aardappels in de mond, die trots de rood-wit-blauwe officiersstrik droegen en verder in hun broek scheten voor hun eigen manschappen.

        De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

        Ik schijt gewoon in mijn broek voor die kuthonden.

        Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

        'Die Hunnen, die Hongaren en Roemenen, die waren wreed, daar hebben we staaltjes van meegemaakt aan het front, maar die kleine Tartaren, dat volk was nog heel wat wreder. Terwijl die bruine kereltjes er allemaal zo vredelievend uitzagen, met die koolzwarte knikkers in die spleetogen. Jongens, die Russische soldaten scheten ook in hun broek voor die Aziaten.'

        De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

        'Goed,' zei Thjum, 'we schijten in onze broek voor... hm... de dood.'

        De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

      loop (toch) schijten

      1. ( (vooral) in België)
        ga (toch) heen; schiet (toch) op
        Gebruikt om uit te drukken dat men het niet eens is met iemand, geen geloof hecht aan iemands woorden. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) s.v. schijten merkt - blijkens het citaat ten onrechte - op dat de uitdrukking niet meer in gebruik is.

        Ik hang als een kapotte vouwmeter in mijn zetel, de hand verankerd aan de afstandsbediening. Dat is een beeld van nu een jaar geleden. Ik heb geen televisie meer. Niks principieel den hond zijn kloten, loop toch schijten! Ik word nog altijd wat nerveus als ik erover praat.

        Werk, Josse De Pauw,

      op iemand schijten

      1. ( (vooral) in België)
        maling hebben aan de gevoelens van iemand; zich totaal niets gelegen laten liggen aan iemand; lak hebben aan iemand

        Synoniem: schijt hebben aan iemand of iets

        'Want nationalisme,' ging Paul voort, 'dat wilt niet zeggen dat ge een goed gedacht van uw eigen hebt, maar op de anderen schijt. Nee, het wilt zeggen dat ge uzelf respecteert, en dat ge ook de anderen respecteert. Anders kunt ge de vrede wel vergeten: dan komt er na dezen oorlog gewoon 'nen anderen.'

        Emmeke, Jan Lampo,

      op iets schijten

      1. ( (vooral) in België)
        maling hebben aan iets; zich totaal niets gelegen laten liggen aan iets; lak hebben aan iets

        Synoniem: schijt hebben aan iemand of iets

        Ik heb hem ooit een brood zien kopen met een briefje van 20 £ en vervolgens ging hij naar buiten zonder het wisselgeld aan te nemen. Hij schijt op geld, naar eigen zeggen, en hij schept er een vreemd soort genoegen in het te verkwisten aan prullen of wildvreemden.

        Histoire d'amour sentimentale (de nouveau); Détresse (een groteske), Koen Sonck,

        Ik zou me minder moeten opvreten dan ik nu moet doen, al schijt ik op schrijven, val ik nog liever dood dan ontwerpen, braak ik op drukken en kan wat zich tussen a en z bevindt me compleet gestolen worden.

        Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

      zich op zijn kop laten schijten

      1. zich laten ontmoedigen (door tegenslag); zich uit het veld laten slaan

        Wat wil je met je boek zeggen? "ls je de hele dag naar de zee staart, denk je: niks bijzonders. Als je er elke dag naar kijkt alsof je hem voor het eerst ziet, denk je: verdomd interessant natuurverschijnsel. Behoud je onbevangenheid. Omhels het leven. Laat je niet op je kop schijten. Zeg ja."

        https://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/09/het-is-jouw-hoofd-zeg-het-maar-12003372-a149996,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      schijten 1.1

      (vulgair)

      een wind laten; een scheet laten

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Schijten…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Pap vroeg een keer aan een vriendje van haar met vierkante schouders: 'Heb jij gescheten, jongeman?' Hij heette Gaylord of Ray of Daryl, en toen de strekking van mijn vaders vraag eindelijk tot hem doordrong, viel zijn mond open. 'O, nee, meneer!' stamelde Gaylord/Ray/Daryl. 'Nou, iemand heeft er een gelaten,' zei mijn vader. Hij kneep zijn ogen samen. 'Het was een stille, maar een dodelijke. En ik was het niet.'

          Cherry, Mary Karr,

          schijten 2.0

          (vulgair)

          iets door te poepen, te kakken voortbrengen; iets al schijtend, door te schijten produceren

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Schijten…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Ik zal mijn woorden wel vinden. Hik! Zal ik braken? Wat zal ik dan doen? Zeg het maar, zeg het maar. Zal ik mijzelf een klismaatje van geurig water toedienen en bloemen schijten?

              Zonsopgangen boven zee, Jeroen Brouwers,

              Combinatiemogelijkheden


              met object


              • een drol schijten
              • (een) stront schijten

              Dan draait hij zich om, laat zijn broek zakken en schijt vlak onder haar ogen een grote drol op de grond.

              De kus, Jan Wolkers,

              Snerpende Dalle: 'Wat is het toppunt van vaderlandsliefde, Wanten?' Looiige Wanten: 'Dat weete kik nie.' Furie Dalle: 'Met een rode kont een gele stront schijten op een zwarte steen!'

              Het verdriet van België, Hugo Claus,

              ( Vergelijk ook de betekenis 3.0.)
              • geld schijten

              Peinst ge dat 'k misschien nen ezel op zolder heb die geld schijt dan?

              Sierens & Co, Arne Sierens,

              • goud schijten

              De ezel balkt ie-aa, ie-aa. Simon trekt nog eens aan de staart van het plastic dier en de ezel balkt nog eens. Ie-aa. Ie-aa. 'Ezeltje,' zegt hij. 'Een ezeltje dat goud schijt,' zeg ik. 'Nee papa.' 'Jawel,' zeg ik.

              Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

              Vaste verbindingen


              bagger schijten

              1. zeer bang zijn; doodsbang zijn; zo bang zijn dat iemand er als het ware diarree van krijgt

                Synoniem: peuken schijten; zeven kleuren schijten; zeven kleuren stront schijten; peulen schijten; peultjes schijten

                Dat zijn degénerés, misvormde hersens, die het lekker vinden om te doden, die komen klaar als ze een dier zien sterven, liefst zo langzaam mogelijk. Als die in een oorlog zouden terechtkomen, renden ze huilend en in paniek de loopgraaf uit bij het eerste vuurcontact, ze zouden bagger schijten.

                De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

                'Die spoorwegstaking kwam de NS goed uit! ' vertelde Bohemerfrans, 'want dat spoorwegpersoneel scheet bagger, die waren allang blij dat ze niet op de trein hoefden.'

                De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

                'De magistraten schijten bagger, Herman. Die Waalse klootzak was niet aan zijn proefstuk. Hij was vervroegd vrijgelaten, hij is nooit fatsoenlijk gevolgd, er is met zijn dossier gefoefeld. Ge ziet toch zó voor u, hoe het er bij die Walen aan toe gaat? Alles hangt daar van de maffia aaneen.'

                Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

              peuken schijten

              1. zeer bang zijn; doodsbang zijn

                Synoniem: zeven kleuren schijten; bagger schijten; peulen schijten; peultjes schijten; zeven kleuren stront schijten

                We hebben soms een slang in de tuin en we laten ze vooral met rust, loop er met een grote boog omheen en vaak zijn ze de volgende dag weg. In de buurt van je huis is natuurlijk een ander verhaal, vandaar dat ik die slangenvanger maar gemaakt heb. Bij een cobra zou ik echter peuken schijten en de buurman roepen.

                https://www.thailandforum.nl/viewtopic.php?t=822676,

                Even uitrusten is helaas ook niet mogelijk, want waar ga je zitten. Op een boomstam,? Ja, tot de mieren in je nek zitten en bijten die krengen, niet normaal. Op de grond? Dat durf je niet, onder elk blad, en achter elke boom kunnen levensgevaarlijke gifslangen of gifkikkers zitten. En dan durf ik nog niet eens aan de vreselijke spinnen te denken die ineens als eieren zo groot in een web zitten en die je pas ziet vlak voor je er met je gezicht in loopt. [...]. Wij als ouders wisselen een blik van verstandhouding; vooral niet laten merken dat we zelf peuken schijten en net doen alsof we alles onder controle hebben.

                https://somethingels-els.blogspot.com/2011/09/dat-overkomt-mij-nou-weer.html,

              peuken schijten van iets

              1. ergens totaal niet tevreden mee zijn; ergens van balen; ergens ziek van zijn

                Vanuit Londen werden we op het dagelijks luisterkwartiertje gecommandeerd: de bevolking wordt opgeroepen om dít te doen, de bevolking is ten strengste verboden om dát te doen... dan kwam Hare Majesteit vanachter de slagroomtaart vandaan en deed ook even een duit in het zakje, 'Landgeneuten... ' Ze wenste ons veel kracht toe en moed houden moesten we, ons niet laten vertrappen door de Duitse stiefel. Daar scheet iedereen aan deze kant ook peuken van. Behalve een paar halvegare Oranjeklanten, maar die vonden àlles prachtig, interessant, van enorm belang wat Hare Majesteit verkondigde.

                De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

              peulen schijten; peultjes schijten

              1. zeer bang zijn; doodsbang zijn; zo bang zijn dat iemand er als het ware diarree van krijgt

                Synoniem: bagger schijten; zeven kleuren stront schijten; peuken schijten; zeven kleuren schijten

                De overbuurvrouw ziet er modern uit en lacht elke dag vriendelijk naar me. Soms, als ze het vergeet en zomaar voorbij loopt, draait ze om en lacht alsnog. Dat verwart me eerlijk gezegd. Ze lijkt zo aardig, maar voor je het weet wordt je naar binnen gevraagd en ik ga toch echt niet koffiedrinken met iemand van de SGP. Ik zou peulen schijten. Ik krijg er nooit drie zinnen uit zonder minstens twee keer verbasterd te vloeken.

                https://books.google.nl/books?id=mxVZBwAAQBAJ&pg=PT94&lpg=PT94&dq=%22peulen+schijten%22&source=bl&ots=-HJoFfbEri&sig=ACfU3U2eWOr-M9dOlnQ1I2NARmFrMMMb3Q&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjJw_a52vzhAhWKzaQKHVCwDdYQ6AEwBnoECAgQAQ#v=onepage&q=%22peulen%20schijten%22&f=false,

                Grappig de overheid is op zoek naar de "organisatie" die achter de gele hesjes zit, maar die is er niet en dat is onbestaanbaar dat de overheid nu strijden moet tegen iets wat niet te pakken is. [...]. Eigenlijk wel leuk dat veel ambtenaren nu peulen schijten voor een probleem waar ze met al hun geld en mankracht geen antwoord voor hebben.

                https://www.nieuwskoerier.nl/news/386748-politie-maastricht-doet-gewelddadige-inval-om-onschuldige-tweet-gele-hesjes,

                Tot nu toe heeft Rusland zijn uitgebreide luchtafweer die ze in Syrië geïnstalleerd hebben nog nooit gebruikt. Ze hebben de systemen soms even aangezet, omdat de Amerikanen dat dan zien en peultjes schijten, maar ze hebben er nooit gebruik van gemaakt.

                https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/04/luchtvaartmaatschappijen-worden-gewaarschuwd-er-kunnen-luchtaanvallen-uitgevoerd-worden-op-syrie/,

              zeven kleuren schijten

              1. Vormvariant: zeven kleuren stront schijten

                zeer bang zijn; doodsbang zijn; zo bang zijn dat iemand er als het ware diarree van krijgt

                Synoniem: peuken schijten; peulen schijten; peultjes schijten; bagger schijten

                We zijn allemaal niet geboren om goed te zijn in flirten het vergt gewoon oefening om er goed in te zijn. De eerste keer dat je op iemand afstapt, zal waarschijnlijk zenuwslopend zijn en je zal zeven kleuren schijten. Maar hoe meer je het doet des te comfortabeler en beter je zult worden in flirten.

