sleutelmoment


sleutelmoment 1.0

moment dat een zeer belangrijke rol speelt in het verloop van iets, in de geschiedenis, de ontwikkeling, de situatie van iets of iemand; belangrijk moment dat als het ware de sleutel biedt om iets volledig te begrijpen; beslissend moment; cruciaal moment; essentieel moment
Waarschijnlijk, als leenvertaling, gevormd naar Engels key moment.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sleutelmoment…

is een moment; is een tijdruimte; is een tijd

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een belangrijk moment in het verloop van iets, in de geschiedenis, de ontwikkeling, de situatie e.d. van iets of iemand
  • [Belang] is van belang om iets volledig of grondig te begrijpen

    Hoofdsemagram: moment


    Algemene voorbeelden


    Ook in Koen Vergeers roman Sagrada Familia vormt Freud een rode draad. Een sleutelmoment is het bezoek van de verteller aan Freuds urne. En de herhaalde terugkeer van de verteller naar zijn verleden lijkt een parallelle identiteitsbepalende functie te hebben.

    De Standaard,

    Uitgebalanceerd spel, fraai opgenomen en goed gedocumenteerd is deze cd. Het in 1983 opgerichtte Erato Quartett heeft echt grip op de structuur van deze werken. De sleutelmomenten worden eruit gelicht, wat extra aangezet in warmte of toon. Muziek die tot de verbeelding van een breed publiek kan spreken.

    http://www.patricia.dds.nl/juni00.htm,

    De onverzadigbare, mentaal sterke Ronaldo scoorde uiteindelijk 42 doelpunten, ook al was er volgens René sprake van een sleutelmoment waarbij de speler terugviel in zijn oude gewoonten. De strafschop die hij miste tijdens de Champions Leaguewedstrijd tegen Chelsea. 'Een sleutelmoment. Iedereen kijkt. Hij is het middelpunt van het universum. Hij is alleen bezig met zichzelf, niet met het elftal. Dus wat gebeurt er? Hij mist.'

    https://books.google.nl/books?id=axTfDQAAQBAJ&dq=%22sleutelmoment%22&hl=nl&source=gbs_navlinks_s,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een sleutelmoment beleven
    • een sleutelmoment meemaken

    Met de première van 'Harry Potter and the Deadly Hallows Part Two' komt een einde aan tien jaar Potter-films. Filmkenner Ward Verrijcken vraagt de regisseur en de jonge hoofdrolspelers hoe zij dit sleutelmoment beleven.

    http://cobra.canvas.be/cm/cobra/film/1.1080554,

    "Van Ostaijen maakt een sleutelmoment van de Vlaamse Beweging en de Belgische geschiedenis mee. Aan de hand van zijn leven kan je een aantal dingen duidelijk maken. In het begin waren er meer schrijvers betrokken bij de Vlaamse Beweging, ook uit linkse en extreem-linkse hoek. En dan vraag ik me af: wat zou ik toen gedaan hebben? Misschien wel hetzelfde op bepaalde punten."

    De Standaard,

    • sleutelmomenten uitkiezen

    "We moeten onze sleutelmomenten uitkiezen, onze kans afwachten en het spel slim spelen", zei Bardet, kopman van AG2R tijdens de rustdag.

    https://www.ad.nl/tour-de-france/bardet-aast-nog-steeds-op-tour-winst-we-moeten-het-slim-spelen~af26649e/,

    • iets een sleutelmoment vinden

    Vanuit de twee kerken en op initiatief van Otto Tatipikalawan wordt een evenement georganiseerd om alle mensen uit het dorp bij elkaar te brengen. Singga Dolo heet de dag, 6 september 2003, wat Moluks is voor 'kom eens langs'. Tatipikalawan vindt het een sleutelmoment.

    https://www.henktepper.nl/2017/05/20/term-verwijderen-trein-en-kaping-school-40-jaar-geleden-trein-en-kaping-school-40-jaar-geleden/,

    • een sleutelmoment vormen

    Het gevolg was een toenemende erkenning van het feit dat de imperialistische praktijken niet enkel werden toegepast op politiek en economisch vlak, maar ook op cultureel en sociaal vlak. De Algemene Vergadering van de Unesco in 1976 te Nairobi, vormt in deze context een sleutelmoment, waarin er voor het eerst werd besloten dat een studie over buitenlandse beeldvorming noodzakelijk was.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

    met koppelwerkwoord


    • een sleutelmoment zijn

    De cd "The Adventures Beyond The Ultra World" was een sleutelmoment, omdat toen de grenzen van techno en house opengegooid werden. Techno was tot dat moment vooral functioneel: diende tot dansen. The Orb voegde er sferen aan toe.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • andere sleutelmomenten
    • belangrijke sleutelmomenten
    • feestelijke sleutelmomenten

    Op deze manier worden we geconfronteerd met een heel particulier aspect van onze instelling: in sommige sleutelmomenten van de transmissie is de instelling afwezig, of staat ze tussen haakjes (dat is het geval in de kuur en de supervisies) en in andere sleutelmomenten zijn de analytici die zouden kunnen getuigen van dat wat er gebeurt in de kuren en de supervisies, afwezig (dat is het geval voor de jury).

    http://www.bsp-ebp.be/welcome/start_nl.htm,

    Alle belangrijke sleutelmomenten (bv. verschillende emeritaten in een opleiding, opvolgingsplannen na een visitatie of een interne evaluatie) kunnen worden aangegrepen om een grondige reflectie over de opleiding op te zetten.

    http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

    Spijs en drank zijn een vast onderdeel van de feestelijke sleutelmomenten in ons leven. Sommige eetgewoonten, zoals het ijslam bij een communiefeest, houden lange tijd stand. Maar er zijn ook evoluties merkbaar.

    https://www.hofvanbusleyden.be/eetgewoonten-bij-sleutelmomenten-in-het-leven,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een sleutelmoment in een campagne
    • de sleutelmomenten in de Europese geschiedenis
    • een sleutelmoment in de gerechtelijke geschiedenis van het land
    • de sleutelmomenten in het leven
    • een sleutelmoment in het ontstaan van een nieuwe Timorese identiteit
    • sleutelmomenten in het studieproces van de student
    • een sleutelmoment in de roman
    • een sleutelmoment in de wedstrijd

    Een sleutelmoment in deze campagne zal op 20 en 21 september 2003 worden georganiseerd door het Bloso: de Staten-Generaal van de sportclubs. Deze past binnen de campagne "Bij een sportclub zit je goed" die in 2003 op kruissnelheid komt.

    http://www.bloso.be/public/infotheek/zet_sport_op_1.asp

    "De sleutelmomenten in de Europese geschiedenis zijn voor het Verenigd Koninkrijk niet relevant: de Franse revolutie van 1789, het revolutiejaar 1848, de Russische Omwenteling van 1917."

    De Standaard,

    Het arrest dat het Hof maandag velt, is geen tekst zoals een andere. We zijn aanbeland op een sleutelmoment in de gerechtelijke geschiedenis van het land.

    De Standaard,

    Op verzoek van wie een plechtig maar profaan karakter wil geven aan de sleutelmomenten in het leven, staan de moreel consulenten ook in voor het organiseren van vrijzinnige plechtigheden.

    De Standaard,

    Volgens Ricklefs betekende de periode onmiddellijk na de invasie, een sleutelmoment in het ontstaan van een nieuwe Timorese identiteit (zoals de Japanse bezetting van de vroegere Oost-Indische Kolonie (1942-1945) een keerpunt had betekend voor de toekomst van de Indonesische Republiek).

    http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

    Studieproces in kaart is een wegwijzer voor professionals langs dertien sleutelmomenten in het studieproces van de student zonder en met een functiebeperking. Elk sleutelmoment betekent een nieuwe uitdaging voor de student met een functiebeperking.

    https://www.studieprocesinkaart.nl/meer.php?page=info

    Op een sleutelmoment in de roman beklaagt Cornu, Ridder van de Orde der Leprozen, er zich over dat de Alam al-Mithal stormenderhand de stad inneemt, maar dat de mensen niets doen, verwikkeld als ze zijn in een bedwelmende nachtmerrie die hen via dromen-binnen-dromen steeds kleinere cirkels binnenvoert.

    De Standaard,

    "Die overtreding op Jelle Vossen [...] was een sleutelmoment in de wedstrijd. Met elf tegen tien, 1-0 achter, dan wou ik het nog wel eens zien."

    http://www.voetbalbelgie.be/nl/article.php?id=63695,

    Voorzetsel: van

    • een sleutelmoment van de Belgische geschiedenis
    • een sleutelmoment van de Vlaamse Beweging
    • de sleutelmomenten van de koers

    "Van Ostaijen maakt een sleutelmoment van de Vlaamse Beweging en de Belgische geschiedenis mee. Aan de hand van zijn leven kan je een aantal dingen duidelijk maken. In het begin waren er meer schrijvers betrokken bij de Vlaamse Beweging, ook uit linkse en extreem-linkse hoek. En dan vraag ik me af: wat zou ik toen gedaan hebben? Misschien wel hetzelfde op bepaalde punten."

    De Standaard,

    Bijna honderd renners gingen zwaar met de billen bloot. Daarbij dus Rominger en Escartin, wat sullig in de achterste rijen. "Een gebrek aan concentratie op de sleutelmomenten van de koers", begreep Mapei-ploegleider Juan Fernandez. "Té ontspannen."

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    • een sleutelmoment voor de introductie van de computer in de Britse kunstgemeenschap

    De Cybernetic Serendipity-show die in 1968 in het ICA georganiseerd werd, geldt nog steeds als een sleutelmoment voor de introductie van de computer in de Britse kunstgemeenschap.

    http://www.dma.be/cvb/as/kino-eye/deteksten/as20a.htm

    in voorzetselgroep


    • op een sleutelmoment
    • op sleutelmomenten

    Op een sleutelmoment in de roman beklaagt Cornu, Ridder van de Orde der Leprozen, er zich over dat de Alam al-Mithal stormenderhand de stad inneemt, maar dat de mensen niets doen, verwikkeld als ze zijn in een bedwelmende nachtmerrie die hen via dromen-binnen-dromen steeds kleinere cirkels binnenvoert.

    De Standaard,

    Kerk en staat waren zogezegd gescheiden, maar wie die scheiding in de praktijk wilde omzetten stond op sleutelmomenten in de kou.

    Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

    Bijna honderd renners gingen zwaar met de billen bloot. Daarbij dus Rominger en Escartin, wat sullig in de achterste rijen. "Een gebrek aan concentratie op de sleutelmomenten van de koers", begreep Mapei-ploegleider Juan Fernandez. "Té ontspannen."

    De Standaard,

    • tot een sleutelmoment leiden

    Zullen deze uitlatingen van Blok tot een sleutelmoment in de coalitie leiden?

    https://drimble.nl/regio/groningen/groningen-stad/53236221/het-sleutelmoment-van-stef-blok.html,

    • een van de sleutelmomenten

    Blijkbaar dringt het in eigen milieu maar gedeeltelijk door dat de magistratuur in een forse structurele crisis zit. Het dossier van de Bende van Nijvel is daarin één van de sleutelmomenten en de malaise daaromheen wordt nu versterkt door de afwijzing van de twee professoren. De magistratuur wil geen pottenkijkers, enkel eigen mensen mogen zien hoe erg het is en daarvoor wil men desnoods de confrontatie riskeren.

    De Standaard,

    • via sleutelmomenten (verlopen)

    Marx had na lange intensieve studies van de geschiedenis van onze maatschappij ontdekt dat deze niet zomaar in één rechte, geleidelijke lijn verloopt, maar eerder via sleutelmomenten waarbij grote ommezwaaien gebeuren.

    http://www.lsp-mas.be/als/wiezijnwij.php

    met telwoord ervoor


    • acht sleutelmomenten
    • dertien sleutelmomenten

    Acht sleutelmomenten voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Van niets tot een volwassen sport in ruim 60 jaar. Acht momenten die bepalend zijn voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/acht-sleutelmomenten-voor-het-nederlandse-vrouwenvoetbal~ba835314/,

    Studieproces in kaart is een wegwijzer voor professionals langs dertien sleutelmomenten in het studieproces van de student zonder en met een functiebeperking. Elk sleutelmoment betekent een nieuwe uitdaging voor de student met een functiebeperking.

    https://www.studieprocesinkaart.nl/meer.php?page=info

    met aanwijzend voornaamwoord


    • dat sleutelmoment
    • dit sleutelmoment
    • die sleutelmomenten
    • zulke sleutelmomenten

    Cercas wilde oorspronkelijk een roman schrijven over die 23ste februari, maar in plaats daarvan maakte hij een feitelijke reconstructie: Anatomie van een moment. Omdat, licht hij die keuze toe, de gebeurtenissen in de vele verhalen en interpretaties die op de mislukte coup gevolgd zijn, al te zeer zijn gefictionaliseerd. Steeds opnieuw keert Cercas terug naar dat sleutelmoment van schijnbaar hopeloos verzet en tracht hij de motieven van zijn drie hoofdrolspelers te doorgronden: wat is de betekenis van hun gebaar?

