sleepboot


sleepboot 1.0

afbeelding

Bron: Scouse Hobbit
( CC BY-NC-SA 2.0 )

relatief kleine boot die wordt gebruikt om grotere schepen of andere zaken over het water voort te slepen en die daartoe voorzien is van een krachtige motor en een installatie om een sleeplijn te bevestigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sleepboot…

is een boot; is een vaartuig; is een vervoermiddel

  • [Afmeting] is relatief klein; is kleiner dan de schepen die hij voortsleept
  • [Constructie] is voorzien van een installatie waaraan sleeplijnen bevestigd kunnen worden
  • [Functie] dient om grotere schepen of andere grote zaken over het water voort te slepen
  • [Plaats] wordt vooral gebruikt langs kusten en op binnenwateren, in de nabijheid van havens
  • [Werkende kracht] beschikt over een krachtige motor

Algemene voorbeelden


Daarna volgde hij in de verte een sleepboot die een kleine lichter voorttrok, tot deze achter een scheepswand was verdwenen, en begreep toen dat er iets aan de hand was.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

De eerste sleepboten deden rond de eeuwwisseling hun intrede en de binnenvaartschepen verwijderen hun zeilen en lieten zich voortaan slepen over de Rijn.

http://www.assam2.nl/

Het gedeelte van de bij artikel 1 bedoelde wateren dat door schepen kan worden bevaren; c) wordt verstaan onder vaargeul: het gedeelte van het vaarwater dat betond of bebakend is; d) wordt verstaan onder de hoofdvaargeul en nevenvaargeul: de vaargeulen als zodanig aangeduid door de dienst van het loodswezen; e) is een schip "varende" wanneer het niet ten anker ligt, niet is gemeerd en niet aan de grond zit; f) betekent de uitdrukking "assisteren" het bijstaan van een werktuiglijk voortbewogen schip door één of meer sleepboten die verbonden of in aanraking zijn met het werktuiglijk voortbewogen schip; g) betekent de uitdrukking "hoogte": 1. voor alle schepen, uitgezonderd binnenschepen voorzien van een meetbrief.

http://vici.fgov.be/data/aqua/NL_REGL_BZSCHV.pdf,

De 139 meter hoge pyloon van de Erasmusbrug is vanmorgen door vier sleepboten en een hulpboot naar het centrum van Rotterdam getrokken.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen