sluieren


sluieren 1.0

iemand of iets met een sluier bedekken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sluieren…

is een handeling

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • een bruid sluieren
      • een vrouw sluieren
      • zich sluieren

      Bovendien waren de klezmorim bij allerlei trouwrituelen aanwezig, o.a. het 'kale bazetsn' (het tronen van de bruid, waarbij zij op haar bruidsstoel onder tranen werd bezongen) en het 'kale badechn' (sluieren van de bruid).

      http://www.muziekburo.nl/default.asp?page=319

      In de Hadith, een boek waarin het leven en uitspraken van Mohammed staan beschreven, staat dat vrouwen hun hoofd met een sluier moeten bedekken, alsook hun armen en hun benen (het sluieren van vrouwen heeft een historische en klimatologische oorsprong. Deze gewoonte staat binnen de Arabische gemeenschap ter discussie).

      http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Islam.pdf

      De auteur waarschuwt voor de afschuwelijke mentaliteit in heel wat voorsteden waar nogal wat allochtone moslims wonen. Daar verdedigen mannen die een vrouw verkracht hebben zich met het argument dat het meisje het zelf gezocht heeft 'want als ze niet verkracht wou worden dan had ze zich moeten sluieren'.

      Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

      Doorgaans zijn het niet de ouders die hun dochters voorschrijven zich te sluieren. De meesten kiezen er zelf voor, deels om erbij te horen - hun vriendinnen doen het ook - deels omdat ze het als plicht ervaren en ook om zich af te zetten tegen hun 'aangepaste' ouders.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      sluieren 2.0

      (filmkunst en fotografie)

      ( Gezegd van foto's, film)
      sluier, ongewenste zwarting vertonen

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Sluieren…

      is een toestand

          Algemene voorbeelden


          Door de film langer of warmer te ontwikkelen in een hard werkende ontwikkelaar [...], worden ook de zwak belichte delen van de film ontwikkeld. Dit betekent dat er meer zilver opgehoopt wordt in de omgeving van belichte rijpingskiemen. Hierdoor wordt de korrel en het kontrast van de film verhoogd, zodat het lijkt alsof we met een gevoeliger film gewerkt hebben. De methode kan niet onbeperkt toegepast worden. Een praktische grens wordt bereikt wanneer ook de onbelichte delen van de film te veel sluieren en op die manier het kontrast weer doen afnemen.

          http://users.skynet.be/tranquillity/index2.htm

          Afhankelijk van het gewenste effekt belicht je één of meerdere minuten, het liefst op een maanloze nacht op een goed donkere plaats. Hoe meer lichtvervuiling, hoe vlugger de film zal sluieren en hoe korter je mag belichten.

          http://users.skynet.be/tranquillity/index2.htm