spiernaakt


spiernaakt 1.0

geheel naakt; helemaal naakt; totaal ontdaan van kleren; geheel en al bloot; poedelnaakt
In informeel gebruik in dezelfde betekenis ook vervormd tot spiertje naakt.

Algemene voorbeelden


In de badkamer bekeek hij zichzelf aandachtig in de spiegel en vond dat hij er belabberd uitzag. Hij probeerde zijn haar met een scheiding in het midden te kammen, douchte. Toen hij spiernaakt terug in de kamer kwam was Tessa al aangekleed.

Eenhoorn, Fernand Auwera,

Gefascineerd keek Eline toe hoe de knapen elkaar uitkleedden, tot ze spiernaakt tegenover elkaar stonden, midden in de werkkamer.

http://www.seksplaza.be/verhaal.php/160/

Het laatste wat je kunt doen, is Javier De Frutos een gebrek aan theatraal kunnen of een duidelijke inzet verwijten. Spiernaakt etaleert en demonstreert hij een uur lang zijn lichaam. De belichting laat elke spierbeweging van zijn atletische figuur maximaal uitkomen.

De Standaard,

"Ongesluierd" is voor vele islamitische mannen ongeveer hetzelfde als "spiernaakt".

http://www.vlaamsblok.be/standpunten_dossier_13.shtml

"Ernstige geweldpleging is zeldzaam, maar er zijn gevallen bekend van slaapwandelaars die hun partner hebben omgebracht." De meest voorkomende overtreding is volgens Fenwick het naakt rondlopen. Hij verwees naar het geval van een nachtelijke stapper die op zijn motor sprong en spiernaakt naar het platteland scheurde.

De Standaard,

In de 'grote sociëteit' hielden ze iedere nacht een champagne-orgie, dan werden de vrouwen spiernaakt op tafel gelegd, als geroosterde biggen hielden ze een appel in de mond, terwijl lachende textielbaronnen champagne over hen heen goten.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Het regende minder hard. Hij reed voorbij de cadeauwinkel en zag tot zijn genoegen dat die helemaal was afgesloten voor de nacht. Dat betekende dat ze thuis was en misschien zelfs hoopte dat hij langs zou komen wippen. Op hem wachtte, spiernaakt onder die zwarte badjas van haar.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een spiernaakt lichaam
  • een spiernaakt lijf

Dansen doe je met je hele lichaam, met alle lichaamsdelen. Ja toch? Nou, nee. Tot die conclusie kwam theatermaakster (en shiatsu-beoefenaar) Oneka von Schrader. [...]. Van een spiernaakt lichaam, erkent ze, kijkt tegenwoordig niemand meer op in het theater. Op elk prestigieus podium zijn wel eens topless of poedelnaakte danseressen te zien.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/15/oneka-von-schrader-onderzoekt-de-dans-van-de-vagina-a1595837,

"Toch ontroerend" zei ik. "Waarom? Omdat hij haar die badmantel heeft uitgetrokken?" vroeg frederiek met dunne lippen. "Hij heeft het me voorgedaan, me laten zien zoals alleen hij dat kan. Een uitgekleed, spiernaakt lijf, verwoest door die bevalling; die afschuwlijke littekens... een goedkope pruik, ziek."

De biograaf, Willem Brakman,

  • een spiernaakte jongen
  • spiernaakte jongens
  • een spiernaakte man
  • een spiernaakt mannetje
  • spiernaakte mannen
  • een spiernaakt meisje
  • spiernaakte meisjes
  • een spiernaakte vrouw
  • spiernaakte vrouwen
  • de spiernaakte mens

Op een kleine verhoging neemt een spiernaakte jongen plaats en iedereen doet alsof ze niet anders gewend zijn om tijdens het eten naar een naakte man te kijken.

https://www.grandfoulard.com/blog.html,

Een viertal spiernaakte jongens zwom langs een groep vrouwen die daar de bieten aan het wieden waren.

http://ericalekkerwater.nl/2012/06/zwembad-erica/,

Op de motorkap van de jeep was met touwen een spiernaakte man vastgebonden, uitpuilende ogen, prop in de mond, armen en benen gespreid.

Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

Het programmaboek toont een spiernaakt mannetje dat een buitelsprong maakt. De rode draad? Zowel in The story of Salomé and Iokanaan van Pé Vermeersch als in Transatlantic van Javier De Frutos zien we voor de verandering eens geen naakte vrouwen, maar naakte mannen. Daar valt het publiek misschien nog mee te schokken.

De Standaard,

Zeven dappere mannen lieten de badjas vallen en gingen bloot voor de lens van VIVA. Maar vooral om aandacht te vragen voor Blue Ribbon en prostaatkanker. [...]. De spiernaakte mannen speelden tijdens de fotoshoot hun favoriete filmheld. Zo koos acteur Robert de Hoog voor Robert de Niro in 'Raging bull'. Moeite met naakt heeft Robert niet: "Thuis loop ik regelmatig in mijn blote kont. Als de buren het niets vinden, kijken ze maar de andere kant op."

https://www.sanoma.nl/zeven-bekende-mannen-deze-week-naakt-viva/,

Er komt een spiernaakte vrouw een cafe binnenlopen. De kastelein zegt: "Mevrouw, wat komt u doen?" Zegt ze: "Ik kom voor het carnaval." "Maar voor het carnaval moet je je toch verkleden?" Zegt ze: "Nou, dat is m'n kleding." Zegt de kastelein: "Wie ben je dan wel?" Zegt ze: "Ik? Ik ben Adam." "Adam? En je hebt helemaal geen pielemoos..." Zegt ze: "Nee, maar die krijg ik wel als ik binnen ben."

http://users.pandora.be/de_humorsite/pagina_op_het_hoogste_niveau22.htm

Hij verschijnt in gezelschap van een spiernaakt meisje, dat ik herken als een van de mooiste modellen die we ooit in het atelier hadden.

https://books.google.nl/books?id=tKO7BwAAQBAJ&pg=PT53&lpg=PT53&dq=%22spiernaakt+meisje%22&source=bl&ots=ZZGFgxlBUf&sig=ACfU3U2_SXPajFPU6hNAeELMQS4BSE4Cew&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwic98LX6_TfAhWQLFAKHVhmBFoQ6AEwBHoECAQQAQ#v=onepage&q=%22spiernaakt%20meisje%22&f=false,

Zedenbederf is voor een staat van vitaal belang; de Romeinen voelden dit feilloos aan en richtten in heel hun republiek bordelen met meisjes en met jongens op, en theaters waarin spiernaakte meisjes hun danskunsten vertoonden.

http://dafdesadejuliette1.blogspot.com/2013/03/madame-duvergier-had-maar-zes-vrouwen.html?zx=d3090561c3ecd24d,

De herhaling van het programma, dat zij voor Vermetten heeft opgevoerd. Lachen, lachen. Maar dat verontrust mij minder dan het feit dat ik hier zit, alleen met een spiernaakte vrouw.

Gras, Clem Schouwenaars,

Bij elke voorstelling lopen er wel mensen weg. Soms meer, soms minder. Dinsdagavond in Amsterdam bleef iedereen zitten. Niet zo snel te shockeren blijkbaar, terwijl het er toch behoorlijk heftig aan toe gaat bij de Bloeiende Maagden. In 'Lege maag' spelen vla, yoghurt, appelmoes, twee spiernaakte vrouwen en hun babydoll een grote rol. Maar het is eindelijk weer eens theater dat iets met je doet.

https://www.trouw.nl/cultuur/bloeiende-maagden-vieren-het-leven~ac5f9bd2/,

Dit tekstfragment is overigens gesplitst, zodat het derde fragment het vierde muzikale deel vormt: een evocatie van een eindeloze dodenstoet, direct gevolgd door een fragment over vliegen en horzels die de spiernaakte mens aan één stuk door steken, terwijl walgelijke wormen zich tegoed doen aan het bloed vermengd met tranen.

NRC,

met bijwoord


  • helemaal spiernaakt

In amsterdam staat onder elke lantaarnpaal een wijf in een dure bontjas, vertelde Jan Spaans, die de naam had een doorgewinterde neuker te zijn, en er trots op was hoereloper genoemd te worden. Als je langs loopt floep doen ze die jas open en ze zijn helemaal spiernaakt eronder.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

'Grada werd helemaal spiernaakt getekend door die artist!' beweerde de Bohemer na een paar böggels Grolsch, 'en 't was wàs koud met de kachel op half!'

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

met werkwoord


  • (ergens) spiernaakt liggen

Ze had blauwzwart haar, hoge jukbeenderen, een reet zo sierlijk als een zwanenhals en ze lag spiernaakt naast hem in bed.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Daar lag J.S. spiernaakt op het omgewoelde bed.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

De plaatselijke werkvrouw die drie dagen per week de boel schoon hield, verklaarde dat madame tot 's middags sliep, bijna niets at, veel telefoneerde en spiernaakt in de zon lag als die tenminste scheen.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

Langzaam kwam mevrouw Lefèvre bij. 'Ik luister niet meer naar u,' zei Anna. Voorzichtig maar kordaat begon ze haar uit te kleden. 'O,' zuchtte mevrouw Lefèvre, 'wat een ontluistering.' 'Anders gaat u dood,' zei Anna, 'wilt u dood?' 'Nee, nee, Anna, doe maar.' Nu lag ze spiernaakt op de canapé. Een wit en mager lijfje.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

Onderwijl had Eline ook al haar kleren uitgetrokken. Spiernaakt lag zij op de divan te wachten.

http://www.seksplaza.be/verhaal.php/160/

  • (ergens) spiernaakt lopen
  • ergens spiernaakt op lopen
  • (ergens) spiernaakt rondlopen

Met Luzinde kom ik helemaal niet op de proppen en die zal nooit spiernaakt door het huis lopen en nooit vuile was voor je neergooien!

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

En dat is wat me in de samenleving van het jaar 2000 soms doet denken aan de klassieke adventsgelovigen, die het bestaande voor gezien hielden omdat er iets volmaakters in het vat zou zitten, zoals de Amsterdamse wederdopers van wie is overgeleverd dat ze in 1535 na een avondje sehriftlezing ineens het Licht zagen, hun rokken, hun wambuizen en hun ondergoed van zich afwierpen, en spiernaakt het Damrak en de Nieuwendijk opliepen onder het uitroepen van triomfantelijke kreten over de Messias die zou zijn teruggekeerd - waama ze vermoedelijk (maar dat vertelt de gesehiedenis er niet bij) allemaal aan een longontsteking zijn overleden, want het was een koude winternacht.

http://www.ldo.nl/

Moet ik staan te juichen als zo'n kind spiernaakt door het huis rondloopt dat ook mijn huis is en in alle hoeken en gaten vuil ondergoed neersmijt dat ik zeker voor haar mag oprapen, moet ik daar blij mee zijn?

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  • (ergens) spiernaakt staan

Nauwelijks hadden ze langs het griezelige trapje de begane grond bereikt of de badkuip gleed schurend van de scheefgezakte badkamervloer en viel met geraas en geklingklang op de parterre, één meter van hen af. Ze omklemden elkaar in wederzijdse bescherming. Op dat ogenblik kwam de ochtendpatrouille stadspartizanen langsmarcheren en beseften ze dat ze spiernaakt op straat stonden.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Clemens had alles gelezen, zo leek het. Hoe hij met die leesdrift nog tijd overhield om elke avond spiernaakt in een naar klei en poep stinkend atelier model te staan, was haar een raadsel.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Toen hij voor de derde keer poseerde kwam Lotte onverwachts het atelier binnenhollen, terwijl hij spiernaakt in werphouding stond met een speer.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

  • spiernaakt uitkleden
  • spiernaakt uitgekleed
  • zich spiernaakt uitkleden

De arme man was door zijn collega's - in een overmoedige poging om hem uit zijn trance te halen - spiernaakt uitgekleed en stond daar als een halfbevroren wassen pop te rillen van de kou.

Pagadders, Leo Geerts,

Theo smeet de deur dicht en kleedde zich spiernaakt uit.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Op een dag toen pouthier stomdronken was en zich spiernaakt had uitgekleed, zei hij ernstig: dat is nou vervelend. Als ik naakt ben, heb ik geen zakken.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

En aangevuurd door haar loslippigheid vertelde hij haar van die keer in het zwembad toen hij negen of tien jaar was (of misschien elf) en opgewonden en geïntrigeerd door al die jongens die zich in de kleedkamer ongegeneerd spiernaakt uitkleedden, overrompeld werd door een verlangen om aan dit feest van schaamteloosheid even schaamteloos deel te nemen.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  • spiernaakt zijn

Een man kwam binnen, nam zijn hoed tussen zijn handen en hield hem, alsof hij geen zwart pak droeg maar spiernaakt was, bedremmeld voor zijn kruis.

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

Ook als een vrouw al lang helemaal is uitgekleed, moet een man per se iets aanhouden, zijn sokken of een hemd of een onderbroek tot aan zijn kuiten. Want als een man zijn kleren uitdoet, dan blijft er niets meer van hem over. En ALS hij dan uiteindelijk spiernaakt is, dan zit hij toch nog 'in adamskostuum'. Ah ja. Een blote vrouw heeft geen kostuum.

Lucky Star, Luuk Gruwez,

  • (ergens) spiernaakt zitten

De jongen zat spiernaakt op een keukenstoel die op een houten tafel stond.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

In kleermakerszit, spiernaakt, zat Henri op de drempel van de wc, een klein kot, nauwelijks groot genoeg voor een volwassene.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

met eigennaam


Een enorme zinken kuip, met een groene kraag van alkalische zeepresten. En hij had, met de zeep schuimend op het oppervlak, de spiernaakte Sartorius voorzichtig en aandachtig gewassen.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding