spatader


spatader 1.0

afbeelding

Bron: Jackerhack
( CC licensed )

ader die door bloedstuwing blijvend uitgezet is, soms pijnlijk is en ontsierend gevonden wordt, bijvoorbeeld aan de benen (varix); verwijd bloedvat
In het meervoud ook als naam voor de aandoening waarbij men spataderen heeft.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spatader…

is een ader

  • [Overdraagbaarheid] kan als aandoening erfelijk zijn
  • [Behandeling of bewerking] hoeft in de meeste gevallen niet behandeld te worden; kan niet voorkomen worden, maar verergering kan tegengegaan worden door beweging, het vermijden van lang zitten en stilstaan en het omhoog leggen van de benen bij het zitten of liggen; kan zo nodig behandeld worden met dichtspuiten of verwijdering door chirurgie of lasertherapie; voor het verlichten van klachten kan men ook elastische kousen dragen
  • [Ondervinder] komt vaak voor bij volwassenen en ouderen; komt vaker voor bij mensen met een beroep waarbij men veel moet staan, bijvoorbeeld kappers, leraren, winkelmedewerkers; komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen; kan ontstaan omdat men er aanleg voor heeft; kan ontstaan of verergeren bij zwangere vrouwen
  • [Lichaamsdeel] komt vaak voor aan de benen; kan ook elders voorkomen, bijvoorbeeld in de balzak, bij de anus (aambeien) en in de slokdarm
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat als het bloed in de aderen niet goed naar het hart terugstroomt; door stuwing van bloed wordt de ader wijder en kleppen in de ader die zorgen voor het terugsturen van het bloed naar het hart, werken niet goed meer, hetgeen opnieuw meer druk in de ader geeft
  • [Symptoom] is een kronkelende ader die blauwpaars door de huid schijnt; kan een heel klein bloedvaatje zijn of een groter opgezwollen vat dat zichtbaar is als een of meer knobbels; geeft niet altijd klachten, maar kan jeuk geven; kan ook pijn geven en vermoeidheid, bijvoorbeeld in de benen

Algemene voorbeelden


Onder spataderen wordt verstaan iedere abnormale verwijding van een ader. Spataderen kunnen overal optreden, aambeien (hemorrhoïden) zijn bijvoorbeeld ook spataderen. Op onze bedrijfspresentatie bedoelen we met spataderen echter de meest voorkomende, namelijk die aan de benen. In het algemeen spreken we pas van spataderen wanneer de benen duidelijk zichtbare of voelbare blauwe verdikte, kronkelig verlopende aderen vertonen. We onderscheiden verschillende typen, al naar gelang de vorm en grootte.

http://www.braam.com/

Spataderen hoeven niet altijd klachten te geven. De aanwezigheid ervan wordt wel vaak als lelijk of cosmetisch storend ervaren. Het omgekeerde komt ook voor. Dan zijn er al wel klachten, maar zijn de spataderen (nog) niet zichtbaar. Wat zijn nu de klachten? Echte pijn is zeldzaam. Meestal is er een moe, zwaar gevoel in de benen. Soms ook jeuk, een branderig gevoel, nachtelijke krampen, rusteloze benen, opgezette enkels.

http://www.braam.com/

Spataderen zijn uitgezette, kronkelend verlopende aderen, direct onder de huid en vooral voorkomend op de benen. Ze ontstaan doordat de kleppen van de oppervlakkige aderen, die er voor moeten zorgen, dat het bloed niet kan terugstromen, defect raken. Een lekkende klep veroorzaakt te veel druk in de ader, waardoor deze uitzet en er nog meer kleppen stuk gaan. De bloedcirculatie in het been verslechtert waardoor een moe en zwaar gevoel ontstaat en uiteindelijk beschadiging van de huid ("open been").

http://www.webziekenhuis.nl/Frames/voorlich.htm

Jonge voetbalspelers die zwaar trainen krijgen spataderen rond de zaadleiders en hebben kleinere teelballen.

De Standaard,

Mylène ploft op een stoel. De verleiding haar steunkousen uit te doen is groot. Haar benen gloeien en jeuken verschrikkelijk. Ze zet het gas lager en stroopt met moeite de kousen af. Wellustig dijen spataders op uit haar witte benen, als weke blauwe wormen die omhoog willen kruipen.

Erbarme dich; Grote schoonmaak in 30 seconden, Hanneke Paauwe,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • spataderen afbinden
  • spataderen bevriezen
  • spataderen dichtdrukken
  • spataderen hebben
  • spataderen spuiten
  • spataderen verwijderen
  • spataderen voorkomen
  • spataderen wegspuiten

Bij een operatie worden de spataderen verwijderd of afgebonden.

http://www.braam.com/

Ze droeg een rok en huidkleurige panty's over de witte zwachtels. Ze had net haar spataderen laten bevriezen.

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

An heeft inderdaad flinke spataderen die ze regelmatig laat spuiten. Ze draagt daarom meestal broeken of lange rokken zodat je haar steunkousen niet kan zien.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Afhankelijk van de uitgebreidheid kunnen de spataderen worden verwijderd, weggespoten, of worden dichtgedrukt.

http://www.webziekenhuis.nl/Frames/voorlich.htm

met adjectief ervoor


  • flinke spataderen
  • dikke spataderen
  • grote spataderen
  • kleine spataderen
  • onbehandelde spataderen
  • paarse spataderen

In 'Selbstbildnis ohne Brille' tekende Westerik met genadeloze nauwkeurigheid dikke spataderen in het linkerbeen, en de ogen zijn rooddoorlopen.

NRC,

Kleinere spataderen worden meestal poliklinisch behandeld door ze in te spuiten met een vloeistof, die de ader als het ware dichtplakt (sclerotherapie).

http://www.webziekenhuis.nl/Frames/voorlich.htm

Onbehandelde spataderen hoeven lang niet altijd complicaties te geven. De kans op aderontsteking (flebitis), een bloeding door openstoten van een spatader, stolselvorming (trombose) of een open been (ulcus cruris) is echter wel groter.

http://www.braam.com/

Wanhopig had Arthur naar deze vleesgeworden inertie gestaard, naar de volle armen, het opgezwollen gezicht, de dubbele kin, de zware benen waarop ze moeizaam van de heren- naar de damestoiletten hobbelde, de paarse spataders die er in dikke strengen over slingerden.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • aanzwellende spataderen
  • beginnende spataderen

Opkomende hangbuik, aanzwellende spataderen.

Verleidingen, Rudolf Geel,

In zijn algemeenheid kunnen we zeggen dat beginnende spataderen geen belemmering zijn voor een saunabezoek.

http://www.saunajona.com/sinfo.htm

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • ontstoken spataderen

Bij uitwendig gebruik is lavendel een effectief ontsmettingsmiddel bij snij- en schaafwonden en zweren [...]. In verdunde vorm is het een goede remedie tegen eczeem, acne en ontstoken spataders.

http://users.pandora.be/annetanne/lavendel1.html#sn_bes

met ander, nevengeschikt substantief


  • spataderen en aambeien
  • spataderen en spinnenpootjes

De specialisten van Het Witte Huis richten zich vooral op de behandeling van spataderen en aambeien.

http://www.braam.com/

Ook spataderen en spinnenpootjes zijn een bloedcirculatieprobleem.

http://www.beautyweb.nl/index2.php

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen