snoeven


snoeven 1.0

te hoog van iemand of iets opgeven; pochen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Snoeven…

is communiceren

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: op

      • snoeven op iemand

      Snoef niet op je kind. Als je eenmaal weet dat jouw kind hoogbegaafd is, wees dan discreet met de informatie naar jouw kind toe en naar buiten. Gebruik bij voorkeur niet het label hoogbegaafd, maar omschrijf het verschijnsel bijvoorbeeld als graag, veel, diep en vlug leren.

      http://users.skynet.be/sky93291/upstream/bekina/kennis5.html

      Voorzetsel: over

      • snoeven over iets

      Een gezelschap van andere dokters, een radioloog, een internist [...] die er alleen op uit schenen elkaar het hoge woord af te nemen en urenlang slechts wisten te snoeven over nutteloze, maar schandelijk dure aankopen, over luxereizen en cruises.

      Liliane of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

      Voorzetsel: tegen

      • tegen elkaar op snoeven

      Ik heb al heel wat bekende lui van de teevee gehad [...]. Ja, je mag daar natuurlijk nooit over praten, want discretie is nummero één, maar wij onder elkaar zaten tegen elkaar op te snoeven natuurlijk! Weetje wie ik gehad heb zonet? Je raadt het nooit!

      Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      snoeven 1.1

      iets snoevend zeggen

      Combinatiemogelijkheden


      met directe rede


      De patron, één en al behulpzaamheid, schoot vanuit zijn deurgat op haar toe, nam schoen en hak van haar over en drukte die goedkeurend tegen elkaar aan. 'Ik, Kostas, fiks dat in een handomdraai!' snoefde hij [...]. Enkele minuten later stond Kostas er inderdaad met de gerepareerde schoen.

      In liefdes naam, Gretha Seghers,

      met een dat-zin


      Er was van Billings tot Boise geen beschaafd bordeel dat hij niet met een bezoek had vereerd. Hij snoefde dat een echte man drie onvervreemdbare rechten had: leven, vrijheid en rokkenjagen.

      De wolvenlus, Nicholas Evans,

      met een vraagzin


      Pap was een pietje precies als het om zijn vrachtwagen ging [...]. Omdat hij [...] maniakaal stipt de kilometerstand bijhield om bij de pomp te kunnen staan snoeven hoe geweldig zuinig hij liep, had ik een schroevendraaier in mijn achterzak gestoken om het glas van het dashbord op te wippen en de cijfers terug te draaien.

      Cherry, Mary Karr,