slodderwetenschap


slodderwetenschap 1.0

(wetenschap; neologisme)

slordig uitgevoerd wetenschappelijk werk, waarin resultaten worden weggelaten, verzonnen of gemanipuleerd; slordig uitgevoerde wetenschap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Slodderwetenschap…

is wetenschap

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is slordig uitgevoerde wetenschap; is slordig uitgevoerd wetenschappelijk werk, met daarin meestal weggelaten, verzonnen of gemanipuleerde resultaten

    Algemene voorbeelden


    Stapel heeft in totaal met 70 coauteurs gepubliceerd, 32 van hen waren onwetend betrokken bij de frauduleuze publicaties [...]. "De kritische functie van de wetenschap heeft van hoog tot laag gefaald. Er is op grote schaal sprake van falende wetenschap", aldus Pim Levelt, die het hele gebeuren slodderwetenschap noemde. In sommige artikelen werden bepaalde experimenten die niet de verwachte resultaten opleverden, niet vermeld. Ook werden er soms onterecht grote aantallen proefpersonen uit de analyses gelaten en werden bepaalde uitkomsten niet of verkeerd gerapporteerd.

    De Telegraaf,

    Een andere mogelijkheid is dat slodderwetenschap een verbastering is van het woord sloddervos. Dat is iemand die slordig is of iemand die op grove wijze onordelijk is. Ik denk dat de tweede betekenis vooral van toepassing is in dit geval. Een onordelijke wetenschapper beoefent onordelijke wetenschap. Terwijl het kenmerk van wetenschap nou juist die ordelijkheid is, behoort te zijn. Laat onverlet dat het woord slodderwetenschap een heerlijk woord blijft.

    http://hermanwillem.com/2012/11/29/vandaagdedag-slodderwetenschap/,

    Geslotenheid leidt tot slodderwetenschap. Wetenschapsfraude wordt niet alleen veroorzaakt door de druk veel te publiceren. Ambities van de onderzoeker en geslotenheid van de wetenschap werken fraude eerder in de hand, vinden Marino van Zelst en Chris Hartgerink.

    http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2013/oktober/12/geslotenheid-leidt-tot-slodderwetenschap-1303480,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • kwakzalverachtige slodderwetenschappen

    En zoiets als gevoel is kennellijk iets wat niet bestaat in de belevingswereld van de verstandstrutjes. Die kennen slechts protocollen en zijn beoefenaars van kwakzalverachtige slodderwetenschappen.

    http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2013/02/uithuisplaatsing-en-hechting.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012
    Bedenker De Nederlandse psycholinguïst Pim Levelt, die aan het hoofd stond van de onderzoekscommissie inzake het gedrag van de frauderende Diederik Stapel, bedacht de term slodderwetenschap.
    Benoemingsmotief Het eerste lid komt waarschijnlijk van sloddervos; ook zou er een verband met de Engelse woordgroep sloppy science kunnen zijn.