sigaarvormig


sigaarvormig 1.0

de vorm hebbend van een sigaar; in, met de vorm van een sigaar; met de vorm van een kegel; langwerpig; kegelvormig

Algemene voorbeelden


Jaren later vond men de luchtschepen uit. Eigenlijk ook een soort ballon, maar dan sigaarvormig en voorzien van motoren en roeren voor de besturing.

http://www.aviodome.nl/basis/index.htm

Sony Ericsson heeft een sigaarvormige pen ontwikkeld met een ingebouwde digitale camera en een zendertje dat foto's naar een telefoon of pc kan sturen.

De Telegraaf,

De straaljager keerde terug naar de basis, maar zag voordat het landde een geheel nieuwe UFO, dit keer sigaarvormig met lichten aan beide zijden.

http://www.google.nl/search?q=cache:tbyDTtD0zvYJ:kanaal13.hitzaterdag.nl/content/view/91/30/+felverlicht=nl=lang_nl,

Vrouwelijke Nephila's hebben een tot 6 cm groot lichaam. Het sigaarvormige achterlijf heeft meestal opvallende kleuren (vaak rood, wit en geel).

http://anti-spinnen.wolweb.nl/

Op 24 september 1852 vliegt de 44 meter lange, sigaarvormige en gemotoriseerde creatie van de Franse ingenieur Henri Giffard over Parijs.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Zeppelins/inhoud.html,

Door opeenvolgende bestralingen te doen onder verschillende richtingen kunnen ook andere vormen worden gemaakt. Zo maakten de onderzoekers met behulp van twee loodrechte bestralingen sigaarvormige deeltjes.

http://www.fom.nl/nieuws/persarchief2000/NN14.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een sigaarvormige ballon
  • een sigaarvormige bolide
  • een sigaarvormig luchtschip
  • sigaarvormige ballons
  • sigaarvormige luchtschepen
  • sigaarvormige scheepjes

De 17 enorme gascellen in het aluminium geraamte van het sigaarvormige stijve luchtschip waren gevuld met waterstof.

http://users.skynet.be/verganeglorie/

Hij was er natuurlijk graag bij geweest, een halve eeuw na dato. Niet zozeer om nogmaals gefêteerd te worden, maar vooral om nog eens een paar rondjes in de Ferrari 375F1 te kunnen rijden, de scharlakenrode sigaarvormige bolide die hij koesterde als zijn eigen kind.

De Limburger,

Net als de andere pioniers van de bestuurbare ballon uit dezelfde periode - en de vliegtuigpioniers - was zijn grote probleem dat de motoren van toen gewoon niet krachtig genoeg waren, toch niet als ze ook nog licht moesten zijn. De meesten kozen voor sigaarvormige ballons die hun vorm kregen door het opblazen, maar Zeppelin ging voor ballons met een onvervormbare romp.

http://www.stichting.fti.be/nl/doet_meer/publikaties/kalender/juli/zeppelin.html,

De sigaarvormige ballon is gevuld met 6500 kubieke meter onbrandbare helium.

Brabants Dagblad,

De naar graaf Zeppelin genoemde, sigaarvormige luchtschepen waren tussen de twee wereldoorlogen grote bezienswaardigheden, hoewel in 1900 vrijwel niemand belangstelling had voor de eerste vlucht.

De Standaard,

We nemen de lunch in een lokaal restaurant te Huanchaco, een schilderachtig vissersdorpje 15 km ten noorden van Trujillo. Zoals hun voorouders het 2000 jaar geleden ook al deden, berijden de vissers hier als ervaren surfers hun sigaarvormige scheepjes, vervaardigd uit totorariet.

http://www.arakea.be/site/schad_5174.htm

Toch bespeurt Gerrit Valk (PvdA), die zich heeft ontpopt als een van de meest enthousiaste voorstanders van de sigaarvormige luchtschepen in de Tweede Kamer, een kentering.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Zeppelins/inhoud.html,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • plaatvormig of sigaarvormig

Colloïden zijn bijna altijd rond. Tot nu toe bestond er geen techniek om heel gericht deeltjes met een niet-ronde vorm (bijvoorbeeld plaatvormig of sigaarvormig) te maken.

http://www.fom.nl/nieuws/persarchief2000/NN14.htm,