schorpioenvis


schorpioenvis 1.0

afbeelding

Source: Wilfried Berns
( CC BY-SA 2.0 )

gecamoufleerde, giftige zeevis met een grote kop en een grote bek van een geslacht dat behoort tot de familie van de schorpioenvissen die solitair leeft in subtropisch of tropisch water waar hij zich ophoudt tussen met wieren begroeide stenen en zich voedt met kreeftachtigen en kleine vissen
In het meervoud ook in toepassing op de omvangrijke familie waartoe de vis behoort. Over de taxonomie van de schorpioenvissen bestaat tot op heden geen consensus.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schorpioenvis…

is een vis; is een dier

  • [Deel] heeft een grote kop met een grote bek en een gevlekte en kleurige tekening; heeft vinstralen en doornen waarin zich gif bevindt
  • [Plaats] leeft in zout water; leeft tussen met wieren begroeide stenen in subtropisch en tropisch water
  • [Woongebied] komt vooral voor in de Indische en Grote Oceaan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is giftig
  • [Gedrag] is een vleeseter; leeft doorgaans solitair

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Scorpaeniformes; Schorpioenvisachtigen
Familie Scorpaenidae

Algemene voorbeelden


Deze duik zien we onder meer een pieterman, donderpad en schorpioenvis [...]. De donderpadden zijn familieleden van de in het tropische water levende schorpioenvissen en de koraalduivels.

http://www.scuba-libre.nl/noorwegen.html

Pterois is de naam van een genus uit de schorpioenvissenfamilie Scorpaenidae, meer bepaald uit de onderfamilie Pteroinae, welke wij populair koraalduivels noemen (alhoewel sommigen hen liever "kalkoenvissen" noemen) [...]. De naam van de familie waartoe ze behoren: schorpioenvissen, verraadt reeds iets giftigs. Van de echte schorpioenen weten we dat een prik van de altijd omhoog gerichte staart een soort gif in de wonde brengt die zonder spoedige verzorging dodelijk kan zijn. Bij de vertegenwoordigers van de visfamilie Scorpaenidae is dit niet anders, het gif bevindt zich evenwel niet in de staart maar in de vinstralen.

http://www.aquariumwereld.be/jaargang_2003/56_07.htm,

Een bekend feit is dat naarmate we meer naar het oosten van de Middellandse Zee gaan het aantal dieren afneemt [...]. De dieren die wij aantroffen varieerden van diverse vissoorten, waaronder de reeds genoemde anthiassen, schorpioenvissen, chromissen, zeebrasems, schriftbaarzen, lipvissen, papegaaivissen en enkele kleine barracuda's tot ongewervelden zoals octopussen, kokerwormen, sponsen, korstsponsen, de mooie rode zakpijpen, zeekomkommers alsmede vele andere sessiele dieren.

http://www.duiken.nl/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen