slotkwartier

slotkwartier 1.0

periode van de laatste vijftien minuten waarmee een sportwedstrijd of een spelgedeelte daarvan afsluit; laatste kwartier van een wedstrijd of wedstrijddeel

Semagram (extra betekenisinformatie)

Een slotkwartier…

is een kwartier; is een periode; is een tijd

• [Geheel] is een deel van de totale speeltijd van een sportwedstrijd
  • [Tijd] situeert zich in de laatste vijftien minuten van een wedstrijd of een spelgedeelte daarvan

Algemene voorbeelden

In het slotkwartier van de reguliere speeltijd dreef de thuisploeg het tempo eindelijk wat op.

De Standaard,

Het heeft elf wedstrijden geduurd, maar nu heeft ook Vlissingen zijn eerste doelpunt geïncasseerd in het slotkwartier van een wedstrijd.

Het geduld tegen het behoudend spelende elftal [...] werd in het slotkwartier van de eerste helft beloond. Dat dwong Groningen zijn verdedigende stellingen te verlaten.

Combinatiemogelijkheden

met telwoord ervoor

• twee slotkwartieren

'Twee sterke slotkwartieren van Beek'. [...]. 'In het laatste kwartier van de eerste helft duwde Beek echter stevig op het gaspedaal, zodat de bezoekers met 1-2 de rust ingingen. In het slotkwartier van de tweede helft profiteerde Beek maximaal van de ruimte, toen onze jongens de aanvallende kaart moesten trekken.'