stekkerwagen


stekkerwagen 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

auto die een accu heeft die bij een oplaadpunt, dus met een stekker in het stopcontact, kan worden opgeladen; auto met een accu die door middel van een stekker wordt opgeladen; auto met stekker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stekkerwagen…

is een wagen; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Deel] is voorzien van een accu die bij een oplaadpunt, dus met een stekker in een stopcontact, kan worden opgeladen
  • [Onderscheid of tegenstelling] is milieuvriendelijker dan een brandstofauto
  • [Verscheidenheid] kan een volledig elektrische auto zijn of een plug-inhybride

    Algemene voorbeelden


    Verkoop stekkerwagens loopt zwaar achter op vorig jaar. [...]. Uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA woensdag publiceerde, blijkt dat het aantal nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker in het tweede kwartaal bijna 68 procent lager lag dan een jaar eerder.

    Verkoop stekkerwagens loopt zwaar achter op vorig jaar,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • volledige stekkerwagens

    Ondanks de grote groei verandert de samenstelling van het elektrische wagenpark snel. Na kritiek van milieuclubs dat plugin hybrids helemaal niet goed voor het milieu zijn - uit onderzoek blijkt dat bezitters van bijvoorbeeld de populaire Mitsubishi Outlander vooral op benzine rijden - heeft het Kabinet de bijtelling verhoogd. Als gevolg daarvan kelderde de verkoop van plugin hybrids tot september met 64,5 procent. Volledige stekkerwagens profiteren juist.

    https://www.bndestem.nl/nieuws/100-000e-elektrische-auto-rijdt-op-de-nederlandse-weg~a0b39220/,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • de ingeschreven stekkerwagens

    Als we de statistieken van de ingeschreven stekkerwagens bekijken in Europa kunnen de plug-in-hybrides het niet halen van de pure batterij-wagens.

    https://forum.politics.be/showthread.php?t=244171&page=8,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005

    stekkerwagen 1.1

    (transport, verkeer en reizen; neologisme)

    door een elektromotor aangedreven auto, waarvan de accu of batterij moet worden opgeladen bij een laadpunt; volledig elektrische auto

    Algemene voorbeelden


    Liefhebbers van klassieke auto's staan voor een zware keus. Hun geliefde oldtimer de deur uit doen wegens strenge milieuregels, of hem ombouwen naar elektrisch. [...]. Steden met milieuzones zijn niet altijd happig op oude voertuigen, maar til een elektromotor in de auto en de voormalige smeerpoets is weer welkom. [...]. Maar loont het? Nee, zegt zo'n beetje iedereen die ermee bezig is. [...]. Ook het herkeuren kost geld, zo'n 1000 euro, doordat ambtenaren de auto moeten registreren als een stekkerwagen.

    https://fd.nl/fd-persoonlijk/1241106/oldtimers-met-een-stekker#,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • betaalbare stekkerwagen
    • geruisloze stekkerwagens

    Opel komt met 'betaalbare' stekkerwagen; de Ampera-e. Misschien dat elektrisch rijden nu écht een vlucht kan gaan nemen. Vorige maand lanceerde General Motors, nog altijd het moederbedrijf van Opel, op de CES in Las Vegas een volledig elektrische Chevrolet, de Bolt. Lang bleef het vaag of het apparaat omgelabeld zou worden naar iets Europees, maar aan die onduidelijkheid is vandaag een eind gekomen. Het wordt een Opel en ze noemen hem Ampera-e.

    https://www.autoblog.nl/nieuws/opel-komt-met-betaalbare-stekkerwagen-de-ampera-e-84440#post-84440,

    Bij Tesla in Tilburg geen grommende benzineslurpers, maar geruisloze stekkerwagens, pardon bolides.

    https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/153843/tesla-in-tilburg-na-een-jaar-op-volle-toeren,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005

    stekkerwagen 1.2

    (transport, verkeer en reizen; neologisme)

    auto met een verbrandingsmotor en een elektrische motor, die een accu heeft die bij een oplaadpunt, dus met een stekker in het stopcontact, kan worden opgeladen; hybrideauto met een accu die door middel van een stekker wordt opgeladen; plug-inhybride; stekkerhybride

    Algemene voorbeelden


    Voor de stekkerwagen heeft Toyota ervoor gekozen om achterin twee ruimere zitplaatsen aan te bieden die gescheiden worden door een armleuning in plaats van de driezitsbank in de zelfladende hybride. [...]. Of deze plug-inhybride dus even geliefd zal zijn bij taxichauffeurs als zijn hybridebroer zijn we niet helemaal zeker.

    https://eco-mobiel.be/nl/testritten/item/1394-ecoreview-toyota-prius-phv-anders-dan-anders,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een stekkerwagen kopen

    Ik kom net via via dit bericht tegen: 80% van de kilometers van stekkerhybrides wordt op "gewone" brandstof verreden (onderzoek van leasemaatschappij Alphabet). Ik snap alleen niet dat een werkgever/leasemaatschappij daar zomaar mee akkoord gaat? Brandstofkosten lopen dan toch de spuigaten uit in vergelijking met de berekening vooraf? Of de eigen ondernemers die zo'n stekkerwagen zelf kopen met allerlei voordelen, die schrikken dan toch ook van de tankpasaanslag elke maand?

    http://www.renault25forum.nl/forum/viewtopic.php?f=8&t=4647&start=150,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005