speurneus


speurneus 1.0

goede neus, als van een speurhond; fijne reukzin of speurzin; een goed ontwikkeld zintuig om dingen op te sporen en te bemerken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een speurneus…

is een zintuig

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een goede, fijne neus; is goed ontwikkeld; is een goed ontwikkeld vermogen om dingen te bemerken en op te sporen

    Algemene voorbeelden


    Nog steeds vertelde mijn speurneus me dat ik omgeven werd door vreemde geuren, zweet, beetje vettig haar, gedragen kleren die warm waren geworden, mijn neus herinnerde zich bovendien de adem van Vera, normaal nogal afschrikwekkend voor mij, maar nu bleef ik ruiken wat er te ruiken was en deed ik mijn best om me de geuren in te prenten die tijdelijk even uit de buurt waren.

    De meidenziekte, Tom Pauka,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een goede speurneus
    • een speciale speurneus

    Hij heeft een voorkeur voor beroepen waarin het op snelheid, handigheid, een goede speurneus en een gezond menselijk verstand aankomt.

    http://www.spiritueelmagazineonline.com/astrologie/astrologie.htm

    De ambtenaren die zich bezighouden met het onderzoek naar kartels, zijn van een speciaal slag. De dienst zelf hebben we een paar jaar geleden gereorganiseerd [...]. Om de efficiëntie te verhogen, werden mensen en middelen geconcentreerd in de zogeheten groep van kartelkrakers. Zij die er werken, moeten ook echte feeling, een speciale speurneus hebben voor dit werk.

    Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

    speurneus 2.0

    (schertsend)

    iemand die voor de recherche of een detectivebureau speurwerk verricht om misdrijven op te lossen; rechercheur; detective

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een speurneus…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Samuel Rosenberg, schrijver en gerenommeerd Sherlock Holmes-deskundige, is in New York op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn bekendste werk over de Britse speurneus was "Naked is the Best Disguise" uit 1974.

        De Standaard,

        Bij het gerecht werken ook onderzoeksrechters. Dat zijn een soort speurneuzen die moeten proberen aan te tonen dat iemand schuldig is. Door bewijzen te verzamelen. Of door verdachten te ondervragen.

        http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/961001/recht.html

        speurneus 2.1

        instantie die misdrijven naspeurt; onderzoekscommissie

        Betekenisbetrekking


        metonymie
        Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

        Algemene voorbeelden


        Op een tijdstip dat vrijwel nergens aan de Europese universiteiten mededingingsrecht werd gedoceerd, kregen wij het deskundig ingelepeld: kartels en ongeoorloofde gedragingen van ondernemingen werden ten tonele gevoerd, met de EEG- Commissie als speurneus, scheidsrechter en sanctioneerder.

        Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

        speurneus 3.0

        iemand die iets naspeurt; onderzoeker

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een speurneus…

        is een persoon

            Algemene voorbeelden


            De krant die u in handen houdt, zal niet perfect zijn. Zoals elke krant wordt ze gemaakt onder grote tijdsdruk en elke speurneus kan fouten ontdekken in de hoeveelheden tekst die wij hier te lezen aanbieden.

            De Standaard,

            Je kan het zonnebruin ook simuleren. Een beetje echte zon en daar dagelijks een laagje zelfbruiner bij, een goeie kwaliteit brengt de grootste speurneus op een verkeerd spoor.

            De Standaard,

            Wordt het ultieme ideaal van pop - het extreem condenseren van emoties in een twee-minutensong - niet ontkracht door een lange, droge tekst van analyserende speurneuzen uit de sociologische, theologische, politicologische of filosofische scholen?

            De Standaard,

            speurneus 4.0

            iemand die naar nieuw talent speurt; talentscout

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een speurneus…

            is een persoon

            • [Activiteit of handeling] speurt naar nieuw talent, bv. op sportief gebied, op literair gebied, enz.; bezoekt evenementen, wedstrijden en toernooien om nieuw talent te zien

              Algemene voorbeelden


              Een goede uitgever moet kunnen vertrouwen op zijn eigen oordeel en doet voor het zoeken van talent een beroep op een uitgebreid netwerk van kennissen en contacten. 'Een carrière als literaire speurneus voor een uitgeverij, lijkt dus weinig toekomstgericht.'

              Debuteren I. Literaire headhunters?, Ann Demeester,