setpoint


setpoint 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

punt dat een set beslist in een wedstrijd, bv. een tenniswedstrijd, badmintonwedstrijd of een volleybalwedstrijd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een setpoint…

is een punt

      Hoofdsemagram: setpunt


      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een setpoint krijgen
      • een setpoint verzilveren
      • een setpoint wegwerken
      • setpoints krijgen

      Mocht Eltingh van McEnroe winnen, dan wacht in de kwartfinales wellicht een duel tegen Stefan Edberg. De Zweed had vanmorgen weinig moeite met de Duitser Hendrik Dreekmann: 7-6, 6-2, 6-3. De als zesde geplaatste Edberg moest in de eerste set een setpoint wegwerken, daarna ebde de spanning weg.

      NRC,

      In de derde set begonnen de Zuidwoldigers te rommelen en grossierde de ploeg in aanvalsfouten. Dat gaf Tjoba de gelegenheid uit te lopen. Maar door knullig serveren lukte het de tegenstander niet, een aantal setpoints te verzilveren. VCZ zag kans om terug te komen in het spel, waarna Dennis Spijkerman met 15-14 op het bord de wedstrijd definitief in het voordeel van de Zuidwoldigers besliste, die nu op de tweede plaats staan.

      Meppeler Courant,

      Bertens en Konta maakten er een spannende partij van. In de eerste set viel de beslissing pas na een lange tiebreak waarin beide speelsters meerdere setpoints kregen. Bertens won met 12-10.

      https://www.destentor.nl/sport/bertens-in-spannende-partij-te-sterk-voor-konta~a4452fe6/,

      met telwoord ervoor


      • drie setpoints
      • het eerste setpoint

      De Spanjaarden kregen in de beslissende tiebreak nog wel drie setpoints, maar bij 11-10 was het dezelfde Corretja, die een backhand net naast de lijn plaatste.

      De Telegraaf,

      setpoint 1.1

      stand waarbij men nog maar een punt moet scoren om de set te winnen

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • op setpoint komen

      Simone loopt in het begin uit, maar Petersen vecht zich terug tot een gelijke stand: 8-8. Ze pept zich op en weer van de Duitse weg. Met een ongelofelijk harde smash komt Simone op setpoint. Na bijna drie kwartier harde strijd wint ze de partij met een shuttle die net binnen de lijnen valt.

      Meppeler Courant,

      Er werd al snel een 0-5 voorsprong genomen door met name fraai serveren van Rene Wirtz. Echter Ruutvoorn kwam terug tot 6-5 en daarna ontspon zich weer een zeer spannende strijd. Om de beurt namen de beide ploegen een punt voorsprong en het was Ruutvoorn wat het eerst op setpoint kwam.

      Meppeler Courant,

      setpoint 2.0

      (wetenschap; techniek en technologie)

      gewenste waarde die men instelt in een regelsysteem, bv. een thermostaat

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een setpoint…

      is een waarde

      • [Geheel] maakt deel uit van een regelsysteem, bv. een thermostaat
      • [Functie] geeft een gewenste waarde aan, bv. de gewenste temperatuur, die een systeem moet aanhouden

        Algemene voorbeelden


        Op basis van een standaardteelt is met het gevalideerde rekenmodel vooraf de te besparen energie berekend. In drie parallelteelten is bepaald welk effect de afzonderlijke setpoints van temperatuur, CO2-concentratie en relatieve luchtvochtigheid hebben op de koellast van de teeltcel en het energiegebruik van de klimaatinstallatie. In een vierde teelt zijn de verschillende setpoints met positieve effecten op het energiegebruik gecombineerd. Met de verkregen informatie kunnen richtlijnen worden opgesteld voor het gebruik van klimaatinstellingen voor een energie-efficiënte teelt.

        http://www.ppo.dlo.nl/ppo/index.htm

        Bij gebruik van een rebreather kan tijdens een snelle afdaling de ppO2 boven de ingestelde waarde komen, sommige rebreatherduikers gebruiken deze hoge ppO2 om er een decompressievoordeel mee te doen d.m.v. de Scamahorn slide. Dit is een techniek waarbij de hoge ppO2 weggeademd word tot het setpoint van b.v. 1,2 weer bereikt is. Gebruik van pure O2 kan decompressiestops flink versnellen.

        http://www.duik.net/artikelen/berichten/00000183.htm