serveerster


serveerster 1.0

vrouwelijke bediende die voor haar beroep of als bijbaan drankjes, gerechten e.d. serveert in horecagelegenheden, zoals een café of restaurant

Semagram


Een serveerster…

is een bediende; is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw
 • [Activiteit of handeling] bedient gasten (aan tafel); serveert bestellingen, zoals drankjes, gerechten, enz.; ruimt af, brengt de rekening, etc.
 • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor een horecagelegenheid, zoals een café, een restaurant, enz.
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] beoefent haar functie voor haar beroep of als bijbaan

Algemene voorbeelden


De serveerster bood menukaarten aan, maar Philip bestelde meteen een pastramisandwich. 'Kun je hier gerust nemen,' zei hij terwijl hij de kaart weigerde. Joop bestelde hetzelfde, ook al was hij op dieet. 'IJsthee, jij ook?' Joop knikte. De serveerster bedankte voor de bestelling en liep weg.

God’s gym, Leon de Winter,

Er kwam een serveerster aan met een blad dat veel te vol geladen was met schotels en borden, kopjes en glazen. Vuile vaat. En hij had altijd gedacht dat zo'n vrouw dat werk met een zeker plezier deed.

Keefman, Jan Arends,

Esther legde haar bestek op haar bord zette het opzij. 'Heeft het gesmaakt?' vroeg de serveerster die onmiddellijk naast de tafel stond. Ze knikten en keken hoe de borden en het bestek werden afgeruimd.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

Gregoriou heeft een team van 25 mensen, waaronder veel studenten. Marije Anten (23) is een van zijn serveersters. Zij heeft het hele jaar een bijbaan bij Delphi, maar in de zomer werkt ze wel veel meer.

NRC,

In den Libertijn is een klein restaurant, een dozijn tafels; het biedt emplooi aan een kok, een ober, twee serveersters, drie keukenhulpen, plus een onbekend aantal medewerkers achter de schermen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • brengen
 • komen
 • verschijnen
 • vertrekken
 • vragen

Een serveerster bracht hun bestelling. Ze wachtten tot de vrouw de kopjes op tafel had gezet en ontweken in stilte elkaars blikken.

God’s gym, Leon de Winter,

Zij begon te lezen en hij liet zijn blik door het café dwalen [...]. De serveerster bracht hem zijn whisky en hij gaf haar een kleine fooi.

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

Kees en Hans gaan naar een hamburgerrestaurant. Ze bestellen daar alletwee een hamburger. Even later komt de serveerster met de twee hamburgers en wat drinken.

http://users.pandora.be/de_humorsite/pagina_op_het_hoogste_niveau22.htm

De serveerster verscheen en Buck bestelde twee bokbier.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Hij bestelde een kop koffie en vroeg Eleanor wat ze wilde en ze zei dat ze zich bij haar bronwater hield. Toen de serveerster vertrok, zaten ze even zwijgend bij elkaar, omdat ze geen van beiden wisten wat ze moesten zeggen.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Toen ze waren gaan zitten kwam een serveerster vragen wat ze wilden drinken. 'Ik heb geloof ik wel zin in een screwdriver,' zei Ernie.

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

met adjectief ervoor


 • een bloedmooie serveerster
 • fraaie serveersters
 • knappe serveersters
 • mooie serveersters

Als je vanuit het felle zonlicht een cafeetje binnenstapt is in begin alles erg donker. Maar al snel zie je de toog staan en met wat geluk ook een bloedmooie serveerster.

http://home2.planetinternet.be/rv047190/fotocursus/pdf/Cursus%20Natuurfotografie%201dot2.pdf,

Heeft u uw formuliertje met Lynch-cliché's voor u? Daar gaan we: mysterieuze brunettes - naïeve blondines - vreemd pratende dwergen - geouwehoer over de kwaliteit van koffie - diners met fraaie serveersters- haperend electrisch licht [...] ... Hoor ik al 'Bingo!'? Het is onbegrijpelijk dat Lynch met deze herhalingsoefening [...] ook nog een Oscarnominatie voor beste regie binnensleepte.

