seksloos


seksloos 1.0

(seks, gender en relaties)

zonder seksuele aantrekkingskracht; ook: zonder duidelijke kenmerken van seksuele aantrekkingskracht of geslachtskenmerken

Algemene voorbeelden


Hij was zo mager en seksloos, zo'n jongetje. Ik raakte hem aan, ik raakte hem wel overal aan, ik nam het initiatief wat niets voor mij was.

Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

De aanwezigheid van een zwarte bediende leek een voorwendsel om in schilderijen en tekeningen witte vrouwen op erotisch wijze af te beelden. De bediende werd daarbij afgebeeld als seksloos, soms eerder vrouwelijk. Zo kwam zijn functie overeen met die van de eunuch, de gecastreerde bediende.

http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

Britney Spears als stralend middelpunt van truttige roadmovie. Britney is eigenlijk een hedendaagse E.T.: een seksloze, fraai in elkaar gezette pop die zo levensecht is dat hele kinderklassen erin trappen.

ANP,

Mann is gefascineerd door de psychologische spanning tussen de wereld van kinderen en die van volwassenen. Haar reeks At Twelve (1983-85) toont twaalfjarige meisjes, balancerend op de rand van hun kindertijd. Stuk voor stuk zijn het portretten die niet beantwoorden aan het ideaalbeeld dat in onze maatschappij bestaat van kinderen: onschuldig, kwetsbaar en seksloos.

De Standaard,

Op negentienjarige leeftijd beschouwde ik een clitorisloze vrouw reeds als een seksloos voorwerp.

De stoelendans, Paul Koeck,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


seksloos 2.0

(seks, gender en relaties)

zonder seks te hebben; geen seks hebbend; waarin seks niet (meer) bedreven wordt; gespeend van seksuele omgang

Algemene voorbeelden


De Meester merkte tussen neus en lippen op dat ik seksloos ben. Het is waar. Nu wel. Ik verlang niet meer. Ik voel geen lust, geen tintelingen, geen drang om te bezitten of bezeten te worden. Al wat ik voel is minder dan niets. Af en toe een verdwaald hormoon dat zich ineens herinnert dat het vroeger een leger vriendjes had om mee te spelen en radeloos op zoek gaat naar zijn verloren kameraadjes.

http://www.amsterwitched.nl/

Kijk naar me, kale man, dat zou ze willen roepen, en roer die oude vingers in mijn vlees. Mijn bloed. Mijn wondvocht. Mijn seksloze lichaam.

Vertezucht, Jef Aerts,

De escapades van professor Larkin zijn van een niveau dat vijftig jaar geleden opgeld deed en zijn seksloos samenleven met Rose is om bij te gieren. Zelfs als melodrama werkt The Mirror has two Faces niet.

De Standaard,

In feite is het natuurlijk absoluut niet verwonderlijk dat er in een dicht opeengepakte gemeenschap van 651 parlementariërs en hun entourage, die grote delen van het jaar het grootste gedeelte van de dag en nacht (het Huis zit 's middags en 's avonds) met elkaar doorbrengen, onderlinge relaties ontstaan - zelfs overspelige. Het is evenmin verwonderlijk dat sommige MP's homoseksueel zijn, of misschien sado-masochistisch of gerontofiel of geheel seksloos.

NRC,

Anton brengt een seksloos weekend met haar in Haarlem door en een ontbijtloze zondagochtend-dienst in Bussum.

NRC,

Oudere, doorleefde vrouwen worden in films niet langer gereduceerd tot onbenullige, seksloze en visieloze omaatjes om wie je hoogstens kunt glimlachen, maar zijn uitgegroeid tot volwaardige, sexy personages met carrières, minnaars en een druk sociaal leven.

http://www.susansmit.nl/content/vrouwen_in_de_media_avantgarde.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een seksloos huwelijk
  • een seksloos huwelijksleven

Zo kon ze vroeger niet loskomen van haar vader, met wie ze een goede, zwijgende maar begripvolle - Ruys suggereert een incestueuze - relatie had. Haar vader heeft haar echter verstoten. En later zal ze zich noch in haar vrij seksloze huwelijk, noch in haar talrijke andere relaties kunnen binden, allicht omdat die vaderbinding te hevig was.

De Standaard,

't Betrof een soort van vergelijking, een selectieve gelijkschakeling van het 'Dirk' geheten hoofdpersonage aan 'de vrouw', zoals het anonieme wezen genoemd werd, 'die zo naïef was dat zij na jaren van seksloos huwelijksleven onverwacht nog eens aan het geslacht van haar man rook en dacht: de zieligaard heeft zich afgetrokken met een condoom om!'

Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

  • een seksloze relatie

Volgens de rechter had het slachtoffer al acht jaar een seksloze relatie, en daar wilde ze voorlopig mee doorgaan, zo meldt de Daily Mail.

http://www.powned.tv/nieuws/raar/2011/03/verkrachter.html,

Zet jezelf niet vast in een seksloze relatie, zelfs niet wanneer bij wijze van spreken zijn moeder zou komen inwonen. Hoe minder seks je hebt, hoe minder zin je erin zult hebben, tot de dag waarop je jezelf oprecht de vraag zult stellen waarom het nu ook weer was dat sommige mensen een stevige vrijpartij boven een stevige pot Ben & Jerry's-ijs verkiezen.

http://www.pinkbullets.nl/2007/04/vrouwen/mijn_geheimpjes_voor_de_ideale_relatie,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


seksloos 3.0

(seks, gender en relaties)

( Gezegd van woorden)
zonder seksuele lading; zonder te zinspelen op seks

Algemene voorbeelden


Een paar jaar terug, toen ze voor het eerst door het internet begon te struinen, was ze er verlegen van geworden toen ze merkte hoe zelfs de onschuldigste woorden in een zoekmachine onmiddellijk een stortvloed van smerigheid op gang brachten. Kennelijk bestonden er geen seksloze woorden.

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

seksloos 4.0

(seks, gender en relaties)

( Gezegd van woorden)
niet gebonden aan het mannelijk of vrouwelijk geslacht; mannelijk noch vrouwelijk; onzijdig; sekseneutraal

Algemene voorbeelden


Volgens de woordenboeken kun je frigide zowel voor mannen als vrouwen gebruiken. Toch hoor of lees je nooit over frigide mannen. Althans, niet in mijn omgeving. Een zin als "Henk is al jaren frigide" (of wellicht beter "Thea klaagt dat Henk al jaren frigide is") zou mij daarom verbazen. Frigide is een voorbeeld van een woord dat taalkundig gezien seksloos is, maar ons taalgevoel denkt daar heel anders over. Dat zegt: er zou naast geilneef een apart woord moeten komen voor de frigide man. Als die al bestaat.

NRC,

seksloos 5.0

(seks, gender en relaties)

( Gezegd van kledingstukken, kapsels e.d.)
voor beide seksen geschikt; uniseks

Algemene voorbeelden


Komende zomer is een nieuwe trend voor de dames gesignaleerd die veel mannen teleur zal stellen; de string-onderbroek is uit en wordt vervangen door de oversized mannenonderbroek. Het is wederom Carrie uit de televisieserie Sex-and-the-City die volgens de Britse Vogue deze stijldoorbraak op haar geweten heeft. Sinds zij afgelopen seizoen in een mannenonderbroek over het scherm huppelde, is het seksloze kledingstuk bij verschillende modeontwerpers gesignaleerd.

http://www.fashionunited.nl/bedrijven/persberichten/lingeriealsonderdeel.htm

Nederlandse babyboomers: ze zijn zo typisch dat het pijn doet. Veel erger: ze zijn zo talrijk dat het áltijd pijn doet waar in Nederland je ook bent. Het zijn er miljoenen. Je kunt ze niet over het hoofd zien. Altijd die bril en die snor [...], die verschrikkelijke korte hemdsmouwen en dat seksloze witte t-shirt onder het overhemd.

http://www.bbrussen.nl/2010/11/26/voorpublicatie-het-pejoratief-babyboomer/,