seriemoordenaar


seriemoordenaar 1.0

iemand die een reeks moorden pleegt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een seriemoordenaar…

is een persoon

  • [Aantal of hoeveelheid] pleegt een reeks moorden; pleegt minstens drie moorden op verschillende tijdstippen
  • [Toestand algemeen] is vaak een psychopaat met sadistische karaktertrekken
  • [Motief] moordt vaak vanuit een lustmotief

    Algemene voorbeelden


    In 99.99% van de gevallen is de seriemoordenaar een man, en zijn slachtoffers zijn quasi altijd vrouwen. Zijn IQ ligt een stuk boven het gemiddelde, en hij kan zich in gezelschap zeer charmant gedragen. De manier waarop hij zijn slachtoffers laat sterven is vrijwel altijd hetzelfde. Dit komt omdat die voor hem een speciale betekenis heeft. Vaak hebben zijn slachtoffers ook allemaal een gemeenschappelijk kenmerk. Bij de vrouwen die bijvoorbeeld door Ted Bundy vermoord zijn was dat hun uiterlijk. Praktisch allemaal leken ze op zijn moeder. Het moorden is dan een strafmaatregel voor iets waar hij zijn moeder als oorzaak van zag.

    http://users.tijd.com/delink/,

    Hij besefte dat zijn ervaring met de seriemoordenaar, die verantwoordelijk was geweest voor een tiental gruwelijke moorden en die ook verantwoordelijk was geweest voor het breken van zijn been, traumatischer was geweest dan hij voor zichzelf toe wilde geven.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Ted Bundy was een seriemoordenaar die vele studenten om het leven heeft gebracht en jarenlang op nummer één had gestaan op de most wanted lijsten van de FBI.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Technisch gezien is een huurmoordenaar ook een seriemoordenaar omdat hij in zijn carrière waarschijnlijk meer dan drie mensen bij verschillende gelegenheden doodt, maar meestal word hij niet als dusdanig beschouwd omdat voor hem het doden geen persoonlijk motief heeft.

    http://users.tijd.com/delink/,

    'Zijn moordlust zal stelselmatig toenemen. Het wordt nog veel erger. We moeten zoeken naar soortgelijke feiten. Hij heeft iets tegen vrouwen.' 'Negenennegentig percent van alle seriemoordenaars heeft iets tegen vrouwen, Dirk.'

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    Een seriemoordenaar is iemand die bij drie verschillende gelegenheden een of meerdere mensen vermoordt. Dat is dus niet hetzelfde als een massamoordenaar, want deze vermoordt meerdere personen tegelijk bij 1 gelegenheid.

    http://users.tijd.com/delink/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding