spiraaltje


spiraaltje 1.0

kleine spiraal getekend in een plat vlak; kleine, tweedimensionale spiraal

Semagram


Een spiraaltje…

is een kromme; is een lijn

 • [Afmeting] is klein
 • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] heeft een geringe diameter

  Hoofdsemagram: spiraal


  Algemene voorbeelden


  Twee spiralen moesten het zijn – eentje van binnen naar buiten en eentje van buiten naar binnen en kijk wat er gebeurt […]. Eerst maar even spiraaltjes tekenen als ik thuis was, dacht ik. Heel fijn, eenvoudige opdrachten.

  http://ernestinekossmann.wordpress.com/2013/01/10/spiralen-tvmdndt/,

  Hoewel ik uw tekening nog niet heb gezien, durf ik te stellen dat uw huisjesslak niet veel afwijkt van die van de overige lezers. Spiraaltje, lijfje en oogjes op stokjes; het stereotype huisjesslak gok ik zo.

  http://brilmans.tumblr.com/post/59856013089/huisjesslak,

  Wie kan er nou niet een golvende lijn of een spiraaltje tekenen?

  http://noord-brabant.nieuwsbreak.nl/noord-brabant-nieuws/workshop-hundertwasser/19743607,

  spiraaltje 2.0

  zaak in de vorm van een een kleine spiraal met windingen om een middelpunt in een plat vlak, bijvoorbeeld door zijn opgerolde structuur; iets met een kleine, tweedimensionale spiraalvorm

  Semagram


  Een spiraaltje…

  is een stoffelijke zaak

  • [Omvang concreet] is klein
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een geringe diameter

   Hoofdsemagram: spiraal


   Algemene voorbeelden


   Snijdt het bladerdeeg in deegplakken van 20 cm op 20 cm en leg tussen 2 plakken een plak gerookte zalm. Alles goed plat rollen en in reepjes snijden van 10 cm op 2 cm. Bestrijk deze met eigeel en draai ze daarna tot spiraaltjes.

   http://home.planetinternet.be/~pin30811/snel01.htm

   Als je je handen in het draadje hebt, moet je ongeveer 5 keer draaien met je ene hand zodat je een klein, opgerold spiraaltje hebt in het midden.

   http://www.girlscene.nl/blog/3171/epileren_met_een_touwtje,

   spiraaltje 3.0

   kleine spiraal getekend om een as in een ruimte; kleine, driedimensionale spiraal

   Semagram


   Een spiraaltje…

   is een kromme; is een lijn

   • [Afmeting] is klein
   • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] heeft een geringe diameter

    Hoofdsemagram: spiraal


    Algemene voorbeelden


    Stripclichés als het spiraaltje boven het hoofd van een verdwaasde zie je bij Aukje Koks niet, ze heeft een geheel eigen grafische interpunctie ontwikkeld waarmee ze geestesbewegingen in beeld brengt.

    http://www.avondlog.nl/blogs/root?page=194,

    spiraaltje 4.0

    zaak in de vorm van een kleine spiraal met windingen om een as in een ruimte; iets met een kleine, driedimensionale spiraalvorm

    Semagram


    Een spiraaltje…

    is een stoffelijke zaak

    • [Omvang concreet] is klein
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een geringe diameter

     Hoofdsemagram: spiraal


     Algemene voorbeelden


     De befaamde springveertjes zijn vanaf nu hier verkrijgbaar [...]! Laat de spiraaltjes over de vloer rollen en kijk hoe uw kat er achteraan holt! Deze spiraaltjes zijn iets anders dan de gekende spiralen [...]: ze zijn flexibeler (voor meer stuiterplezier!) en ze zijn bijna onverwoestbaar!

     http://kattenspeelgoed.be/kattenspeelgoed/8-speelspiralen.html

     In de jaren negentig vonden de chirurgen de stent uit: een flexibel metalen spiraaltje dat het bloedvat op de plek van de vernauwing openspert.

     http://www.newscientist.nl/nieuws/nieuwe-stents-houden-bloedvaten-open/,

     "Uiterst gevaarlijk precisiewerk", zegt hij, "want prik je door de wand van het aneurysma, dan maak je een bloeding die je nu juist in de toekomst wil voorkomen." Door die dunne catheter gaat een nog weer dunnere, met aan het uiteinde een bijna 15 centimeter lange sliert van spiraalvormige draadjes, de coil. Ze zijn slechts een kwart millimeter dik. "Het is nu de kunst om zoveel mogelijk van die spiraaltjes in het aneurysma te proppen."

     Reformatorisch Dagblad,

     spiraaltje 4.1

     (gynaecologie, verloskunde [medische discipline])

     voorbehoedsmiddel met een spiraalvormig gedeelte dat in de baarmoederholte wordt aangebracht; spiraalvormig voorbehoedsmiddel; vervolgens ook ruimer in toepassing op voorbehoedsmiddelen met een andere vorm maar soortgelijke plaatsing en werking

     Betekenisbetrekking


     specialisering
     Betrokken betekenissen4.0 : 4.1

     Algemene voorbeelden


     Het spiraaltje is een betrouwbaar anticonceptivum en lijkt vooral geschikt indien voor langere tijd anticonceptie gewenst is.

     http://www.e-condooms.nl/

     Het spiraaltje is over het algemeen een kunststof ankertje (afgezien van het koperspiraaltje). Het spiraaltje zelf is ongeveer 24mm tot 36mm lang en zal bij u worden ingebracht om ervoor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies eicellen niet de mogelijkheid biedt om zich er te nestelen.

     http://www.spiraaltje.org/spiraaltje/wat-is-het-spiraaltje,

     Een spiraaltje komt wel eens naar buiten, het kan pijn en bloedingen geven [...]. De tweede generatie spiraaltjes, met koperdraad, was al een stuk kleiner dan de eerste, maar gaf toch nog problemen van flexibiliteit en irritatie. Dat lijkt bij Gynefix opgelost te zijn: het heeft geen skelet meer en dus ook geen vaste vorm, die incompatibel kan zijn met die van de baarmoeder. Eigenlijk is het dus ook geen spiraaltje meer. Het is gewoon een draadje steriel chirurgisch garen, waarop enkele koperen pareltjes geregen zijn. Daardoor volgt het vorm en bewegingen van iedere baarmoeder. Pijn en bloedingen zijn stukken lager dan bij klassieke spiraaltjes.

     De Standaard,

     Vaste verbindingen


     een hormonaal spiraaltje


     1. spiraaltje dat door afscheiding van een dosis hormonen gedurende zekere tijd zwangerschap voorkomt

      Spiraaltjes zijn enkele centimeters groot en zijn gemaakt van plastic, met koperdraad of koperblokjes eromheen. Daarnaast is er ook een hormonaal spiraaltje - een T-vormig spiraaltje met een capsule die constant, vijf jaar lang, een zeer lage dosis hormonen (progestageen) vrijlaat, en daardoor werkt als lokale pil. Het spiraaltje is zeer betrouwbaar (in de praktijk betrouwbaarder dan de pil); het hormonale spiraaltje is bijvoorbeeld even betrouwbaar als sterilisatie.

      http://www.abortuscentra-vlaanderen.be/8.html

     Woordfamilie


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     • koperspiraaltje
     • progesteronspiraaltje