sedentair


sedentair 1.0

( Gezegd van personen of groepen)
een vaste woonplaats, verblijfplaats of standplaats hebbend

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • sedentaire boeren
  • sedentaire landbouwers
  • sedentaire mensen
  • de sedentaire bevolking
  • een sedentaire samenleving

Omdat de koe sterk genoeg was om de ploeg te trekken, maakten wij de sprong van nomadische jachtlui naar sedentaire boeren. Het verbond mens-koe was geschapen. Zij geeft, wij nemen.

De Standaard,

Alleen door die voorspelbaarheid worden wij niet elke dag overmand door angst, kunnen wij met anderen omgaan en een bescheiden begin maken met vorm te geven aan onze maatschappelijke omgeving. Zo worden tradities, zo wordt geschiedenis-interpretatie, een voorwaarde voor progressiviteit. In een sedentaire samenleving behoeft het verleden nauwelijks tekst en uitleg: men woont immers in de traditie. Men ziet eigenlijk alleen maar oude bekenden om zich heen. Ouderdom en overlevering, legitimeren en verschaffen aanzien.

NRC,

We kunnen er niet trots op zijn dat het percentage Protestanten in de Republiek terugloopt, van 10% in 1911 tot 3% in 1991, of dat de mortaliteit onder de rondtrekkende Ieren veel hoger ligt dan die bij de sedentaire bevolking of dat de Ierssprekende bevolking is verminderd van 250.000 in 1926 tot, naar ik aanneem, 30.000 vandaag.

Het Iers: literatuur op de rand, Gréagóir O Dúill,

met werkwoord


  • sedentair leven

De eerste sporen van menselijke verbouwingen van tarwe dateren van ongeveer 12000 v. Chr. en zijn gevonden in het rijk van Persen en Meden. Tussen de Tigris en de Eufraat (het huidige Iran). Het is immers in deze regio dat de mensen voor het eerst hun nomadenbestaan opgaven om sedentair te gaan leven en op systematische manier aan landbouw te doen.

http://www.bakkerijhansdemeulemeester.be/historiek%20van%20de%20bakkerij/historiek_van_de_bakkerij.htm

  • sedentair worden
  • sedentair zijn

Few of Us gaat over een kleine gemeenschap van Tofalariërs, een Aziatisch volk dat aan het begin van deze eeuw nog nomadisch was en gedwongen werd sedentair te worden.

De Standaard,

sedentair 1.1

( Gezegd van iemands bestaan, levenswijze of bezigheden.)
op of vanuit een vaste woonplaats, verblijfplaats of standplaats

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een sedentair bestaan
  • een sedentaire levenswijze

Die verwelkoming is eigen aan alle bergstammen van Noord-Thailand. Karen, Akha, Lisu en de meeste andere hilltribes zijn immers van oorsprong nomaden. Vandaar de aangeboren interesse voor de reisplannen van anderen, ook al leidt 90% vandaag een sedentair bestaan. Een bezoek aan de nederzettingen van de etnische minderheden in de heuvels werd intussen een vast onderdeel van elke reis door Noord-Thailand. Voor de meeste stammen is toerisme de enige bron van inkomsten.

De Standaard,

Zeker is dat sommigen dienden als mensenoffer. Vooral de neolitische veenlijken worden hiermee in verband gebracht. Een mogelijke verklaring daarvoor vormt de overschakeling van de mens van een nomadisch bestaan naar een sedentaire levenswijze gebaseerd op akkerbouw en veeteelt. Het afsmeken van een agrarisch succes of de goden ervoor bedanken, was dan niets uitzonderlijks.

De Standaard,

met werkwoord


  • sedentair gebeuren

Met deze vorm van telewerken beoogt men een daling van het woon-werkverkeer (verhoogde mobiliteit) naast flexibilisering van de arbeidsorganisatie. Dit soort telewerken kan ook 'tele-leren' worden als men ten volle de mogelijkheden benut die het elektronisch afstandsonderwijs nu reeds biedt. Toch hoeft dit telewerken niet uitsluitend sedentair te gebeuren. Om verdere vereenzaming tegen te gaan zal men zijn toevlucht zoeken tot het buurthuis, de 'telekroeg'(?), of minder 'volks' misschien tot de 'telecottage'.

http://www.kvab.be/werking/cawet/cawet_inf/ngt.htm,

sedentair 2.0

( Gezegd van van personen.)
veel of langdurig zittend

Algemene voorbeelden


Beweging is belangrijk omwille van vele redenen, waaronder het sterk houden van de beenderen. Aktieve mensen houden gewoonlijk calcium in hun botten, terwijl sedentaire mensen calcium verliezen.

http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/beenderen.html

sedentair 2.1

iemand die veel zit

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Algemene voorbeelden


Het was half tien, we waren bijna vier uur onderweg. Ik voelde een blaar steken op mijn rechterhiel. Mijn kuitspieren deden pijn, de ademhaling ging hortend - kortom, ik vertoonde alle verschijnselen van de te veel rokende en drinkende sedentair van middelbare leeftijd, die onverwachts een zijn fysieke krachten te boven gaande sportieve prestatie moet leveren.

Quissama, F. Springer,

sedentair 3.0

( Gezegd van een bezigheid.)
waarbij men veel of langdurig zit; zittend

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • sedentair werk
  • een sedentair leven
  • een sedentaire bezigheid

Fysieke activiteit is belangrijk in alle stadia van de levenscyclus, vanaf de kindertijd tot aan een gevorderde leeftijd. Een sedentair leven is mede de oorzaak van diverse vasculaire en metabolische aandoeningen zoals arteriosclerose (aderverkalking), hypertensie en ouderdomsdiabetes.

http://www.alimentationinfo.org/ned/gezondhC.htm

Haar Passages de l'Est kwam niet aan de schrijftafel, maar ter plekke tot stand, want voor Sallenave is schrijven geen sedentaire bezigheid.

De Standaard,