stiefvader


stiefvader 1.0

man die - vaak samen met een partner - de zorg voor een of meer niet biologisch verwante kinderen op zich neemt; man die binnen een relatie de zorg voor een of meer kinderen van zijn partner mede op zich neemt; man die voor een of meer stiefkinderen zorgt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stiefvader…

is een man; is een persoon

  • [Geslacht] is een man

    Algemene voorbeelden


    Behalve 'de boze stiefmoeder' heeft ook de stiefvader niet zo'n beste naam. Hoe zou dat toch komen? Ietje Heybroek bespreekt de valkuilen. Als het niet lekker loopt in een samengesteld gezin, kan dat tal van oorzaken hebben. Eén van de belangrijkste problemen is dat de (nieuwe) ouders zich onvoldoende realiseren dat het bereiken van een nieuw evenwicht gewoon heel veel tijd kan kosten.

    https://www.ouders.nl/artikelen/twaalf-valkuilen-voor-stiefvaders,

    Bevolkingstrends, 4e kwartaal 2007. Jaarlijks maken in Nederland tussen de 50 en 60 duizend kinderen een scheiding van hun ouders mee. Ruim 40 procent van hen krijgt te maken met een stiefouder. Omdat de meeste kinderen bij de moeder blijven wonen, is er vaak sprake van een stiefvader.

    https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2008/02/de-ervaring-van-kinderen-met-stiefouders,

    Miss Montreal trad afgelopen weekend op bij Muziekcafé, vanuit de studio van NPO Radio 2. Een bijzonder optreden waarbij ze onder andere een nummer zong voor haar moeder en stiefvader.

    https://www.nporadio2.nl/nieuws/npo-radio-2/cb8902db-ebab-4a1c-a579-4f43006f54b9/miss-montreal-brengt-ode-aan-haar-moeder-en-stiefvader-bij-muziekcafe,

    Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen in Nederland. De meeste kinderen blijven na een scheiding bij hun moeder wonen, waardoor 85 procent van die samengestelde gezinnen er uiteindelijk een stiefvader bij krijgt. Hoe doen die stiefvaders het? Johannes Mol, onderzoeker aan de Hogeschool Leiden, interviewde meer dan 250 stiefvaders en ging op zoek naar welke rol zij in een gezin innemen.

    https://eenvandaag.avrotros.nl/item/stiefvader-zijn-het-blijft-af-en-toe-pijn-doen/,

    Het grootbrengen van een kind kost veel geld. Dit valt niet te betwisten. Afgelopen maand vond echter wel een heel bijzondere rechtszaak plaats. Een stiefvader vorderde van zijn stiefzoon een bedrag van 210.000 euro aan opvoedingskosten terug. Wat vond de rechter van deze opvallende eis?

    https://www.mr-online.nl/stiefvader-eist-opvoedkosten-terug/,

    De vader van de bruid liep richting de stiefvader van de bruid en pakte zijn hand. Hij wilde samen met hem zijn dochter naar het altaar brengen en dat gebeurde ook. De stiefvader nam het voorstel al huilend aan en vervolgens hield werkelijk niemand het droog toen de twee vaders hun dochter weggaven.

    https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/good-vibes/2015/09/vader-wil-dochter-samen-met-stiefvader-weggeven/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding