spalk


spalk 1.0

afbeelding

Bron: Shane Becker
( CC BY 2.0 )

strook hout of ander langwerpig voorwerp van een stevig materiaal, dat o.a. gebruikt wordt om de delen van gebroken ledematen onbeweeglijk te bevestigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spalk…

is een voorwerp

  • [Vorm] is langwerpig
  • [Materiaal] is gemaakt van een stevig materiaal, zoals hout, metaal, gips, kunststof
  • [Functie] wordt gebruikt om de delen van gebroken ledematen onbeweeglijk te bevestigen en ter ondersteuning
  • [Omstandigheid] wordt gebruikt in het geval van breuk van ledematen, maar ook bij ontwrichtingen, misvormingen of beschadigingen

Algemene voorbeelden


Of een bot werkelijk gebroken is, kan pas uitgemaakt worden in het ziekenhuis. Op de weg daarheen, moet ervoor worden gezorgd dat het getroffen lichaamsdeel zo onbewegelijk mogelijk gehouden wordt en wordt gesteund. Dat zou kunnen gebeuren door een mitella en een spalk.

http://www.ehbo-uithoorn.nl/ongevallen-4.html

Silooy is toegevoegd voor het geval Van Vossen niet kan spelen. De laatste heeft een gebroken pink en draagt nu een soort koker als spalk, waardoor de pink niet kan worden gebogen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een gipsen spalk

Hoe ernstig de kwetsuur werkelijk is, moet woensdag blijken uit een kijkoperatie. Voorlopig is de achterkant van het been, van enkel tot lies, in een gipsen spalk gezet. Gunstig is dat de knie niet dik werd. De kruisbanden lijken niet aangetast.

Meppeler Courant,

als object bij een werkwoord


  • een spalk aanbrengen

Bij de behandeling van CMD komen meestal ook de tandarts en de kaakchirurg er aan te pas. Zij kunnen het gebit reguleren om een goede beet te verkrijgen, soms het kaakgewricht opereren, of een spalk aanbrengen om bruxisme af te leren.

http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen