sneven


sneven 1.0

(formeel; archaïsch)

het leven laten, vooral als militair bij oorlogshandelingen; sneuvelen; omkomen; sterven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sneven…

is een gebeurtenis

      Algemene voorbeelden


      Hoe te verklaren dat ook Multatuli zelf, in 1875 de naam van de overgrootvader zijner kinderen op het voetstuk van de leeuw van Waterloo heeft gedacht? Misschien: dat hij deze kinderen altijd gaarne in de belangstelling van het Nederlandse publiek had aanbevolen - de kinderen van de held van Lebak en op de koop toe achterkleinkinderen van een te Waterloo gesneefde strijder!

      Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

      sneven 2.0

      (ironisch)

      ten onder gaan

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Sneven…

      is een gebeurtenis

          Algemene voorbeelden


          Eind vorig jaar, op het filmfestival IDFA, bij de première van de documentaire Startup.com over opkomst en ondergang van een Amerikaans internetbedrijf, ontmoette Oscar van Dijk andere gesneefde dotcommers.

          NRC,

          Wie in de bundel nieuwe inzichten verwacht over de politicus Lubbers wordt teleurgesteld, wie rekent op de publikatie van complotten, listen en bedrog zal tevergeefs zoeken. Het boek zegt vooral veel over de vrienden zelf. Zo is van de gesneefde minister van binnenlandse zaken Ed. van Thijn nog een bijdrage als burgemeester van Amsterdam opgenomen.

          NRC,

          In een vindingrijke, puntige inleiding zegt Maarten Doorman: "We vergeten hoe literaire tijdschriften sneven, hoe donquichottesk het maken van een literair tijdschrift inmiddels is en hoe de boekhandel pallets met pockets voor de schappen schuift waarop wij liggen, zodat u, lezer, het zicht wordt benomen op het broodnodige bedrog van essays, poëzie en verhalen die lucht geven."

          NRC,

          Als b2b-marktplaats had LogiGo drie tot vier rivalen in Europa. Als softwarebouwer kruist het bedrijf het pad van IBM, SAP en Oracle. Ook deze mastodonten hebben zich op de b2b-markt geworpen. Dankzij de shake-out sneven niet alleen de virtuele marktplaatsen. Ook de makers van b2b-software hebben zichzelf in de etalage gezet.

          de Volkskrant,