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/toen-de-kolonel-binnenkwam~b7e4baec/,

    Met de première van 'Harry Potter and the Deadly Hallows Part Two' komt een einde aan tien jaar Potter-films. Filmkenner Ward Verrijcken vraagt de regisseur en de jonge hoofdrolspelers hoe zij dit sleutelmoment beleven.

    http://cobra.canvas.be/cm/cobra/film/1.1080554,

    "Er zijn klanten die jarenlang geen Rabobank van binnen zien", constateert Nagel. "Maar wij willen er wel voor de klanten zijn op de momenten die ertoe doen. Die sleutelmomenten, zoals wij dat noemen, doen zich vaker voor dan vroeger, gezien de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt, in het zorgstelsel of de pensioenvoorziening. Dat vraagt een regelmatige update van je financiële huishouding, waar wij een actieve én proactieve rol in willen spelen."

    https://www.rabo-dichterbij.nl/dichterbij/2016/4/rotterdam/particulier/#!/bank-van-de-toekomst

    "Ik was er wel op de belangrijke momenten, zoals vrijdag. Het is leuk dat je op zulke sleutelmomenten een rol kunt spelen", zei Poels, die vervolgens werd geconfronteerd met lovende woorden van Dave Brailsford, de baas van de Sky-ploeg.

    https://www.ad.nl/wielrennen/poels-misschien-kan-ik-in-de-giro-of-de-vuelta-voor-mijn-kans-gaan~a9898543/,

    ( (vooral) in België)
    • zo'n sleutelmomenten

    Langendries wilde met de machtigen werken, met de partijvoorzitters, liever dan met de fractieleiders uit zijn eigen parlement. Dat zegt iets over dat parlement, dat zelfs op zo'n sleutelmomenten niet serieus wordt genomen.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar sleutelmoment
    • zijn sleutelmoment
    • onze sleutelmomenten
    • hun sleutelmomenten

    Zo heeft elke verkiezingscampagne wel haar sleutelmoment waarop de ene politicus de andere een beslissende loer draait.

    http://www.standaard.be/cnt/232asqof,

    Wim Ewals vertelt over zijn sleutelmoment in zijn leven: het moment dat zijn moeder hem uitleende aan een neef en zijn verloofde in 1958 als bruidsjonkertje.

    http://www.museumdekantfabriek.nl/nieuwe-expositie-traditie-ontmoet-toekomst-is-geopend/,

    "We moeten onze sleutelmomenten uitkiezen, onze kans afwachten en het spel slim spelen", zei Bardet, kopman van AG2R tijdens de rustdag.

    https://www.ad.nl/tour-de-france/bardet-aast-nog-steeds-op-tour-winst-we-moeten-het-slim-spelen~af26649e/,

    Het boek bundelt getuigenissen van 92 WonderWijven over hun sleutelmomenten en inzichten die hen de kracht hebben gegeven om meer zichzelf te worden.

    https://www.charliemag.be/mensen/wonderwijven/,

    met onbepaald voornaamwoord


    • alle sleutelmomenten
    • sommige sleutelmomenten

    Alle belangrijke sleutelmomenten (bv. verschillende emeritaten in een opleiding, opvolgingsplannen na een visitatie of een interne evaluatie) kunnen worden aangegrepen om een grondige reflectie over de opleiding op te zetten.

    http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

    Op deze manier worden we geconfronteerd met een heel particulier aspect van onze instelling: in sommige sleutelmomenten van de transmissie is de instelling afwezig, of staat ze tussen haakjes (dat is het geval in de kuur en de supervisies) en in andere sleutelmomenten zijn de analytici die zouden kunnen getuigen van dat wat er gebeurt in de kuren en de supervisies, afwezig (dat is het geval voor de jury).

    http://www.bsp-ebp.be/welcome/start_nl.htm,

    voorafgegaan door als


    • als een sleutelmoment gelden

    De Cybernetic Serendipity-show die in 1968 in het ICA georganiseerd werd, geldt nog steeds als een sleutelmoment voor de introductie van de computer in de Britse kunstgemeenschap.

    http://www.dma.be/cvb/as/kino-eye/deteksten/as20a.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen