sportvisserij


sportvisserij 1.0

tak van de visserij die zich toelegt op vissen als sport, bv. als individuele vrijetijdsbesteding of in wedstrijdverband; het vissen uit liefhebberij of als hobby, waarbij zeer professionele technieken gebruikt kunnen worden
In de opvatting 'type sportvisserij', waarbij het bijvoorbeeld gaat om het vissen op een bepaalde vissoort, ook met meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sportvisserij…

is visserij

  • [Doel of bestemming] heeft als doel het vangen van vis die later teruggezet wordt als sportieve of recreatieve bezigheid
  • [Plaats] wordt gedaan in en bij allerlei soorten waters, bv. in visvijvers, meertjes, sloten, beekjes, aan de kust, op zee, etc.
  • [Activiteit of handeling] bestaat uit het vangen van vis die daarna teruggezet wordt
  • [Gebruikswijze] wordt als individuele vrijetijdsbesteding, maar ook in wedstrijdverband gedaan
  • [Handelende persoon] wordt verricht door sportvissers, vaak door hengelaars
  • [Instrument] wordt verricht met behulp van professioneel visgerei en vele professionele vistechnieken en wordt meestal gedaan met een hengel
  • [Bevoegdheid] mag in België, Nederland en aangrenzende landen alleen gedaan worden door iemand die in het bezit is van een visvergunning of visakte
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt door sommigen op basis van de professionele technieken die gebruikt worden en het wedstrijdverband afgegrensd van recreatievisserij, terwijl anderen beide woorden juist als synoniemen van elkaar zien

Algemene voorbeelden


Sportvisserij is voor ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders een belangrijke recreatieve bezigheid. De beroepsbinnenvisserij en de sportvisserij streven naar een evenwichtig visstandbeheer met de nodige aandacht voor natuurlijke processen.

http://www.pvis.nl/

Voorzitter Maarten Oppeneer van de Nederlandse federatie van sportvissers NVVS stak het jonge volkje een hart onder de riem. 'Sportvisserij en natuur horen bij elkaar als water bij de vissen. Schoon water is van belang, want in slootjes die stinken zwemmen geen vissen'.

Meppeler Courant,

Vissoorten die ze als bijvangst vangen en waarvoor een quotum geldt, moeten de sportvissers onmiddellijk terug in zee werpen. Daartoe moeten ze de vangst meteen sorteren. Zeehengelaars mogen enkel soorten vangen waarvan het quotum niet is uitgeput. Belangrijk is ten slotte ook dat geen sportvisserij is toegelaten van 22 tot 5 uur en de sportvissers hun vangsten niet mogen verkopen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • populaire sportvisserijen
  • verschillende sportvisserijen

Roofvissen wint in Nederland steeds meer aan populariteit. Het is één van de meest populaire sportvisserijen in ons land.

https://www.eurotackle.nl/roofvis.html

De online winkel in artikelen voor verschillende sportvisserijen probeert altijd net een beetje extra te geven dat concurrerende speciaalzaken niet bieden.

https://www.karper.nl/tackleshop/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • sportvisserij op aal
  • sportvisserij op zalm

Sportvisserij op aal richt zich vooral op de rode aal.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02138.pdf,

In deze landen is de sportvisserij op zalm behalve een hobby van welgestelden vaak tevens een belangrijke bron van inkomsten voor kleine geïsoleerde gemeenschappen in de omgeving van de zalmrivieren.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de beroepsvisserij, de viskweek en de sportvisserij
  • de drijfjacht op wilde zwijnen, de trekvogelmoord, fazantenjacht, sportvisserij
  • recreatie, horeca en sportvisserij

Deze notitie geeft een overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot het thema welzijn van vis in de beroepsvisserij, de viskweek en de sportvisserij.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02115.pdf,

We kennen de verhalen (uit de media) over de drijfjacht op wilde zwijnen, de trekvogelmoord, fazantenjacht, sportvisserij en zelfs de jachtpartijen die het koningshuis organiseert.

http://www.thelight.demon.nl/dierenleed/Main_page/index.htm

Recreatie, horeca en sportvisserij kunnen er wel bij varen, denken de recreatieondernemers op Schouwen-Duiveland, verenigd in de Recron.

Trouw,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen