spookuur


spookuur 1.0

het uur tussen middernacht en 01.00 uur, beschouwd als een periode waarin zich paranormale verschijnselen plegen voor te doen zoals geestverschijningen; het middernachtelijk uur; ook: een van de donkere uren van de nacht, geassocieerd met angst en zorgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spookuur…

is een uur

  • [Tijd] begint om middernacht
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt in verband gebracht met paranormale verschijnselen zoals geestverschijningen

    Hoofdsemagram: uur


    Algemene voorbeelden


    Wist je dat middernacht het spookuur is: als de klok twaalf slaat begint het op oude zolders te rommelen, spoken worden wakker, vampiers komen uit hun kist, heksen vliegen rond. Sommige mensen noemen het allemaal bijgeloof, maar je weet het nooit helemaal zeker.

    http://plazilla.com/page/4295084557/de-nacht-informatie-en-weetjes

    Dit huis spookt. Actief. Het moet wel. Er gaan verhalen over objecten die spontaan verdwijnen of verplaatsen. Er worden "aanwezigheden" gevoeld. Lichten knipperen, de vloer kraakt ongevraagd, en mijn hond is compleet van slag. Ze blaft, gromt wat in de rondte, en sjokt rusteloos door de kamers. Als ze twee uurtjes achter elkaar slaapt is het veel. Ik besloot daarom de proef op de som te nemen, en me op te sluiten in de kelder om het spookuur mee te maken.

    https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=spookuur&start=60,

    O, ja, de spookuren van de nacht, dacht ik. Ik kende die uren maar al te goed, die uren waarin je de controle over je gedachten verliest en de zwartste herinneringen bovenkomen, dieje klaarwakker schudden en je wanhoop, woede, angst of zelfsschuldbesef opdringen.

    file:///E:/Users/VERHEI~1.001/AppData/Local/Temp/5/9789044330854_fragm.pdf,

    Straks tussen twee en vier - de spookuren - zou elk van hen zo eerlijk, zo kwetsbaar en zo kwaad zijn als een patiënt maar zijn kon.

    https://books.google.nl/books?id=1F8eCgAAQBAJ&pg=PT107&lpg=PT107&dq=%22de+spookuren%22&source=bl&ots=Nwoa8SbU2i&sig=ACfU3U173CnBkeAZgB6dZ6bbrTY09K9FIw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjsupyot6_uAhWD16QKHRM6D7M4ChDoATAEegQICxAC#v=onepage&q=%22de%20spookuren%22&f=false,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • tijdens de spookuren

    Mijn dochter moet soms tijdens de spookuren naar een OV-halte lopen om op Schiphol te komen voor een nachtdienst. We hebben dan altijd telefonisch contact. Angst speelt dus ook mee.

    https://twitter.com/gewoonBar/status/1060187290989928451,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    spookuur 2.0

    wel gedeclareerd maar niet gewerkt uur, als vorm van fraude

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een spookuur…

    is een uur; is een tijdmaat

        Algemene voorbeelden


        De dove A. (37) uit Gelderland tekende tot nog toe altijd extra uren af voor tolken die hij voor zijn werk nodig heeft. Zo tekende hij soms voor drie uur, na anderhalf uur werk van een tolk. [...]. A. heeft per jaar 60 tolkenuren nodig voor zijn werk. Hij heeft er geen probleem mee daarvoor 'spookuren' af te tekenen.

        https://www.trouw.nl/nieuws/doven-geen-probleem-met-tekenen-spookuren~bbf8ebd9/,

        De voorzitter, de penningmeester en twee medewerkers van het buurthuis Geeren-Noord zouden de gemeente Breda hebben opgelicht voor 180.000 euro. Het viertal stond woensdagochtend voor de rechtbank omdat de medewerkers tussen 2008 en 2016 minder uren werkten of helemaal niet kwamen opdagen terwijl ze daarvoor wel betaald kregen. Het geld voor die 'spookuren' zou weer gedeeld zijn met de bestuursleden.

        https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2858618/medewerkers-buurthuis-lichten-gemeente-op-voor-180000-euro-wel-uren-schrijven-maar-amper-werken,

        Klager verwijt de notaris trage beantwoording van brieven, niet meewerken aan een hernieuwde loting van de inboedelgoederen, het niet retourneren van een getekende volmacht, het niet willen uitkeren van enkele duizenden euro's en het vasthouden aan een te hoge declaratie waarop spookuren zijn vermeld en een te hoog uurtarief wordt berekend.

        https://tuchtrecht.overheid.nl/ECLI_NL_TNORDHA_2015_25,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding