spic en span


spic en span 1.0

(Gezegd van huizen, gebouwen, vertrekken, stallen, gebiedsdelen e.d., maar ook wel in ruimere toepassing)
helemaal schoon; keurig netjes opgeruimd of schoongemaakt; kraakhelder; vervolgens oneigenlijk ook wel: piekfijn in orde; gloednieuw; (als) gereinigd
Oorspronkelijk de merknaam van het Engels schoonmaakmiddel spic and span (ook wel gespeld als spick and span), een verkorting van een oudere vorm spick and span new ('gloednieuw', 'spiksplinternieuw').

Algemene voorbeelden


Zijn ogen gaan over de wagen die voor hun neus staat. Spic en span, gisteren door huisvader Glenn gewassen, samen met zijn kinderen.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Op dit moment worden de stallen, uit het oogpunt van hygiëne en welzijn, ontsmet en schoongemaakt. Dit om ervoor te zorgen dat alles spic en span is en perfect in orde om de hengsten maandag goed te kunnen ontvangen.

http://www.kwpn.nl/2013/09/stallen-spic-en-span-voor-ontvangst-hengsten/,

En hoe het behang hier is afgebladderd is nog spic en span vergeleken met de staat van mijn hersens.

Hé lullo, Jiskefet,

Ja, dacht Mehdi, dat was wat de tovenaar het meest vreest, dat de leerling hem zal overtreffen en er met zijn uitvinding (spic en span, helemaal geperfectioneerd) vandoorgaat.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

In zijn opinie willen mensen die schulden hebben niet wakker worden, en worden mensen die alleen Allah iets verschuldigd zijn spic en span wakker wanneer ze willen - en dat is het liefst zo vroeg mogelijk. Want ze weten dat ze wat ze nu afbetalen dubbel en dwars zullen terugkrijgen van de bank van God.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • er spic en span bij liggen
  • er spic en span uitzien

Met deze werkzaamheden helpt een groep mensen met een verstandelijke beperking bij het onderhoud van recreatieoord Binnenmaas in de Hoeksche Waard. De extra inspanning is zichtbaar: het gebied ligt er spic en span bij om de grote aantallen bezoekers te verwelkomen.

http://www.gemiva-svg.nl/Bestanden/Organisatie/Projecten/Van_AWBZ_naar_WMO/Afbeeldingen/Best%20prac/Binnenmaas.pdf

Mijn twee zussen zijn elkaars tegenpolen. De oudste is er enorm trots op dat het er bij haar en een van haar dochters spic en span uitziet. "Bij Rita is het zo schoon, daar kun je wel van de grond eten" vertelde ze eens toen we met zijn drieën samen waren.

http://www.nrc.nl/ik/2012/06/15/spic-en-span/,

Frank en Amanda's vestiging is een uitzondering op de andere Clean Brothers-zaken die er spic en span uitzien. Zijn het de honderden casettebandjes met country-muziek, de doos vol cd's, het gasmasker voor vuile sokken, waardoor de klanten zo trouw terugkomen?

NRC,

  • spic en span opleveren

De aanvang van de maandelijkse vergadering is voor het eerst sinds mensenheugenis verplaatst van vrijdagochtend naar donderdagmiddag. Immers, vrijdagnamiddag moet de Statenzaal spic en span opgeleverd worden voor onder meer de noodzakelijke bomchecks.

http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-1-1--2089142-1438-730825-%2C00.html,

met voornaamwoord


  • alles spic en span

Het was een mooie ochtend, alles spic en span, een lenteschoonmaak aan de gang.

Reis naar de begeerte, Kris Peeraer,

Het Veurs College (MAVO, HAVO, VWO) is voor de zomervakantie in een schitterend nieuw schoolgebouw getrokken. Alles spic en span en dat wil de schoolleiding graag even zo houden.

NRC,