snoep


snoep 1.0

zoete lekkernij, doorgaans bereid op basis van suiker, die in allerlei vormen en kleuren vaak in zakjes te koop wordt aangeboden en met name door kinderen zeer wordt gewaardeerd; snoepgoed
Heeft wel een meervoud in de verkleinvorm, nl. snoepjes.

Semagram


Snoep…

is een lekkernij; is voedsel

 • [Kleur] wordt in allerlei kleuren geproduceerd, bv. rood, oranje, geel of groen
 • [Smaak] is zoet of zoetzuur; heeft vaak een toegevoegde smaak, bv. mint of een fruitsmaak
 • [Vorm] wordt in allerlei vormen geproduceerd
 • [Ingrediënt] wordt bereid op basis van suiker of zoetstoffen en bevat vaak geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen; bevat soms gelatine of Arabische gom
 • [Container] wordt vaak in een puntzak, rol of zakje verkocht
 • [Distributie] is algemeen verkrijgbaar; wordt te koop aangeboden in uiteenlopende gelegenheden, zoals snoepwinkels, kiosken, supermarkten en benzinestations
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevat weinig tot geen voedingsstoffen; is slecht voor je tanden; is ongezond
 • [Gebruikswijze] wordt vaak getrakteerd en gegeten als bijzondere lekkernij, bv. bij een feestelijke gelegenheid, zoals een verjaardag of partijtje
 • [Waardering] wordt algemeen gewaardeerd, in het bijzonder door kinderen

Algemene voorbeelden


Chocolade, en snoep in het algemeen, is calorierijk.

De Morgen,

Geef geen vetrijke voedingsmiddelen of snoep voor de maaltijd. Dit bederft de eetlust.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub=39

Onder de les snoepen, ook kauwgom, is verboden. Dit geldt ook voor de gymles en de creatieve lessen. Wilt u er ook voor zorgen dat de kinderen geen geld bij zich hebben om snoep te kopen? Natuurlijk vormt een tractatie bij verjaardagen een uitzondering.

http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

In tegenstelling tot landen als Duitsland, Zweden en Engeland, waar de leerlingen in de pauze voor een paar gulden een warme maaltijd kunnen krijgen, verkoopt de Nederlandse schoolkantine vooral ongezonde produkten als candybars, snoep, cola, chips en glacés.

NRC,

Een doodenkele keer vraag ik mijn vrouw nog met veel nadruk om het een tijdje rustig aan te doen met snoep. Maar al na een paar dagen loop ik zelf 's avonds laat te zoeken naar iets zoets ('Hebben we dan zelfs geen chocolaatje in huis?').

Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

Een blik maakte hem duidelijk dat de tas voornamelijk zuurstokroze bevatte: trainingspakken, haarklemmen, speelgoedkonijn, gymschoenen, sokken, een tangaslipje dat haar nooit kon passen, een keizerskroon, thermoskan, bloemetjeshoed, Preiselbeerentaart, zonnebril, speelgoedtelefoon, rol toiletpapier, zaklantaarn. En overal tussendoor snoep in de vorm van ballen, kubussen, harten, smurfen.

Franklin, Thomas Lieske,

Criminaliteit is er in allerlei soorten en maten. Van het stelen van een zak snoep bij de benzinepomp tot het plegen van beursfraude.

http://www.klpd.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • snoep kopen
 • snoep verkopen

Is het snoepwinkeltje al open? Nee, niet de winkel om de hoek, maar de candybar van de school. In meer dan de helft van de secundaire scholen kunnen scholieren snoep kopen.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=1321,

In de pauzes en na schooltijd brengen de leerlingen hun tijd niet alleen door in de school of op het schoolplein. Al kletsend lopen ze naar de buurtwinkels. Om snoep te kopen of om gewoon wat rond te hangen.

http://www.de-wijk-is-van-ons-allemaal.nl/

Maar soms deed ik net of we met de tram waren geweest, dan sleepte ik Erich doch mee en kochten we snoep van het geld dat hij ons voor de tram gaf.

Nathalie, Ger Verrips,

Het interieur van Jim's Wapenhandel was L-vormig. Rechts van me bevond zich een bank van lening; de rest van de winkel verdween om de hoek links van me, langs een toonbank waar ze tijdschriften en snoep verkochten.

Crisis four, Andy McNab,

Op de bovenste verdieping zingt een vetkuif voor een afgeladen, meezoemende zaal zoetsappige Chinese popsongs. In de foyer maken ouders met hun kroost zich dik en dun in een galerij met lachspiegels. Er zijn flipperkasten, gokautomaten, schietkraampjes. Men verkoopt bier, snoep, bami en ijs.

NRC,

De kermis in Hampstead Heath was vrijwel uitgestorven [...]. Adriënne genoot. Allerlei spectaculaire bouwwerken werden afgewisseld door aandoenlijk kleine en versleten kraampjes waarin hand werd gelezen, snoep verkocht of goocheltrucs werden vertoond.

De houdgreep, Joost Zwagerman,

met adjectief ervoor


 • mierzoet snoep
 • suikervrij snoep
 • suikervrije snoep

Mevrouw Meijboom-Italiaander die beneden ons de bel-etage bewoonde en mij verwende met het mierzoete snoep uit haar lekkerstrommel.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

Vandaar het strenge advies om kinderen helemaal geen 'light'-fris en suikervrij snoep te geven, of het gebruik in ieder geval tot het absolute minimum te beperken: twee glaasjes of een kwart rolletje kunnen voor een kind van acht jaar al te veel zijn.

De Limburger,

Vertel de buren en de ouders van je vriendje bijvoorbeeld iets over het eten bij suikerziekte. Misschien denken ze wel dat je geen snoepje (suiker) mag en kopen ze voor jou suikervrije snoep of je wordt helemaal overgeslagen.

http://www.diabetescentrum.nl/

in voorzetselgroep


 • kleurstoffen in snoep
 • suikers in snoep

Vrijwel elk kind is dol op snoep. En snoepen moet ook kunnen. Let er alleen wel op dat in snoep suikers zitten die gaatjes veroorzaken.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Je ziet bv dat er mensen zijn die een koemelkallergie hebben of die diarree krijgen na het eten van gluten, weer een ander krijgt allergische reacties na pinda's of jeuk van chocolade [...]. Je kan je dus ook afvragen wat kleurstoffen in snoep met bepaalde kinderen zou kunnen doen.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

met substantief ervoor


 • een rolletje snoep
 • een zak snoep
 • een zakje snoep

Ik ben een keer meegeweest op zomerkamp. Weken van tevoren had je al de voorbereiding daarvoor, zoals het uitkiezen van een nieuwe zaklantaarn [...]. En moeder deed ook nog iets onbelangrijks met schoon ondergoed of zo, en een rolletje snoep in je koffer.

Scouting; Kriep; Roodmerk; Mexico; Jozef; Het oog, Peter van Zeeland,

Velen helpen ieder jaar mee de avond-vierdaagse 'lekker' uit te lopen. Zo worden de lopers altijd ontvangen door Walter en Brigitte van het Wagenwiel en zorgden anderen voor tractaties. Dit jaar kregen de deelnemers nog een zak snoep mee voor onderweg.

Meppeler Courant,

Sint toonde zich een geduldige man die alle tijd en aandacht voor de jongens en meisjes had en elk van hen een zakje snoep aanbood.

Meppeler Courant,

De kinderen verzamelen zich bij het gemeentehuis en dan gaat de tocht achter UDI aan naar het zorgcentrum de Weijert. De bewoners worden dan door de kinderen 'getracteerd' op enkele liedjes. Volgens traditie worden de kinderen daarna getracteerd, van de vrouwenraad krijgen ze een zakje snoep en van de bewonerscommissie een sinaasappel.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


 • snoep en frisdrank
 • snoep en ijs
 • gebak en snoep
 • koek en snoep
 • limonade en snoep
 • snoep of chips
 • snoep of snacks

Snoep en frisdrank, dat kan af en toe, maar vergeet vooral niet veel groenten en fruit te eten en meer te bewegen!

http://www.vig.be/doc/voeding/VO_voeding_bewustmaken.html

Behalve de camping, een grasveldje met hoge populieren, bestiert mevrouw Louwerse ook een uitspanning met terras, een winkeltje met snoep en ijs, een schuur met flipperkasten en biljarttafels en de parkeerplaatsen.

