seculariseren


seculariseren 1.0

overgaan van een religieuze of kerkelijke naar een wereldlijke levensbeschouwing of gezindheid; verwereldlijken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Seculariseren…

is een handeling of een gebeurtenis

      Algemene voorbeelden


      In onze cultuur was het christelijk geloof het enige overkoepelende zingevingssysteem. Nu is die cultuur geseculariseerd. Geen enkele godsdienst of levensbeschouwing is nog echt alleen bepalend voor de opbouw van de moderne cultuur en de zingeving ervan. Kinderen, jongeren en jonge leraren hebben de tijd niet gekend waarin de christelijke godsdienst een allesbepalende invloed had op onze westerse samenleving.

      http://www.flwi.rug.ac.be/cie/katholiek10.htm,

      De moderne samenleving is steeds verder geseculariseerd. Tegelijkertijd zien wij echter hier en daar religieuze oplevingen. De vraag, die ik hier aan de orde wil stellen, is of deze uitspraken evenzeer gelden voor het orthodoxe jodendom.

      http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/meijers-orthodox.html,

      In de jaren zestig, zeventig en tachtig seculariseerden veel christenen. Zoiets zie je ook onder veel moslims.

      http://www.refdag.nl/oud/isla/011019isla14.html,

      De Katholieke Universiteit Nijmegen is weliswaar in 1923 opgericht om onder andere het onderwijsniveau van Katholieken ten opzichte van andersgezinden te verhogen, maar in het huidige Nederland, dat zo sterk is geseculariseerd, verwachten we niet dat voor het bereiken van een bepaald onderwijsniveau de godsdienst van de ouders nog belangrijk is.

      http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

      seculariseren 2.0

      iemand of iets een wereldlijke in plaats van een religieuze of kerkelijke ingesteldheid of gerichtheid doen aannemen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Seculariseren…

      is een handeling

          Combinatiemogelijkheden


          met object


          • het christendom seculariseren
          • de rechtstaal seculariseren

          Evenzeer kan men grote verschillen in opvatting waarnemen bij de kerkelijke architectuur, de liturgische praktijk en de kerkzang. Vaak wordt dit toegeschreven aan het feit dat aan de Oosterse Kerken de Renaissance en de Verlichting zijn voorbij gegaan. In het Westen wordt dit feit overigens bezien vanuit het perspectief van 'een gemiste kans', terwijl in het Oosten de Renaissance wordt beschouwd als een pure restauratie van het heidendom, dat met zijn accent op de mens en de wereld het hele Westerse Christendom heeft uitgehold en geseculariseerd.

          http://www. eikonikon. nl/index2. html,

          De doodstraf vertegenwoordigt en legitimeert wraak voor de samenleving. Wanneer men dit afschaft, zal het wraakgevoel afnemen. Vervolgens vindt E. Fattah dat de 'strafrechtstaal' meer geseculariseerd moet worden. Moeilijk invulbare begrippen die afkomstig zijn van religie moeten worden veranderd in meer ethisch neutrale termen.

          http://users.pandora.be/strafrecht-strafuitvoering/gevangenisstraf.pdf,

          seculariseren 3.0

          kerkelijk eigendom in beslag nemen en tot wereldlijk bezit maken

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Seculariseren…

          is een handeling

              Combinatiemogelijkheden


              met object


              • een klooster seculariseren

              Om te voorkomen dat het klooster als zodanig gesloten werd, trachtte hij via zijwegen de communistische overheid ervan te overtuigen het normale kloosterleven voortgang te doen vinden. Hij deed dit in een rapport, waarin hij zonder enig theologisch argument trachtte duidelijk te maken dat de sacrale kunst duidelijk aan waarde inboet wanneer zij buiten de liturgische realiteit wordt geplaatst. Iedere verwijzing immers naar de theologie of het kerkelijk bewustzijn had dit rapport onmiddelijk in de prullenbak doen belanden en de autoriteiten nog meer gesterkt in hun voornemen het klooster te seculariseren.

              http://www. eikonikon. nl/index2. html,

              seculariseren 4.0

              iets onttrekken aan de macht of invloed van kerk of clerus en aan leken toevertrouwen; laïciseren

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Seculariseren…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Als van de andere kant het humanisme een secularisering inhoudt van zaken die ten onrechte en veel te lang in een onbereikbare hemel gelokaliseerd zijn geweest, komen de werken van barmhartigheid ongeveer als eerste in aanmerking om geseculariseerd en van hun liturgische gewaden ontdaan te worden. We zien dat dan ook gebeuren: de taken van de religieuze congregaties worden voor een groot deel overgenomen door seculiere leken.

                  http://www.human.nl/hkc/hkc_frame.htm,