stofmijt


stofmijt 1.0

afbeelding

Bron: Employee of US Government
(Publiek domein)

zeer kleine mijt, die leeft in bedden en vloerbedekking, waar hij zich voedt met huisstof en huidschilfers, die uitwerpselen produceert die bij mensen allergische reacties kunnen veroorzaken; huisstofmijt

Semagram


Een stofmijt…

is een mijt; is een dier

   Wetenschappelijke naam: Dermatophagoides pteronyssinus

   RijkAnimalia; Dieren
   StamArthropoda; Geleedpotigen
   KlasseArachnida; Spinachtigen
   OrdeAcarina; Mijten
   FamiliePyroglyphidae
   GeslachtDermatophagoides
   SoortDermatophagoides pteronyssinus

   Algemene voorbeelden


   Nog een ongemak dat zich in slaapkamers manifesteert: één of andere allergie. Vaak gaat het om een allergie tegen de stofmijt.

   http://www.easy.be/immo/grotewerken/immo_grotewerken28.asp

   Levende stofmijten op zich vormen geen probleem voor mensen die lijden aan astma. Het zijn echter de uitwerpselen van de stofmijt die de allergenen bevatten.

   http://pro-dis.info/166.html?&L=2

   Wie allergisch is voor de uitwerpselen van de stofmijt, heeft weinig aan speciale dekbedhoezen of chemische behandeling van beddengoed.

   http://www.intermediair.nl/artikel//60373/stofmijt-is-onvoldoende-te-bestrijden.html,

   Stofmijten zijn minuscule spinachtige beestjes die zich het liefst ophouden in een vochtige en warme omgeving. In huis treft men 1.000 van die beestjes per m³, in de matras kan dit oplopen tot 10.000 per gram stof.

   http://www.easy.be/immo/grotewerken/immo_grotewerken28.asp

   Tussen haakjes, dat de huisstofmijt astma veroorzaakt, is in Nederland ontdekt, op basis van onderzoek dat in het Brusselse Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (dat van de dinosaurussen) is gevoerd. Door de betere isolering van de huizen, de invoering van centrale verwarming en airconditioning, vloerbekleding, is de invloed van de stofmijt de jongste halve eeuw voortdurend gestegen.

   De Standaard,

   Braziliaanse wetenschappers hebben ontdekt dat stofmijten die miljoenen ongelukkigen astma bezorgen, vaak verborgen zitten in de hoofdharen van kinderen.

   De Standaard,

   Stofmijten zijn piepkleine schepseltjes die met het blote oog niet te zien zijn. Ze leven op even kleine deeltjes van de menselijke huid en houden zich schuil in kussens, dekens, matrassen, tapijten en op honderden andere plaatsen.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • stofmijtallergie
   • stofmijtvrij