NRC,

Altino Aragao Farias (49) [...] verkoopt al 16 jaar gebak en snoep in de wijk Botafogo. Hij verdient bijna 16.000 frank per maand: vijf keer het minimumloon en twee keer meer dan wat zijn zoon verdient als hotelbediende.

De Standaard,

Gedurende maanden is ze elke dag met een gezelschapsdame gaan wandelen. En iedere dag gingen ze het grootwarenhuis in, waar ze ook elke dag een stukje hesp of kaas kocht. Eigenlijk had ze liever koek en snoep gekocht, maar elke keer werd ze in de afdeling 'hesp en kaas' gemaneuvreerd, want dat was gezonder voor haar.

Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

Na het aanplanten kregen de kinderen door mevrouw Wesselink een tractatie aangeboden. Op school is de ochtend op een passende wijze afgesloten met een limonade en snoep. Alles met elkaar was het een vrolijke ochtend en voor de kinderen kan met recht van een boom-feest-dag worden gesproken.

http://www.tubbergen.nl/Prod/Tubbergen/Internet/Content.nsf/0/639F4F3833753B87C1256CEE004DE8DF?OpenDocument

Jonathan zeurt niet om snoep of chips en wil de hele reis op mijn schoot zitten. Ik wrijf mijn wang tegen de zijne, heerlijk zacht. 'Lieve mama,' zegt hij en omklemt mijn gezicht met twee handjes.

Wat kijk je zorgelijk, schatje, Hermine Landvreugd,

De voedingsmiddelenfabrikanten willen verder meer light-producten aanbieden op scholen. Daarbij zullen ze voorlichting geven over evenwichtige voeding. Volgens woordvoerder J. Droogh van de voedingsmiddelenfabrikanten is het niet de bedoeling dat er op scholen helemaal geen snoep of snacks meer te krijgen zijn. "Dan zouden we kinderen naar de snackbar om de hoek jagen. Dat heeft geen zin."

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=466613/sc=3aa53d,

overig


 • geen snoep

Wij verzoeken U bij de lunchpakketten nagenoeg geen snoep of frisdrank te doen.

http://www.bloemcampschool.nl/users/websitebcs/schoolgids/schoolgids.htm

Het is van belang dat u geen snoep, voeding of drank geeft aan uw kind of een ander kind, zonder dit aan de verpleegkundige gevraagd te hebben.

http://www.stlucas.be/Patient/Afdelingen/pediatrie.htm

Klassieke straffen als geen tv, geen snoep, een karweitje opleggen of naar de kamer sturen, past ze niet toe. Soms zet ze een van de kinderen in de hoek, of even apart.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • gelegenheidssnoep
 • halloweensnoep
 • insectensnoep
 • schepsnoep
 • schuimsnoep
 • sinterklaassnoep
 • sint-maartensnoep

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • snoepactiviteiten
 • snoepartikel
 • snoepassortiment
 • snoepautomaat
 • snoepbak
 • snoepbal
 • snoepballon
 • snoepblik
 • snoepblikje
 • snoepbon
 • snoepbranche
 • snoepbuit
 • snoepcadeau
 • snoepdelicatesse
 • snoepdoos
 • snoepfabriek
 • snoepfabriekje
 • snoepfabrikant
 • snoepfeest
 • snoepfestijn
 • snoepfles
 • snoepgeld
 • snoepgigant
 • snoephandelaar
 • snoephandeltje
 • snoephonger
 • snoephuisje
 • snoepindustrie
 • snoepkastje
 • snoepketting
 • snoepkiosk
 • snoepkleur
 • snoepkoning
 • snoepkraam
 • snoepla
 • snoeplade
 • snoepmachine
 • snoepmaker
 • snoepman
 • snoepmarkt
 • snoepmerk
 • snoepmondje
 • snoepmuis
 • snoeporka
 • snoeppakket
 • snoeppapiertje
 • snoeppot
 • snoepproducent
 • snoepreep
 • snoepregen
 • snoeprood
 • snoeproof
 • snoeprover
 • snoeproze
 • snoepsector
 • snoepsegment
 • snoepspeciaalzaak
 • snoepspecialist
 • snoepstal
 • snoepstolp
 • snoeptent
 • snoeptentje
 • snoeptoptien
 • snoeptrommel
 • snoeptrommeltje
 • snoepverkoopster
 • snoepverkoper
 • snoepverslaving
 • snoepverzameling
 • snoepvoorraad
 • snoepwagen
 • snoepwaren
 • snoepwijzer
 • snoepwikkel
 • snoepwinkel
 • snoepwinkeltje
 • snoepzaak
 • snoepzak
 • snoepzakje

Als deel van een samenstellende afleiding


 • snoepkleurig

snoep 2.0

((vooral) in België)

stuk snoepgoed, vaak gekleurd, in een grappige vorm en verpakt in een vrolijk papiertje, dat doorgaans veel suiker bevat maar zeer geliefd is, vooral bij kinderen; stuk snoepgoed; snoepje

Semagram


Een snoep…

is een lekkernij

   Hoofdsemagram: snoepje


   Algemene voorbeelden


   Op een onbewaakt ogenblik stak ze een snoep in haar mond. Die was zo lekker [...], en wat dacht je? Ineens galmde het door de wagen: 'Mama, mijn tand is eruit.'

   Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een lekkere snoep
   • lekkere snoepen

   Na 17 jaar dienst ging afgelopen zomer Marcel Masscho met pensioen als gemeentearbeider. Hij begon zijn loopbaan in '96 bij de technische dienst. In '97 werd hij containerparkwachter tot in 2002, daar kende alle kinderen Marcel heel goed als ze naar het containerpark kwamen, hij gaf ze altijd een lekkere snoep.

   http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLKVA_20140104_001,

   Vandaag (17 februari) vierden we de verjaardag van Noah. Hij werd 9 jaar! We zongen het verjaardagslied voor hem en kregen als dank allemaal een zakje lekkere snoepen. Dankjewel!

   http://www.bloggen.be/vbsolsene_3a/archief.php?startdatum=1391209200&stopdatum=1393628400,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   snoep 3.0

   lekkernij die speciaal bedoeld is voor dieren, m.n. huisdieren; lekkernij voor huisdieren

   Semagram


   Snoep…

   is een lekkernij; is voedsel

   • [Belanghebbende of begunstigde] is bedoeld voor dieren, m.n. huisdieren; is bv. voor de hond of de kat

    Algemene voorbeelden


    De hond wordt opgenomen in een groep, die het best voor hem past. De andere groepsleden krijgen de opdracht op een bepaalde manier met deze hond om te gaan. In de meeste gevallen begint men met de nieuwe hond totaal te negeren, en dan wordt er meegedaan aan de oefening: 'ga dagzeggen' (go and see). Deze oefening is op twee manieren nuttig: snoep komt altijd van de baas, zodat op die manier eventuele frustratie wordt omzeild, (zelfs met een beet tot gevolg), die zou kunnen ontstaan, als een 'echte' vreemde eens geen snoep voor de hond bij heeft. Ten tweede wordt het voor de hond duidelijk, dat de vreemde persoon ok is, want baasje heeft het gezegd.

    http://home.pi.be/~kk453335/Free%20downloads/InterviewStockdale.htm,

    En natuurlijk wilt u toch het beste voor uw dier, dus koopt u snoep om het te verwennen. Immers staat op de verpakking te lezen dat het allemaal erg goed en gezond is en dat het snoep uw konijn zelfs in betere conditie brengt. In feite wordt u door de tekst op de verpakking op een dwaalspoor gezet want praktisch alle soorten snoep zijn een regelrechte aanslag op de gezondheid van uw konijn, en alleen gezond voor de portemonnee van de fabrikant.

    http://www.konijnen.nl/voer/snoep.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • snoep geven

    Geef hond of kat een aai in plaats van snoep. Honden met artritis, vette katten en konijnen met gasbuiken. De liefde van het baasje voor het huisdier gaat te vaak door de maag. Gezonde voeding legt het af tegen leverworst, boterhammen met roomboter of zelfs bonbons.

    http://www.poezenweide.nl/nieuws/284.html,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • snoep voor konijnen

    Hoe meer het konijn stijgt in populariteit als huisdier, hoe meer snoep voor konijnen in de winkels verkrijgbaar is. Praktisch alle voerfabrikanten fabriceren snoep, in doosjes, zakjes, plastic verpakking, rond, vierkant, langwerpig.

    http://www.konijnen.nl/voer/snoep.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    • hondensnoep
    • kattensnoep
    • konijnsnoep
    • trainingssnoep