schrijversportret


schrijversportret 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

portret, vervaardigd met behulp van de beeldende kunsten of fotografie, dat een schrijver afbeeldt; portret van een auteur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schrijversportret…

is een portret; is een afbeelding

  • [Betrokkene] beeldt een schrijver af

    Hoofdsemagram: portret


    Algemene voorbeelden


    Schilders die veel schrijversportretten op hun naam blijken te hebben, zijn Paul Citroen en Kees Verwey. Paul Citroen maakte onder meer portretten van Anna Blaman en Aar van de Werfhorst. Van Kees Verwey hangen nu in het museum portretten van Godfried Bomans, Lodewijk van Deyssel, J.C. Bloem, Jan Engelman, Dirk Coster en J.B. Schuil.

    NRC,

    Ik vroeg hem of ik zijn boeken mocht inkijken [...]. Ik nam ze één voor één uit de kast [...]. Ik las achterflappen, bestudeerde aandachtig de schrijversportretten, pikte fragmentjes uit groots werk dat mij veelal onbekend was.

    Het blije lijden, Alex Rosseels,

    Ze had een oude videoband gevonden waarop een kort interview met hem was opgenomen dat ging over de totstandkoming van bestsellers (hoe belangrijk zijn goede schrijversportretten en een aansprekend omslag?).

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een geschilderd schrijversportret

    Aanvankelijk was het Letterkundig Museum in Den Haag geheel op manuscripten en boeken gericht. Maar de laatste jaren worden er bewust geschilderde schrijversportretten aangekocht.

    NRC,

    schrijversportret 2.0

    karakteriserende beschrijving van een schrijver in woord of bewegend beeld; uitbeelding in woord of bewegend beeld die een auteur typerend voorstelt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een schrijversportret…

    is een portret; is een beschrijving

    • [Betrokkene] heeft betrekking op een schrijver

      Hoofdsemagram: portret


      Algemene voorbeelden


      Bovendien schreef zij een reeks reportages en schrijversportretten over de Sovjet-Unie en emigranten in Israël, die onder de titel 'Van Gorkistraat naar Beer-Sheva' werd uitgegeven.

      Meppeler Courant,

      Nu krijg ik daar De Geest van de Dichter in handen. Dat is een prettige bundel met tien negentiende-eeuwse schrijversportretten, in de vorm van gefingeerde interviews.

      De Standaard,

      Voor de VPRO maakte hij onder meer enkele schrijversportretten.

      De Standaard,

      Hij werd in 1945 letterkundig programmator bij de radio en leidde later de dienst Drama van de Vlaamse televisie [...]. Hij maakte kunstdokumentaires, luisterspelen en schrijversportretten (Elsschot, Walschap, Streuvels, Marnix Gijzen e.a.).

      De Standaard,