schipperskwartier


schipperskwartier 1.0

deel van een stad waar de haven ligt en waar schippers zich plegen op te houden voor werk en vertier; havenkwartier

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schipperskwartier…

is een kwartier; is een gebied

  • [Deel] bestaat uit een haven, dokken, pakhuizen en logementen en uitgaansgelegenheden voor schippers
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak druk en doorgaans volks van aard en heeft vaak ook een reputatie als prostitutiewijk

    Algemene voorbeelden


    Zeezout. Westerkade 11b, 3016 CL Rotterdam. Keuken: vis en zeevruchten [...]. In het schipperskwartier van een van de belangrijkste havensteden ter wereld eet u vis, vis en nog eens vis. De dorade in zoutkorst is hier echt een topper! Het decor is stijlvol, de sfeer gezellig.

    http://www.viamichelin.nl/web/Restaurant/Rotterdam-3016_CL-Zeezout-114957-41102

    Een jeugd in het Antwerpse schipperskwartier op het einde van de negentiende eeuw was een harde leerschool voor het leven. Er werd bitter gezwoegd, zwaar gedronken en kleurrijk gevloekt. Het is nauwelijks te geloven dat Eugeen Van Mieghem, de zoon van een scheepsbevrachter en een cafébazin, in dit milieu zijn roeping vond om kunstenaar te worden [...]. Pal voor hun deur lagen de boten aangemeerd en werden de goederen gelost.

    De Standaard,

    Vanop het belfort, hét pronkstuk van Thuin, ontdekken we langs de Samber de benedenstad met zijn schipperskwartier. Hier bevond zich ooit de tweede grootste haven van het land. Ook vandaag nog is de schippersgemeenschap een wereld apart met een eigen burgemeester.

    http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/1465884/2012/08/21/Thudinie-onbekend-stukje-Wallonie.dhtml,

    Het is vrijdagavond als Josefina en Luís me kennis laten maken met de drie rosse buurten van de stad. Sekstoerisme behoort tot de traditie in deze oude havenstad. Vanuit het schipperskwartier breidde het zich als een olievlek uit. Het havengebied is vandaag de zone voor de oudere vrouwen, zij die het in hun jeugd níet gemaakt hebben, veertigplussers. 'Wie op die leeftijd zijn materiële situatie niet verbeterd heeft, wordt écht als een sukkel beschouwd'.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww303-26.html,

    "Jongen toch" ruikt meestentijds naar natgeregende straatklinkers, ongekuiste schipperskwartieren en nachtcafés aan het eind van de wereld.

    http://users.telenet.be/ann_e_ken/Ernstsite/Site/Artikels/Diversen/KKunst002.htm,