ANP,

Het volk stroomde samen om de bevrijders van dichtbij te zien. Diensters en serveersters uit de voorname huizen en de café-restaurants rond de markt kwamen aandragen met kannen koffie en kratten bier. De notabelen lieten hun visitekaartje afgeven aan de officieren, de kroegbazen wezen de soldaten hun cafés aan en duwden de knapste serveersters naar voren met de prijslijst.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Zo voerden de Flinten een heel toneelstuk op rond de serie 'Allo Allo'. Frederik Kuperus zal in zijn rol als René de intieme dans en het geflirt met zijn twee mooie serveersters in ieder geval nooit meer vergeten. Het Franse chanson, de gezellige cafeetjes en de arme, aan goedkope wijn verknochte zwervers, werden in ere hersteld.

Meppeler Courant,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • serveerster in een bar
 • serveerster in een café
 • serveerster in een koffiehuis
 • serveerster in een restaurant

De Roemeense, sinds zeven jaar in ons land, accepteerde een baan als serveerster in de bar. Christophe noemt het een goede zet vanwege de vele fooien.

De Standaard,

Volgens Giacomoni was Fanny aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog serveerster in een café in Grand Lemps in het noorden van Frankrijk.

http://home.wxs.nl/~johnlief/

Rafaella verdient tegenwoordig de kost als serveerster in een koffiehuis, de twee zonen van 18 en 19 jaar zijn in dienst van een 'afhaal-Mexicaan'.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Haar held is Houdini, haar geld verdient ze, zoals veel artiesten in spe in New York, als serveerster in een trendy restaurant.

http://www.nrc.nl/W2/Archief/Film/Rec/linguini.html,

Voorzetsel: van

 • de serveerster van een dranklokaal
 • de serveerster van een koffiehuis
 • de serveerster van een restaurant

Mannen van vijftig die gluren naar de serveerster van een dranklokaal en vervolgens inzien hoe uitgeblust hun leven is, het kan niet treuriger.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

"Weet je wat dit is?" vroeg Muhammad Nasser (28) afgelopen zondagmiddag aan de serveerster van een koffiehuis in Haifa. Hij tilde zijn shirt op en toonde de explosieven die hij om zijn middel had gegord. "Terrorist!" gilde de serveerster en vluchtte weg.

De Groene Amsterdammer,

Restaurant Picco Bello werd compleet vernield. De aanpalende winkels en de flats liepen vooral rook- en glasschade op. Het parket startte een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Een serveerster van het restaurant sprak over een gaslek in het toilet.

De Standaard,

in voorzetselgroep


 • tegen de serveerster (zeggen)

'Zeg het maar.' 'Koffie,' zei Hansze tegen de serveerster, 'met een appelpunt.'

De vrouwenoppasser, Peter de Zwaan,

'Ik neem een kipsandwich,' zei ik tegen de serveerster en gaf haar het menu terug. Ze sloeg het menu weer open en legde het voor me neer. 'Dit is een Italiaans restaurant, schat. We hebben geen kipsandwich. Je kunt de kip parmigiana of de kip op z'n Florentijns nemen ...' 'Dan neem ik de dagschotel,' zei ik vlug.

De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

voorafgegaan door als


 • als serveerster

Pop Idol is een idee van de Brit Simon Fuller, die onder meer naam maakte als de manager van de Spice Girls. Fuller ontfermt zich nu onder meer over Young en de 20-jarige Clarkson, die voor haar zangsucces een baantje als serveerster had.

ANP,

Sybil vertelde hem dat ze nooit naar school is geweest. Ze werkte als serveerster in een bar in Rotterdam.

http://www.trouw.nl/nieuwsenachtergronden/artikelen/1058418589073.html,

De Harlinger is de huurder van het bordeel, waar vorige maand 20 vrouwen tussen de 18 en 21 jaar en drie mannen werden gearresteerd. Zij verbleven illegaal in Nederland en zijn inmiddels teruggekeerd naar hun land van herkomst, Rusland. Een aantal van hen zou zijn verteld dat ze als serveerster aan de slag konden.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • ex-serveerster
 • serveerstertje

Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • cocktailserveerster
 • luchtserveerster

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • serveerstersrokje