                https://lifestylesuccesgids.nl/flirten-met-vrouwen/

                Ter plaatse gooiden we de deur van het pand open en stuurden Dobber naar binnen. Of hij zijn tanden zou tonen of niet, de eventuele inbreker zou bij het zien van onze harige reus zeker zeven kleuren schijten. Blij kwispelend kwam hij weer naar buiten. Loos alarm.

                https://www.hoogeveenschecourant.nl/achtergrond/nieuws/blogs/560330/inbrekers-en-honden-ze-zijn-niet-dol-op-elkaar.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

                Honden kunnen ook inderdaad best wel een angst hebben. Maar het is jammer dat bange baasjes de hond de schuld geven maar ondertussen zelf zeven kleuren schijten van angst.

                https://www.hondenpage.com/hondenforum/219489/2/%27mijn-hond-is-bang%27-.php,

              zeven kleuren stront schijten

              1. Vormvariant: zeven kleuren schijten

                zeer bang zijn; doodsbang zijn; zo bang zijn dat iemand er als het ware diarree van krijgt

                Synoniem: bagger schijten; peuken schijten; peulen schijten; peultjes schijten

                Jort krijgt ook wel eens te maken met onwelgevallige comments. Maar no problemo. Jort kijkt even het IP-nummer na, traceert vervolgens doodleuk het telefoonnummer, en belt dan reaguurders op, die vervolgens zeven kleuren stront schijten als ze Jort aan de lijn krijgen.

                https://www.geenstijl.nl/882641/af_jort_kelder_de_nieuwe_van_j/,

                Aan de ene kant is Peeters de zeer ervaren gitarist van bands als The Gasoline Brothers en Sandusky en straalt hij rust uit. Aan de andere kant scheet hij, naar eigen zeggen, "zeven kleuren stront" bij de gedachte aan het zingen van zijn eigen nummers.

                https://3voor12.vpro.nl/lokaal/utrecht/artikelen/overzicht/2016/september/Met-Reiger-combineer-ik-mijn-grootste-angsten-met-zelfverzekerdheid.html,

                Jame Gumb/Buffalo Bill vind ik trouwens het engste filmpersonage ooit, wat een griezel, met zijn jurken en zijn naaimachine en al dat ongedierte overal in dat vieze smerige Freggel-hol van 'm. Je zal daar toch maar vastzitten in die put, echt waar, ik zou zeven kleuren stront schijten...

                https://www.moviemeter.nl/film/215/info/1080,

                Als we de trailer mogen geloven ga je zeven kleuren stront schijten bij het spelen van deze horror game met behulp van VR!

                https://www.gamekings.tv/category/nieuws/trailer-nieuws/page/12/

              schijten 3.0

              (zeer informeel)

              iets aan de lopende band afscheiden; bepaalde zaken voortdurend voortbrengen, aanhoudend produceren

              Betekenisbetrekking


              metafoor
              Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Schijten…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Tot hoever gaan de beledigingen, leugens en brutaliteiten die men zich van de zijde van zulke als waarheidsapostelen poserende blindgangers moet laten welgevallen? 't Is dat ik die incontinente meelwurm die op afroep pigmentloze gedichtjes schijt zelf wel bij de lurven kan grijpen, anders zou je toch naar de rechter rennen?

                  NRC,

                  Combinatiemogelijkheden


                  met object


                  • geld schijten

                  Zowel De Vos als Kranenburg schreven met de duivel op hun hielen. Guggenheimer staarde hen aan. Twee derde van mijn fonds, dacht hij, volop aan de gang... Nog meer geld op mijn hoop schijtend ... De Vos en Kranenburg gingen door met schrijven tot de kaars doofde.

                  Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

                  Laat mij in uw naam jullie boeken houden. De leeuw van Vlaandren schijt geld tegenwoordig.

                  Welp, Wouter Deprez,