selfmade


selfmade 1.0

(weinig gebruikt)

( Gezegd van zaken.)
zelfgemaakt

Algemene voorbeelden


Lichaamsgewicht verdelen, knieën ontspannen. Niets herinnert aan de dinsdagavonden waarop hij zich naar een afgelegen weilandje begeeft - al is de zijwaartse schiethouding wellicht gelijk. De selfmade schietschijf aan een knotwilg bevestigt, oefent, een half uurtje, soms langer.

Het klokhuis van een zondag, Stefan Boonen,

selfmade 1.1

(weinig gebruikt)

( Gezegd van een reis of vakantie.)
deels of geheel door de deelnemers zelf in te vullen

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • selfmade groepsvakanties

Kortweg Engeland is een nieuwe vakantiebeurs waar je alle inlichtingen vindt over pasklare en selfmade groepsvakanties in Zuidoost-Engeland en Londen.

De Standaard,

selfmade 2.0

( Gezegd van personen.)
op eigen kracht een positie in de maatschappij verworven hebbend; op eigen kracht maatschappelijk geslaagd

Algemene voorbeelden


Ook Hans V. (57) is 'selfmade'. Weliswaar schreef hij al op jonge leeftijd verhaaltjes en toneelstukjes, maar musiceren, schilderen en tekenen hadden ook zijn aandacht. 'Een ridder van de snelle pen werd ik pas veel later.' Na een opleiding aan de reclamevakschool en een niet voltooide opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie, stak het toeval hem een flinke hand toe.

http://www.deredactie.nl/index.php?menu=311&page=266&template=1

De excentriciteit van de Britten bevalt mij. In Nederland ben ik een rare vogel, een selfmade zakenman en ook nog self-made classicus, want ik kon het niet verkroppen dat ik voortijdig van school werd gehaald. Hoe moe ik ook was, na dagtaken in de zaak van twaalf uur of langer, ik heb altijd 's avonds een paar uur uitgetrokken voor de studie van de klassieken, de archeologie, de oude geschiedenis, de antieke filosofie. Voor Nederlanders is zo iets onverdraaglijk.

De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

Dat de Vlaamse belegger nog altijd begiftigd is met een flinke portie gezond verstand, bleek uit de honende reakties op de uiteenzetting van Herma Koornwinder. Deze Nederlandse selfmade analiste klopt naar eigen zeggen alle beursindices met een model dat steunt op de enorme mogelijkheden van de "kennistechnologie", zeg maar de informatiemaatschappij. Risicospreiding, technische of fundamentele analyse, de dollar, het haalt allemaal niets uit zegt Koornwinder. Het komt erop aan de "onderliggende stroom" in de financiële wereldmarkt te herkennen.

De Standaard,

'Vreemde Trekjes' is het verhaal van een workaholic selfmade zakenvrouw die de grip op haar privé-leven is kwijtgeraakt.

Meppeler Courant,

Daly is een selfmade golfer. Hij keek op tv naar kampioenen als Nicklaus en Floyd en deed ze na op de driving range van een naburige club met negen holes. In '91 kwam hij uit het niets bij de wereldtop.

Meppeler Courant,