soapie


soapie 1.0

(informeel, tv)

acteur of actrice die in een soapserie speelt en daar vooral zijn of haar bekendheid aan dankt; iemand die in een soapserie speelt
Wordt vaak gebruikt als onaardige, licht spottende benaming.

Semagram


Een soapie…

is een acteur; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] acteert in een soapserie
 • [Waardering] wordt vaak door velen niet heel serieus genomen als acteur of actrice

  Algemene voorbeelden


  En terwijl de hoogzwangere hoofdredacteur Mariska Orbán al op knappen staat, perst redacteur Pascal Beukers, voormalig vakkenvuller bij de Makro, er nog maar eens 'n stukje uit over soapie Lizelotte van Dijk. Maar liefst tweeënhalve pagina bladvulling onder schoolkrantjes niveau in het Katholiek Nieuwsblad van 16 december, met een paginagrote foto van Lotje, mistroostig kijkend in de kerkbanken.

  http://cult.dejaap.nl/2011/12/21/katholiek-nieuwsblad-misbruikt-soapie/,

  Tanja Jess is teleurgesteld, meldt de Party. Ze cashte aardig door bloot te poseren in de Playboy van vorig jaar [...]. Maar nu, een jaar later, wordt er nog maar 1500 piek voor haar betaald [...]. Tanja Tanja deed mee aan een actie voor het goede doel War Child en men kon bieden op een etentje met de soapie. Het hoogste bedrag was 1500 gulden.

  ANP,

  Zo vlak voor de herfst is er een verliefdheidsexplosie: André van Duin, Esther Duller en soapie Winston poseren met nieuwe liefdes.

  ANP,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • GTST-soapie

  Etymologie


  Aard herkomstleenwoord
  Vroegste datering1998
  BrontaalEngels
  Vorm in brontaalsoapie
  Betekenis in brontaalidem