stofmijt


stofmijt 1.0

afbeelding

Bron: Employee of US Government
( Publiek domein )

zeer kleine mijt, die leeft in bedden en vloerbedekking, waar hij zich voedt met huisstof en huidschilfers, die uitwerpselen produceert die bij mensen allergische reacties kunnen veroorzaken; huisstofmijt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stofmijt…

is een mijt; is een dier

      Wetenschappelijke naam: Dermatophagoides pteronyssinus

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Arthropoda; Geleedpotigen
      Klasse Arachnida; Spinachtigen
      Orde Acarina; Mijten
      Familie Pyroglyphidae
      Geslacht Dermatophagoides
      Soort Dermatophagoides pteronyssinus

      Algemene voorbeelden


      Nog een ongemak dat zich in slaapkamers manifesteert: één of andere allergie. Vaak gaat het om een allergie tegen de stofmijt.

      http://www.easy.be/immo/grotewerken/immo_grotewerken28.asp

      Levende stofmijten op zich vormen geen probleem voor mensen die lijden aan astma. Het zijn echter de uitwerpselen van de stofmijt die de allergenen bevatten.

      http://pro-dis.info/166.html?&L=2

      Wie allergisch is voor de uitwerpselen van de stofmijt, heeft weinig aan speciale dekbedhoezen of chemische behandeling van beddengoed.

      http://www.intermediair.nl/artikel//60373/stofmijt-is-onvoldoende-te-bestrijden.html,

      Stofmijten zijn minuscule spinachtige beestjes die zich het liefst ophouden in een vochtige en warme omgeving. In huis treft men 1.000 van die beestjes per m³, in de matras kan dit oplopen tot 10.000 per gram stof.

      http://www.easy.be/immo/grotewerken/immo_grotewerken28.asp

      Tussen haakjes, dat de huisstofmijt astma veroorzaakt, is in Nederland ontdekt, op basis van onderzoek dat in het Brusselse Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (dat van de dinosaurussen) is gevoerd. Door de betere isolering van de huizen, de invoering van centrale verwarming en airconditioning, vloerbekleding, is de invloed van de stofmijt de jongste halve eeuw voortdurend gestegen.

      De Standaard,

      Braziliaanse wetenschappers hebben ontdekt dat stofmijten die miljoenen ongelukkigen astma bezorgen, vaak verborgen zitten in de hoofdharen van kinderen.

      De Standaard,

      Stofmijten zijn piepkleine schepseltjes die met het blote oog niet te zien zijn. Ze leven op even kleine deeltjes van de menselijke huid en houden zich schuil in kussens, dekens, matrassen, tapijten en op honderden andere plaatsen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen