sigarettenaansteker


sigarettenaansteker 1.0

afbeelding

Bron: AgencjaAIAC
( Publiek domein )

aansteker voor sigaretten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarettenaansteker…

is een aansteker; is een gebruiksvoorwerp

  • [Functie] dient om sigaretten aan te steken

    Algemene voorbeelden


    De vuursteentjes uit de moderne sigarettenaanstekers bleken te bestaan uit Mischmetal waarin zeldzame aardmetalen als cerium en lanthaan voorkomen naast magnesium, zink en vooral ijzer.

    NRC,

    Sony levert sinds enkele weken de Netwerk Walkman, met typeaanduiding NW-E3. Het apparaat is zo klein als een sigarettenaansteker en hij weegt maar een ons of drie.

    Drentse Courant,

    Helga kon zeggen dat haar sigarettenaansteker was gestolen, hoewel die voor haar op tafel lag. Of ze kon vertellen dat ze net een stevige wandeling had gemaakt, hoewel ze aan een invalidenwagentje was gekluisterd.

    NRC,

    Een kwikthermometer, een spuitbus met haarlak, aanmaakblokjes voor de barbecue, een laptop computer, een spuitbus met muggenverdelger, een sigarettenaansteker... Allemaal gewone huis-, tuin- en keukenvoorwerpen, maar in het vliegtuig kunnen deze heel gevaarlijk zijn.

    http://www.minbuza.nl/SubSites/wor2001website/index.htm

    Keurig in aparte vakjes ondergebracht wachtten lipsticks, parfums, een kanten zakdoekje met een monogram, een sigarettenaansteker en een gouden sigarettendoos, een poederdoos en vier flesjes met gekleurde pillen op de roodnagelige vingers van mevrouw De Gaai.

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een gouden sigarettenaansteker
    • een zilveren sigarettenaansteker

    Er bestaan ook mensen met grote inkomens die in dure huizen wonen. En dat is een schandaal. Deze mensen moeten [...] ten krachtigste worden gehoond en gepest, zelfs al geven ze hun geld uit aan de gouden sigarettenaansteker waarmee de Haagse Post adverteert.

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    Op 24 december om half elf zou ik op Soestdijk zijn om samen met Bernhard de kerstboom te versieren. Juliana liep er ook rond met een groot presenteerblad. Ze legde er allerlei tierlantijntjes op, zoals een zilveren sigarettenaansteker en een zilveren vaasje.

    Nederlands Dagblad,

    met voorzetselgroep


    • een sigarettenaansteker in de auto
    • de sigarettenaansteker in de auto
    • een sigarettenaansteker van de auto
    • de sigarettenaansteker van de auto

    Wie de website van Clonaid bekijkt, ziet in meteen één oogopslag dat het apparaat niet geschikt is voor het Nederlandse lichtnet. Wel is het ding aan te sluiten op een sigarettenaansteker in de auto, voor wie in de file nog wat wil klonen.

    De Telegraaf,

    Nadat de soepel lopende caravanpees in de caravanrail is aangebracht kan door middel van een handig voetpompje of nog gemakkelijker een 12V compressor, (die aangesloten kan worden op de sigarettenaansteker van de auto) de caravanvoortent zonder enige vorm van inspanning worden opgepompt.

    http://www.karstententen.nl/

    in voorzetselgroep


    • het licht van zijn sigarettenaansteker
    • de vlam van zijn sigarettenaansteker

    Hij bladerde de hele avond door het programmaboekje; toen de schemering viel zelfs bij het licht van zijn sigarettenaansteker.

    Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

    Rafa verhit een naald boven de vlam van zijn sigarettenaansteker.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    sigarettenaansteker 1.1

    afbeelding

    Bron: Self at the German language Wikipedia
    ( CC BY-SA 3.0 )

    sigarettenaansteker die in het dashbord van een auto is ingebouwd, bestaande uit een opening waarin een metalen cilinder met aan de voorzijde een gloeiknop gestoken wordt; na het indrukken van de cilinder wordt de knop door de accu van de auto elektrisch verhit, waarna iemand zijn sigaret kan aansteken door de cilinder uit de opening te halen en het uiteinde van de de sigaret tegen de gloeiende knop aan te houden; autosigarettenaansteker
    Tegenwoordig vaker gebruikt om allerlei in de auto gebruikte apparaten van stroom te voorzien, zoals navigatieapparatuur, dvd-spelers, mp3-spelers e.d.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een sigarettenaansteker…

    is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

    • [Deel] bestaat uit een een opening en een uitneembare metalen cilinder met aan de voorzijde een gloeiknop
    • [Functie] dient om sigaretten in de auto aan te steken, maar wordt tegenwoordig vaker gebruikt om allerlei apparaten van stroom te voorzien, zoals navigatieapparatuur, dvd-spelers, mp3-spelers e.d.
    • [Plaats] is ingebouwd in het dashbord van een auto
    • [Werking of functionering] werkt door de metalen cilinder met de gloeiknop in de opening te steken en in te drukken, waarna de knop door de accu van de auto elektrisch verhit wordt; door de sigaret tegen de goeiende knop te houden wordt de sigaret aangestoken

    Algemene voorbeelden


    Tijdens een autorit kan de energiebox in vier uur worden opgeladen via een 12 Volt adapter aangesloten op het eenpolige stopcontact van de sigarettenaansteker.

    http://www.halfords.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een aansluiting op de sigarettenaansteker
    • de aansluiting van de sigarettenaansteker
    • iets in een sigarettenaansteker pluggen
    • iets in de sigarettenaansteker pluggen

    Volgens Mulder is het mobiele multimedium nu ook voor de middenklasser mogelijk door spectaculaire prijsverlagingen. 'Vroeger hadden we alleen de duurdere merken zoals Clarion en Kenwood. Dan betaalde je al gauw vijftienhonderd euro. Nu kun je voor driehonderd euro al klaar zijn met een schermpje en een aansluiting op de sigarettenaansteker.'

    de Volkskrant,

    Bijkomend voordeel is dat er standaardladers bestaan om rechtstreeks in een sigarettenaansteker te pluggen, zodat u al rijdend een setje kunt opladen.

    http://www.belgiumdigital.be/downloads/52-63%20digitale%20fotografie.pdf,

    Janet snuffelde rond in het handschoenenkastje, waar ze een voorwerp aan een zwarte draad uithaalde, dat ze vervolgens in de aansluiting van de sigarettenaansteker stak.

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen