sidekick


sidekick 1.0

(neologisme, tv)

persoon die de vaste kameraad, begeleider of assistent is van iemand anders, meestal van een televisiepresentator, politicus of acteur, waarbij hij een ondergeschikte rol heeft ten opzichte van degene die hij begeleidt of wiens assistent hij is

Semagram


Een sidekick…

is een persoon

  • [Functie] treedt op als assistent of begeleider
  • [Rang of hierarchische positie] heeft meestal een ondergeschikte positie ten opzichte van de persoon wiens assistent hij is of die hij begeleidt
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak, net als de persoon die hij begeleidt, een BN'er, maar is dit meestal geworden in zijn rol van vaste begeleider of assistent van de persoon die hij begeleidt, en niet uit zichzelf
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld Lewis van Inspector Morse of Jan Papparazi van Robert Jensen

Algemene voorbeelden


Kijk in de Vegte vertrok bij Q-music, omdat hij zo moe werd van het 's ochtends presenteren. Voordat hij zijn eigen ochtendshow had met Kristel van Eijk en Jasper de Vries, was hij als sidekick te horen in de ochtendshow van Ruud de Wild, ook op Q-music.

http://www.publiek-gezocht.nl/tv-opnames/jeroen-kijk-in-de-vegte-na-vertrek-q-music-naar-radio-6,

Een paar trailers verder zit Cher te bromberen over haar laatste nieuwe rol in een domme tv-productie, ze wil in films spelen en niet gewoon op TV zijn. Helaas is ze contractueel gebonden aan de show. Maar ze heeft een plannetje uitgedokterd, ze mag zelf haar sidekick kiezen voor de serie en dus gaat ze voor Walt, dat moet gegarandeerd mislopen!

http://games.telenet.be/movies.php?act=one=114

Alvorens je Chef! bekijkt als de serie over een kok die enkel beledigingen uit, laat ons alvast stellen dat deze show véél meer in z'n mars heeft. Henry bezit immers het schaarse talent om een zodanig hatelijk, onuitstaanbaar karakter toch de nodige positieve menselijke karaktertrekken mee te geven. Waarlijk een 'chef you love to hate'. Vooral z'n sidekick Everton krijgt het zwaar te verduren, je kan het nog het best vergelijken met een geupdate versie van het duo Fawlty-Manuel uit het legendarische Fawlty Towers.

http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=3415,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een nieuwe sidekick
  • een vaste sidekick

769.000 mensen zagen afgelopen maandag de eerste aflevering van de nieuwe KRO detective Death in Paradise. Vanavond om 20.25 uur wordt de serie vervolgd met de tweede aflevering én een nieuwe sidekick voor DI Poole.

http://www.patrickbremmers.nl/programmas/detective/nederlandse-link-in-death-in-paradise/,

Als hij zijn marathon volhoudt, verbreekt hij het wereldrecord radiomaken, dat op naam staat van een Italiaanse dj. Om het Guinness Book te halen, moet hij de hele tijd alleen presenteren, dus zonder zijn vaste sidekick Eva Daeleman. Ook moet hij alle platen zelf opzetten en uitzenden vanuit een normale radiostudio.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.1327510,

Frits Barend en Henk van Dorp hebben hun dagelijkse tv-show te danken aan de succesvolle formule Villa BvD, dat in het leven geroepen is ten tijde van het WK '98 in Frankrijk. Daar werd ook de vaste sidekick Jan Mulder geïntroduceerd.

De Telegraaf,

Etymologie


Aard herkomstinheems woord
Vroegste datering2000
BrontaalEngels
Vorm in brontaalsidekick
Betekenis in brontaalidem